Foto: F64

Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars devies uz Maskavu, lai parakstītu vienošanos ar Maskavas Lielo teātri par savstarpēju viesizrāžu apmaiņu 2012/ 2013. gada sezonā, portālu "Delfi" informē LNO sabiedrisko attiecību speciāliste Katrīna Leiškalne.

LNO arī iepriekš - 2003. un 2006.gadā - ir sadarbojusies ar Maskavas Lielo teātri. Vienošanās par apmaiņas viesizrādēm iekļauta Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas kultūras ministriju programmās un ir nozīmīgākais humanitārais un kultūras projekts starp abām valstīm.

Maskavas Lielo teātri 1776. gadā nodibināja cariene Katrīna II, un tas tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem un skaistākajiem teātriem pasaulē. LNO izrādes tiks sniegtas uz Maskavas Lielā teātra atjaunotās vēsturiskās skatuves, kā arī uz Jaunās skatuves, kas 2011. gada 28. oktobrī atvērta pēc sešus gadus ilgušās renovācijas.

Jau šī gada oktobrī Maskavas Lielais teātris ar diviem iestudējumiem viesosies Rīgā, iepriecinot skatītājus ar izrādēm četrus vakarus pēc kārtas.

Bet jau 2013. gada februārī Latvijas Nacionālās operas mākslinieki dosies apmaiņas viesizrādēs uz Maskavas Lielo teātri. Šis kopprojekts  LNO ir īpaši pagodinošs, jo Maskavas Lielais teātris parasti sadarbojas tikai ar pasaules vadošajiem teātriem - kā Milānas La Scala, Londonas Covent Garden, Parīzes Nacionālo operu u.c. Zīmīgi, ka Latvijas Nacionālā opera ir viens no pirmajiem opernamiem, kas viesosies uz Maskavas Lielā teātra skatuves pēc vērienīgās rekonstrukcijas, piedāvājot Lielā teātra skatītājiem arī izcilo latviešu izcelsmes zvaigžņu - Marinas Rebekas un Kristīnes Opolais – sniegumu.

Paralēli LNO direktors piedalās arī prestižajā Krievijas Teātra festivālā "Zelta Maska", kurā Andrejam Žagaram uzticēti muzikālo teātru žūrijas priekšsēdētāja vietnieka pienākumi. Žūrijas locekļu vidū ir daudzi ievērojumi Krievijas teātru darbinieki un dažādu nozīmīgu prēmiju laureāti, kuri jau ilgus gadus sevi ir pierādījuši uz nacionālās mākslas skatuves. Žūrijas priekšsēdētājas posteni šogad ieņem Valsts Teātra mākslas institūta rektore, muzikoloģe, mūzikas un mūzikas teorijas profesore, mākslas zinātņu kandidāte Karīna Melik-Pašajeva.

Ikgadējais Teātra festivāls "Zelta maska", kas šogad noris 18. reizi un no 27.marta līdz 15.aprīlim notiks Maskavā, apkopo un izrāda labāko, kas sezonas laikā tapis Krievijas teātros, lai festivāla noslēguma dienā uz kaimiņvalsts vissvarīgākās - rekonstruētās Lielā teātra skatuves - pasniegtu balvas māksliniekiem, kas radījuši sezonas izcilākās izrādes.

Krievijas Nacionālā teātra prēmija ir izveidota 1993.gadā ar mērķi saglabāt un attīstīt krievu teātra tradīcijas, noteikt labākos radošos sasniegumus visdažādākajos skatuves mākslas virzienos un žanros, kā arī izcelt un godināt talantīgākos teātra mākslas radītājus un izpildītājus.

LNO direktors Andrejs Žagars atzīst, ka jūtas ļoti pagodināts par izrādīto uzticību, izvirzot un apstiprinot viņa kandidatūru tik augstas raudzes kultūras balvas nominantu novērtēšanai.

Ik gadu Krievijas Teātra festivālā "Zelta Maska" visaugstāk novērtētās izrādes ir skatāmas arī Rīgā. LNO direktors ir īpaši gandarīts, ka šā gada rudenī uz LNO skatuves divus vakarus pēc kārtas būs iespēja redzēt labākās 18. festivāla "Zelta maska" laureātu izrādes operetes un baleta žanrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!