Foto: F64

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) augustā līdzās jau ierastajiem pasākumiem izstādē "Latvijas gadsimts", būs arī vairāki Baltijas ceļa trīsdesmitgadei veltīti pasākumi, portālu "Delfi" informē LNVM pārstāvji.

Aicinājums pievienot vēsturiskos Baltijas ceļa foto "Gadsimta albumam"

1989. gada 23. augustā desmitiem tūkstošu cilvēku Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sniedza viens otram rokas, lai izveidotu Baltijas ceļu – 600 kilometru garu "dzīvo ķēdi", tādējādi pieminot 1939. gada Molotova-Rībentropa noziedzīgo vienošanos par Baltijas valstu sadalīšanu, kā arī stiprinot vienam otru cīņā par neatkarības atgūšanu. 2009. gadā Baltijas ceļš tika iekļauts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā, tā tika gūts apliecinājums notikuma nozīmīgumam pasaules mērogā.

Šogad atzīmējot Baltijas ceļa 30. gadadienu, LNVM aicina pārmeklēt personīgos, draugu un radinieku bilžu krājumus un ar jaunām fotogrāfijām par šo notikumu papildināt 68 muzeju kopizstādes "Latvijas gadsimts" (apskatāma LNVM, Brīvības bulvārī 32, Rīgā) ietvarā radīto virtuālo "Gadsimta albumu", kas internetā bez ierobežojumiem aplūkojams visā pasaulē

Starptautiska konference "Baltijas ceļš. Turpinājums"

22. augustā no pulksten 10.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks "Baltijas ceļa" trīsdesmitgadei veltīta augsta līmeņa starptautiska konference, ko organizē LNVM Tautas frontes muzeja nodaļa sadarbībā ar Kultūras ministriju, Ārlietu ministriju, 4. maija deklarācijas klubu, Latvijas Nacionālo bibliotēku un Konrāda Adenauera fondu.

Tajā tiks runāts par 1939. gada Hitlera-Staļina pakta slepenajiem protokoliem, par tā novērtēšanu, publiskošanu un tā seku likvidēšanas nozīmi okupēto Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionāli demokrātisko atbrīvošanās kustību attīstībā. Tāpat tiks skarti tādi mūsdienās būtiski jautājumi kā demokrātija digitālajā laikmetā. reprezentatīvās demokrātijas, sabiedrības līdzdalības formu, demokrātijas institūciju noturība un iespējamās pārmaiņas.

Ieeja uzrādot ielūgumu. Pieteikšanās ielūgumiem: Anna Zeibārte, LNVM Tautas frontes muzeja nodaļas vadītāja, tālr.: 67224502, e-pasts: anna.zeibarte@lnvm.lv Plašāk par konferenci – šeit.

Ekskursija "10 soļi Latvijas gadsimtā"

6. augustā pulksten 17.30 LNVM ikvienu interesentu aicina uz ekskursiju izstādē "Latvijas gadsimts".

Izstādē vēstīts par Latvijas vēstures gaitu laikposmā no idejas par valsts dibināšanu 19. gadsimta beigās līdz 2004. gadam. Muzeja gids vedīs pa tiešā un pārnestā nozīmē līkumoto Latvijas vēstures ceļu, apstājoties 10 pieturās – nosacītos vēstures posmos, stāstot par būtiskiem notikumiem un cilvēkiem. Dalības ekskursijā – par muzeja ieejas biļetes cenu.

Turpmāk muzejs piedāvās organizētu ekskursiju gida vadībā "10 soļi Latvijas gadsimtā" katra mēneša pirmajā sestdienā: 5. oktobrī, 2. novembrī un 7. decembrī.

Senioru dienā – ekskursija izstādē "Latvijas gadsimts"

29. augustā pulksten 14.00 vecākās paaudzes interesenti tiek aicināti izmantot iespēju iepazīt izstādi "Latvijas gadsimts" gida pavadībā, papildus par to nemaksājot, bet saņemot paplašinātu stāstījumu par notikumiem un cilvēkiem Latvijas vēstures simt gados un iespēju uzdot jautājumus par sev interesējošām tēmām.

Norises vieta - Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Par dalību jāsamaksā senioru ieejas biļete muzejā (1,50 eiro).

Arī turpmāk katra mēneša pēdējā ceturtdienā muzejā īpaši gaidīti seniori.

Ikgadējais rudens seminārs skolotājiem

21. augustā no pulksten 10.30 līdz pulksten 13.30 muzejs aicina dažādu priekšmetu skolotājus un iniciatīvas "Latvijas skolas soma" koordinatorus uz semināru "LNVM aktualitātes 2019./20. mācību gadā: no projekta Latvijas senvēsturē līdz Neatkarības kara simtgadei". Būs iespēja dzirdēt speciālista ieteikumus par Eksperimentālās arheoloģijas piemēru izmantošanu senvēstures apguvē, informāciju par gaidāmo izstādi "Lāčplēša Kara ordenim – 100" un jauno ekspozīciju LNVM "Dauderu" namā, uzzināt par muzeja virtuālo resursu izmantošanu skolās. Paredzēta arī LNVM muzejpedagoģisko programmu priekšmetu ekspresizstāde.

Seminārs notiks LNVM pagaidu mājvietā Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Pieteikšanās līdz 14. augustam: info@lnvm.lv vai tālr. 67221357.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!