Foto: DELFI
Ar šogad Kannās godalgotās krievu režisora Andreja Zvjaginceva filmas "Jeļena" seansu un svinīgo ceremoniju pirmdien, 11. jūlijā Latvijas Nacionālajā operā tiks atklāts ikgadējais festivāls "Mūzika un kino" (International Music&Film Festival IMFF) portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji producentu kompānija "ASG Production".

Šogad festivāla pasākumi norisināsies gan Rīgā, gan Jūrmalā. Kinoteātrī "Citadele" būs skatāma Krievijas jaunāko filmu programma, savukārt Jūrmalā Dzintaru koncertzālē norisināsies koncerti.

Festivāla goda prezidents būs izcilais serbu kinorežisors Emirs Kusturica, kurš Dzintaros uzstāsies sestdien, 16. jūlijā, bet festivāla muzikālās programmas viesu vidū būs arī virtuozais duduka spēlētājs Dživans Gasparjans un grupa "Nouvelle Vague".

Tāpat festivāla ietvaros Karloss Saura un leģendārais Antonio Gadesa balets no Spānijas piedāvās izrādes "Karmena" inscenējumu, uzstāsies Donas kazaku Lielais koris (Vīne, Austrija) Pjotra Hudjakova vadībā (kas ir slavenā Žarova Emigrantu kazaku kora tradīciju turpinātāji).

Kā sola organizatori, festivāls nebūs kārtējā filmu un pazīstamu mākslinieku un grupu koncertu virkne. Tā pamatideja slēpjas priekšnesumu nestandarta izpausmē un atteikšanās no ierastajiem šovu organizācijas principiem. Producentu, režisoru, scenāristu un radošās grupas mērķis ir radīt tādu festivālu, lai tas atbilstu savam nosaukumam. Īpašā izpildītāju prezentācija, scenogrāfija un aktīvais vizuālais tēls kalpos galvenajam uzdevumam – skatītāja ieintriģēšanai un pārsteigšanai!

Daļa no programmas būs skatāma daudzzāļu kinoteātrī "Citadele Plaza", Rīgā, un kultūras namā "Majori", Jūrmalā. Daudzi Rīgas un Jūrmalas iedzīvotāji un viesi jau ir iepazinuši šo programmu tradicionālajā starptautiskajā kinoforumā "Dvēseles ekoloģija", kas, sākot ar šo gadu, ir kļuvis par festivāla "Mūzika un kino" daļu.

Kinoforuma padomes priekšsēdētājs ir Krievijas Tautas mākslinieks Vladimirs Hotiņenko. Padomes locekļu vidū ir arī Krievijas Augstāko scenāristu un režisoru kursu rektore Vera Sumenova un kinodramaturgs un režisors Iraklijs Kvirikadze. Kinoforuma ietvaros tiks piedāvāts: starptautiskais studentu un debitantu īsfilmu konkurss, kura laikā skatītāji tiks varēs noskatīties darbus no Armēnijas, Azerbaidžānas, Uzbekistānas, Kazahstānas, Baltkrievijas, Ukrainas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Vācijas, Serbijas, Čehijas un citām valstīm; šī gada labāko Krievijas filmu programma (Krievijas Kino festivāls); scenāristu un režisoru kursu īpašā programma; daudzu pazīstamu mākslinieku (Aleksandra Mindadzes, Iraklija Kvirikadzes) meistarklases; radošās tikšanās, preses konferences un sarunas pie apaļā galda.

Kinoforuma laikā notiks arī Emira Kusturicas un Karlosa Sauras darbu retrospekcija, kā arī šo izcilo režisoru vadītās meistarklases.

Atsevišķa festivāla programma norisināsies klubos un kamerzālēs. Programmas ietvaros tiks piedāvāti populāru kinematogrāfistu muzikālie projekti, kā arī būs skatāma jaunu, talantīgu mūziķu un kolektīvu, kas strādājuši kino, uzstāšanās.

Festivāla mākslinieciskās un tehniskās izpausmes un noformējuma mērķis ir panākt, lai ikviens pilsētas iedzīvotājs sajustu festivāla atmosfēru un papildinātu savu kultūras dzīvi. Jums tiks piedāvātas "flashmob" performances ar talantīgu jauniešu piedalīšanos, ielu mākslinieki un mūziķi, klipu un filmu uzņemšana "on-line" režīmā ar slavenu klipu veidotāju un režisoru dalību, kā arī pasaules labāko muzikālo filmu fragmentu demonstrēšana uz brīvdabas ekrāniem.

Festivāla programma atrodama "Mūzika un kino" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!