13. maijā plkst. 19.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. stāva izstāžu zālē tiks atklāta izstāde "No Arkādijas līdz Marsam" par Rīgas parkiem un protestiem, "Delfi" informē LNB Sabiedrisko attiecību vadītāja Agita Mačuka. Izstādes centrā ir unikālā Rīgas dārzu un parku tresta kolekcija, kas ietver Georga Kūfalta (1853–1938), Andreja Zeidaka (1874–1964) un citu parku autoru oriģinālos plānojumus. Rādot parku vēsturi, izstāde vienlaikus aktualizē jautājumu, kāda būs zaļās zonas nākotne klimata krīzes, politiskās un sociālas nestabilitātes laikos. Izstādi varēs aplūkot bez maksas līdz 2023. gada 17. novembrim.

Izstādē eksponētā Rīgas parku plānu kolekcija (1880–1967) rāda dažādus laikus – izcilais dārznieks un pilsētplānotājs Georgs Kūfalts, kas mīlēja ainavu parka skatu perspektīvas un lirisko gaisotni, bet daiļdārznieks Andrejs Zeidaks parkos projektēja taisnus celiņus steidzīgajiem pilsētniekiem un ieviesa bērnu laukumus. Padomju periodā tika cildināti vienkārši skvēri un tipveida dzīvojamo rajonu apzaļumošana.

Izstāde "No Arkādijas līdz Marsam" interpretē pilsētas parkus un zaļo zonu kā kultūras sastāvdaļu, kas prasa rūpes un vienlaikus pauž katras paaudzes pasaules redzējumu. "Parks nav tikai nenozīmīgs laika kavēklis, tas tiek uzturēts un pierāda sabiedrības vērtības. Vēl vairāk – parki un dārzi ir politisks, ideoloģijā balstīts lēmums. Turklāt tie tiek uztverti kā vietas nesteidzīgai atpūtai, taču patiesībā ir cieši saistīti ar protestu un cīņām," izstādes ieceri raksturo kuratore Anda Boluža.

Izstādē ietverti materiāli, kas akcentē protestu klātbūtni parkos – 1905. gada dārznieku streika vēstule no Valsts Vēstures arhīva, fotogrāfa Ulda Brieža fotogrāfijas no protesta mītiņa Arkādijas parkā pret metro būvniecību, Vērmanes parka soliņš, kas nesankcionēti ticis pārkrāsots gan praida, gan Latvijas karoga krāsās. Cauri laikiem parādīts arī Uzvaras parks, sākot ar Georga Kūfalta zīmēto parka plānojumu 1908. gadā līdz pat Uzvaras pieminekļa jeb okupekļa demontāžas brīdim, ko video darbā fiksējis fotogrāfs Andrejs Strokins.

Izstādi "No Arkādijas līdz Marsam" rīko Latvijas Nacionālā bibliotēka. Tās komandu veido koncepcijas autore Anda Boluža, dizainere Rūta Jumīte un vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs. Vēsturisko plānu atlasē piedalījusies muižu parku speciāliste Ilze Māra Janelis, mūsdienu procesu apskatu sagatavojusi arhitekte Ieva Zībārte. Izstādē apskatāms arī mākslinieces Lotes Vilmas Vītiņas lielformāta gleznojums, kas veidots kā Rīgas parku ilustrācija.

Foto: Reinis Hofmanis

Izstādes atklāšana notiks Muzeju nakts laikā. Pēc atklāšanas plkst. 19.00 apmeklētājiem būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās, skatīties dokumentālās filmas un apmeklēt citas izstādes, kas būs atvērtas līdz pat plkst. 1.00 naktī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!