Foto: F64
Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadība uzskata, ka pēc valdes paplašināšanas mākslinieciskajam vadītājam ir jābūt operas valdē, norādīja operā.

LNO viedoklis atšķiras no Kultūras ministrijas nostājas, un vienošanās pagaidām vēl nav panākta.

Jau vēstīts, ka grozījumi LNO likumā otrdien tika skatīti Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā. Komisijas vadītāja Ina Druviete ("Vienotība") aģentūrai BNS pēc sēdes atzina, ka Kultūras ministrijai un LNO nav vienprātības par to, vai paplašinātajā operas valdē būtu jābūt mākslinieciskajam vadītājam, tādēļ komisija lūgusi ministrijai vēlreiz atgriezties pie šā likumprojekta kopā ar LNO vadības un arodbiedrību pārstāvjiem, jo ir domstarpības par to, ciktāl operai piemērojami vispārējie kapitālsabiedrību pārvaldības principi.

Saeimas komisija pie grozījumiem operas likumā varētu atgriezties novembra beigās – 27. vai 28.novembrī.

Grozījumus LNO likumā iesniedza kultūras ministres pārstāvētās Nacionālās apvienības deputāti. Grozījumi paredz, ka operas valdes locekļu skaits nevarēs pārsniegt četrus, bet konkrētu skaitu iesniedzēji nav norādījuši. Iepriekš kā reālākais variants minēta valde triju cilvēku sastāvā.

Likuma grozījumi balstās uz KM iepriekš sagatavoto informatīvo ziņojumu par situāciju operā, kurā secināts, ka pašreizējais LNO lēmumu pieņemšanas process ne vienmēr ir caurredzams, ņemot vērā esošo LNO pārvaldības struktūru. Turklāt valde, kuras sastāvā ir viens valdes loceklis, nenodrošina nepieciešamo dažādu speciālistu pārstāvniecību.

"Paplašināts valdes sastāvs uzlabotu lēmumu pieņemšanas caurredzamību un tiktu sekmēts, ka lēmumu pieņemšanā vienlīdz būtiska loma tiktu atvēlēta mākslinieciskās kvalitātes, administratīvās un finanšu vadības nodrošināšanai," norāda likumprojekta autori.

Valdes locekļus meklēs konkursā. Ar pašlaik vienīgo LNO valdes locekli Andreju Žagaru līgums ir noslēgts līdz nākamā gada sākumam. Ja viņš vēlēsies arī turpmāk palikt operas vadībā, viņam būs jāstartē konkursā.

Saeima izmaiņas operas likumā konceptuāli atbalstīja 4.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!