Foto: Publicitātes foto

2015./2016. gada sezonas priekšvakarā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris piedāvā savu pirmo vasaras festivālu "LNSO vasarnīca". No 21. līdz 23. augustam koncertzālē "Cēsis" trīs vasaras vakarus rotās skaņu gardēžu skates cienīgs repertuārs: LNSO, Andra Pogas, Baibas Skrides un Vestarda Šimkus lasījumā dzirdēsim Britena, Čaikovska, Mocarta, Šopēna, Skrjabina un Šostakoviča darbus, un festivālu vainagos Vāgnera operas "Loengrīns" koncertversija.

Kā portālu "Delfi" informē LNSO preses pārstāve Kristīne Kutuzova, "LNSO vasarnīca" iecerēts kā festivāls visai ģimenei, tāpēc īpaši padomāts arī par jaunākajiem mākslas baudītājiem. 

Vecāki pirms vakara svinīgajiem koncertiem aicināti pavadīt laiku ar bērniem un piedzīvot kopīgus atklājumus caur muzikālām filmām, rotaļām, jogas pozu ķeburiem, guašas krāsas triepieniem un skaļiem smiekliem visas dienas garumā, mēģināt atcerēties, kā jāloka lidmašīnas un jābūvē kapteiņa Granta kuģi, kā jāceļ smilšu pilis un jāzīmē ar pirkstu galiem.

Festivāla programmu bērniem veido komponista Riharda Zaļupes un režisores Paulas Pļavnieces veidotā kamerizrāde "Pasaka par Diegabiksi", kā arī muzikālu animācijas filmu seansi – studijas "Dauka" veidotās īsfilmas ar Imanta Kalniņa ("Kabata", "Zaķīšu pirtiņa", "Laimes lācis", "Zelta sietiņš"), Zigmara Liepiņa ("Sēd uz sliekšņa pasaciņa"), Valta Pūces ("Desas piedzīvojumi") u. c. komponistu mūziku, kā arī radošās un izglītojošās darbnīcas visas dienas garumā 22. un 23. augustā. Ģimeņu muzikālās darbnīcas vadīs lieliskais Latgales meistars Gunārs Igaunis un Cēsu apkaimes tautas muzicēšanas dvēsele Inese Roze.

Jauniešu auditorija, kas LNSO koncertos manāma aizvien biežāk kopš pērn aizsāktā cikla "Koncertsarunas ar Goran Gora", līdzās vakara koncertu programmām gūs negaidītas atklāsmes, divos seansos skatoties mūzikas vēsturnieces Ligitas Vidulejas veidotās muzikālās filmas, kuru vidū ir tādi šedevri kā "Māsa Kerija", "Disko ēnā" un "Saulrietu violetās ērģeles". Pirms filmām būs stāsti par Latvijas kultūras dzīvi 70.–80. gadu mijā, kad tapušas šīs filmas. Jauniešu uzmanībai arī Goran Gora pirmie soļi kamermūzikā – paša dziesminieka un LNSO stīgu kvarteta koncerts 23. augustā plkst. 22.00 Cēsu FonoKlubā.

"LNSO vasarnīcas" mākslinieciskā piedāvājuma kulminācija būs ikvakara koncerti, kuros klausītāji aicināti baudīt gan simfonisko, gan kamermūziku, gan operas koncertversiju. 21. augustā LNSO Andra Pogas vadībā atskaņos Pētera Čaikovska Ceturto simfoniju un Baiba Skride būs soliste Bendžamina Britena Vijolkoncerta atskaņojumā, kas Latvijas simfonisko koncertu repertuārā ir retums. 

"Šo skaņdarbu atskaņoju ļoti bieži, vismaz reizi gadā noteikti. Pirmoreiz spēlēju kopā ar Andri Nelsonu, tas bija ļoti sen. Britens gan nav gluži vieglākais materiāls, bet tajā ir gan dziļums, gan vieglums vienlaikus. Katrā ziņā nav tā, ka šis Vijolkoncerts jāklausās vairākkārt, lai saprastu tā jēgu. Domāju, publikai patiks – tā mūzika ir daudzslāņaina, piemērota dažādam uzmanības dziļumam. Britens bija īsts spāņu revolūcijas fans, šajā viņa koncertā var saklausīt spāniskas vēsmas. Ne tādas tradicionālas un atpazīstamas, bet drīzāk dziļas. Nezinu, varbūt tās ir spāniskas smeldzes notis. Bet ne tikai," atzīst Baiba.

22. augustā "Vasarnīcā" ciemosies "Spīķeru kvartets" un Vestards Šimkus. Koncertā būs dzirdams arī pirmatskaņojums. "Klaviersonāte "Gaismas gadiem tālu" tapusi šī gada pavasarī kā atmiņas par sajūtu, noraugoties uz kādu citu un svešu pasauli, kas atrodas kaut kur debesīs tālu virs manas šībrīža atrašanās vietas. Kā tas raksturīgi manai mūzikai, šis darbs, būdams atonāls, tomēr koncentrējas ap vienu pamatnoti, un faktūras sarežģītība un atonalitāte tajā apvienojas ar samērā skaidru melodisko tematismu," par jaundarbu stāsta Vestards.

LNSO pirmo vasaras festivālu 23. augustā noslēgs Riharda Vāgnera operas "Loengrīns" atskaņojums soprāna Magdalēnas Annas Hofmanes (Elza), mecosoprāna Tanjas Arianes Baumgartneres (Ortrūde) un tenora Korbija Velča (Loengrīns) balsī. Koncertversijas diriģents – jaunais un spožais amerikāņu maestro Roberts Trevinjo.

Kā ierasts LNSO koncertdzīvē, būs arī "Pirmskoncerta sarunas", tās,notiks pirms visiem trim vakara koncertiem Ērģeļu zālē, un tās vadīs Orests Silabriedis un Mikus Čeže.

Ir iespēja iegādāties biļetes uz īpaši norīkotiem autobusiem 21., 22. un 23. augustā.

Vienas dienas un triju dienu biļetes uz "LNSO vasarnīcas" koncertiem un autobusa biļetes iespējams iegādāties Lielās ģildes un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!