Foto: F64
Latvijas Nacionālā opera (LNO), pateicoties mecenātu Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstam, īstenos apmācību programmu "LNO akadēmija", kuras mērķis ir jauno mākslinieku apmācība, palīdzot viņiem sākt profesionālās gaitas.

Kā šodien pauda LNO direktors Andrejs Žagars, opera jau agrāk jaunajiem un talantīgajiem māksliniekiem piedāvāja apmācību programmu, taču tā nekad nav tikusi dēvēta par studiju, bet tagad, pateicoties Teterevu atbalstam, apmācību programma pārtop nopietnā "LNO akadēmijā", kur atbalsts tiks dots ne tikai jaunajiem solistiem un vokālistiem, bet arī diriģentiem, koncertmeistariem, horeogrāfiem un orķestra mūziķiem.

LNO direktors lepojas ar tiem māksliniekiem, kuri jau ir ieguvuši pasaules slavu, un kuru izglītošanā savu artavu ir devusi arī opera. Šo mākslinieku vidū ir gan diriģents Andris Nelsons, gan tenors Aleksandrs Antoņenko un soprāns Kristīne Opolais, gan arī soprāns Maija Kovaļevska un citi.


"Viens ir atrast talantīgus jaunos māksliniekus, kuriem ir potenciāls kļūt par lieliem māksliniekiem, taču tikpat svarīgi ir atrast labus pedagogus. Es patiesi lepojos un esmu pateicīgs liktenim, ka LNO ir bijuši divi tādi izcili pedagogi kā Anita Garanča un Margarita Gruzdeva. Garanča ir izaudzinājusi ne tikai meitu, kura ir pasaules pirmais mecosoprāns, bet arī daudzus citus izcilus solistus," pauda LNO direktors.

Pateicoties Teterevu fonda atbalstam "LNO akadēmija" arī turpmāk piedāvās apmācību programmu uz vietas, organizēs apmācību braucienus uz ārzemēm, kā arī piesaistīs spēcīgus vieslektorus. LNO jau kopš 1996.gada viens no stratēģiskajiem darbības virzieniem ir jauno talantu atklāšana un apmācība, savukārt kopš 2010.gada opera kļuvusi par Eiropas Operu akadēmiju apvienības (ENOA) pilntiesīgu dalībnieci.

"Opera ir kvalitātes zīme, un mēs visi lepojamies ar LNO. Protams, ka bez smaga darba nekāds talants nevar izsisties. Lai ko sasniegtu, ir jāieliek daudz pūļu. Man ir liels prieks, ka mūsu ģimenes fonds var piedalīties un sniegt stipendijas "LNO akadēmijas" jaunajiem studentiem. Mūsu fondam jau ir stipendijas Latvijas Mākslas akadēmijā un Rīgas Stradiņa universitātē," sacīja Ināra Tetereva, vēlot jaunajiem māksliniekiem strādāt un veidot savu dzīvi skaistāku.

Vokālais pedagogs no Beļģijas Aksels Everaerts skaidroja, ka "LNO akadēmijai" būs četri galvenie virzieni, kuriem tiks pievērsta uzmanība, apmācot jaunos talantus. Akadēmijā tiks mācīta dziedāšanas tehnika, kas solistam jāmācās visas dzīves garumā, kā arī tiks mācīts stils, atklājot franču, itāļu un Vāgnera stilu atšķirības un to nozīmi. Tāpat neizpaliks apmācības tēlotājmākslā un valodu apguvē.

2010.gadā mecenāti Boriss un Ināra Teterevi nodibināja ģimenes labdarības fondu ar nolūku atbalstīt izcilas un sabiedrībai noderīgas labdarības iniciatīvas. Fonds sniedz atbalstu arī izglītības jomai. Borisa un Ināras Teterevu fonds ir dibināts ar mērķi veicināt kultūras, mākslas un izglītības attīstību Latvijā un ārpus tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!