Latvijas Mākslas akadēmijas studenti iesaistījušies vērienīgā projekta Likteņdārzs izveidē un izstrādājuši dizaina un vides objektu idejas, portālu "Delfi" informē LMA pārstāvji.


Sadarbībā ar LMA Stikla mākslas apakšnozari 2012. gada decembrī Akadēmijas telpās tika izstādīti četri interesanti piedāvājumi Likteņdārza gaismekļu koncepcijai un dizainam. Tos veidoja topošās mākslinieces – ceturtā kursa studentes Barbara Ābeltiņa, Sabīne Brēdiķe, Sintija Lasmane un Ieva Rulle. Lai maksimāli pietuvinātu gaismekļus pielietojumam dabā, studentes kopā ar LMA Stikla mākslas katedras vadītāju asociēto profesori Vinetu Grozu apmeklēja arī profesionālu stikla apstrādes darbnīcu Lietuvā, kurā tika sagatavoti oriģināli stikla elementi.

Pirms dizaina izveides LMA studenti viesojās Likteņdārzā un vēlāk tikās ar SIA "Projektēšanas birojs ARHIS" arhitektiem, lai iepazītos ar Likteņdārza apgaismošanas tehnisko projektu. Vītolu Fonda dibinātājs un Liketeņdārza idejas autors Vilis Vītols un valdes locekļi Valda Auziņa un Bruno Cīrulis, viesojoties LMA, izstrādāto gaismekļu koncepcijas un prototipus novērtēja kā profesionālus un izjustus, īpaši atzīmējot, ka mākslinieces apgaismojumos piedāvā izmantot diožu gaismu, padarot gaismekļu ekspluatāciju ekonomisku. 2013. gadā tiks meklētas iespējas šos darbus izstādīt apskatei Likteņdārzā. Vairākās projekta zonās ir iecerēts izstādīt oriģinālus vides mākslas darbus, padarot Likteņdārza nākotnes daļu par vietu Latvijas jaunradei.

Vairāki LMA vides mākslas studenti kursa darbos ir iekļāvuši idejas Likteņdārzam. Profesora Jāņa Andra Oša un asociētā profesora Oļega Tillberga vadībā tapuši vairāki piedāvājumi vides instalācijām, kuros parādīts Likteņdārza raksturs un dārza atrašanās vietas unikalitāte. Lieliskas un oriģinālas idejas vides instalācijām, kurās apvienots oriģināls dizains, mūsdienīgas mākslas valoda un dabas klātbūtne.

2013. gadā fonds aktīvi aicinās Latvijas uzņēmējus iesaistīties šajā jaunrades procesā, materiāli atbalstot iecerētās mākslas akcijas, pārvēršot tās par interesantiem un populāriem sociāliem projektiem, kuru mērķis ir pārsteigt Likteņdārza apmeklētājus ar talantīgāko Latvijas jauniešu mākslas darbiem. Jaunajā gadā Fonda un Akadēmijas sadarbība vērsīsies plašumā, un Likteņdārza apmeklētāji aizvien biežāk uz salas Daugavā sastaps topošos LMA māksliniekus gan interesantajā "Sūnu grafiti" projektā, kas plānots jaunās sezonas sākumā, gan arī mākslas plenēros. Likteņdārza suvenīru veikalā dārza apmeklētāji varēs iegādāties oriģinālus jauno mākslinieku darinātos suvenīrus un mākslas darbus.

2013. gada pavasarī vairāki profesionāli mākslinieki un arī LMA pasniedzēji ir paredzējuši piedāvāt savus mākslas darbus labdarības izsolei, kas tiks rīkota trešo gadu ar mērķi piesaistīt līdzekļus Likteņdārza izveidei.

Atgādinām, ka fonda un LMA sadarbība sākās 2009. gadā, kad Akadēmijas studenti piedalījās Likteņdārza Skatu terases skiču konkursā un Akadēmijas Dizaina nodaļas pasniedzēja asociētā profesore Barbara Ābele piedalījās konkursa žūrijas darbā.

"Ikviens nozīmīgs projekts var būt sekmīgs, ja tam pamatos ir ielikts skats uz nākotni. Svarīgi, lai tas, ko mēs kopā veidojam uz salas Daugavā, arī pēc Likteņdārza pabeigšanas būtu vajadzīgs un saistošs mūsu bērniem. Tāpēc Likteņdārzā ikdienā ir jānotiek radošai, inovatīvai un interesantai rosībai. Tam jākļūst par vietu, ar kuru ikviens dārza apmeklētājs var lepoties un teikt: "Jā, mēs esam ļoti talantīga tauta!"," tā pirms vairākiem gadiem aizsākto sadarbību ar Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA) vērtē Likteņdārza dibinātājs Vilis Vītols.

2012. gada nogalē Fonda un LMA sadarbība ir kļuvusi vēl plašāka. Sadarbībā ar LMA Modes mākslas apakšnozari tirdzniecības centrā "Galerija Centrs" 12. decembrī tika atklāta izstāde "Baltā. Skaistā. Liktenīgā". Pateicoties topošo modes mākslinieču Laimas Ūdres, Sandas Feldbergas, Signes Nastevičas un Andras Andžānes jaunradei, tika izveidotas vairākas oriģinālas līgavu kleitas, darbos izmantojot baltu papīru. Izstādes mērķis ir pievērst potenciālo kāzu rīkotāju uzmanību unikālam piedāvājumam – teikt vienu no svarīgākajiem JĀ vārdiem savā dzīvē Likteņdārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!