Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) pirmie apmeklētāji bijuši Latvijā palikušie vai dzīvojošie ārzemnieki, pavēstīja muzeja LNVM Muzejpedagoģijas un izstāžu departamenta vadītāja Astrīda Burbicka.

Pēc viņas sacītā, cilvēki izmanto iespēju apmeklēt muzeju, bet tas nenotiek pārāk aktīvi. Burbicka norādīja, ka muzejs saprot, ka vairums potenciālo apmeklētāju strādā vai nu klātienē, vai attālināti, vai arī studē un iespējas apmeklēt muzeju ir ierobežotas, pat ja būtu tāda vēlme.

"Mēs ceram, ka brīvdienās apmeklētāju skaits būs lielāks. Šajā laikā ierastā muzeja pamatauditorija bija skolēnu grupas un ārvalstu viesi. Tāpēc nebija pārsteigums, ka pirmie muzeja apmeklētāji bija ārvalstnieki, kuri nolēmuši ārkārtējās situācijas laikā palikt Latvijā, vai arī šeit dzīvo," sacīja LNVM pārstāve.

Tāpat viņa uzsvēra, ka muzejs ir ieviesis tā saukto sanitāro protokolu. Muzejā ir izlikti norādījumi par pamatnosacījumiem un divu metru distances ievērošanu, labāk iezīmēti pārvietošanās ceļi, tāpat ir izliktas zīmes par nedrūzmēšanos. Tāpat muzejs nodrošina dezinfekciju. Piemēram, apmeklētājiem, kuri vēlas izmantot skārienjutīgos ekrānus vai taktilos priekšmetus, muzejs piedāvā vienreiz lietojamos cimdus.

Savukārt ekspozīcijas uzraugi ir nodrošināti ar sejas vairogiem, nepieciešamības gadījumā tiem ir pieejamas sejas maskas un vienreizlietojamie cimdi. Pēc LNVM pārstāves sacītā, darbinieki labprāt lieto pašaizsardzības līdzekļus un izturas saprotoši pret šo situāciju, jo mērķi ir divi - nodrošināt drošu apmeklējumu muzeja viesiem un parūpēties arī par pašu darbinieku drošību.

Tāpat Burbicka uzsvēra, ka muzejs ir liels, piemēram, izstādes "Latvijas gadsimts" platība ir ap 600 kvadrātmetriem, savukārt Latvijas vēstures ekspozīcija atrodas muzeja ēkas trešajā un ceturtajā stāvā. Muzeja platība ļauj apmeklētājiem pietiekami droši apmeklēt muzeju.

Muzeja pārstāve sacīja, ka cilvēki muzeju apmeklē individuāli vai divatā. Atbilstoši vispārpieņemtajām normām, tie var būt no vienas mājsaimniecības, vai daži cilvēki, kas ievēro noteikto distanci un prasības.

Burbicka sacīja, ka nākamajā sestdienā gida pavadībā pa muzeja ekspozīcijām dosies piecu cilvēku grupa. Viņa uzsvēra, ka lielāku grupu patlaban nav iespējams uzņemt, jo muzejam nav, piemēram, vienas lielas zāles, kur apmeklētāji varētu izklīst. Viņa aicina cilvēkus izmantot šo iespēju un apmeklēt muzeju, piedzīvojot citādāku pieredzi.

"Kopumā mēs jūtamies droši. Muzeja teritorija ir diezgan liela un apmeklētāju skaits nav tik liels, lai šķistu, ka tas ir bīstami vai apdraudoši. Protams, ka pandēmija radīs lielākas pārmaiņas un visai ticami, ka apmeklētāju skaits šogad būs mazāks par iepriekšējo gadu," sacīja LNVM pārstāve.

Burbicka uzsvēra, ka muzejs ļoti gaida apmeklētājus. Viņa aicināja cilvēkus nomainīt kultūras izziņu no digitālās vides un reālo, iejūtoties vēstures notikumos muzejiskā vidē.

Patlaban, ja cilvēks ir nolēmis apmeklēt muzeju individuāli, vizīte iepriekš nav jāpiesaka. Savukārt, ja muzeju nolemj apmeklēt grupa, kura vēlas saņemt gida pakalpojumus, iepriekš būtu jāsazinās ar muzeju un jāvienojas par apmeklējuma laiku.

Jau ziņots, ka pēc gandrīz divu mēnešu pārtraukuma 19. maijā apmeklētājiem durvis vēra LNVM. Drošu distanci muzeja apmeklētājiem ļauj ievērot ekspozīcijas un izstāžu zālēs Brīvības bulvārī 32, muzeja trijos stāvos un teju 3000 kvadrātmetros.

Ne mazāk plaša ir ekspozīcijas tematika – klātienē var aplūkot Latvijas vēstures relikvijas, kas ļauj iepazīt Latvijas vēsturi no pirmo iedzīvotāju ienākšanas Latvijas teritorijā līdz pat mūsdienām, iepriekš pavēstīja Burbicka.

Muzeja ekspozīcijā apskatāmi aptuveni 6000 priekšmetu, savukārt 68 muzeju izstādē "Latvijas gadsimts" kopā ar citu Latvijas muzeju vērtībām – vairāk nekā 1500 vēstures liecības. Latvijas simtgadei veltītajā izstādē "Latvijas gadsimts" atspoguļots ceļš no Latvijas valsts idejas pirmsākumiem līdz izcīnītai neatkarīgai Latvijas Republikai. Izstāde iepazīstina ar pēdējo simt gadu būtiskākajām norisēm ne tikai politikā, bet arī kultūrā, saimniecībā un ikdienas dzīvē, norādīja muzeja pārstāve.

Muzejā gaidīti visu paaudžu apmeklētāji, īpašas nodarbes sagādātas jaunākā skolas vecuma bērniem – ar ceļvedi rokās iepazīt Latvijas vēstures ekspozīciju vai izstādi "Latvijas gadsimts".

Muzeju iespējams apmeklēt individuāli vai
ģimenes lokā. Galvenais nosacījums ir divu metru fiziskā distance no citiem apmeklētājiem un personāla. Lai to nodrošinātu, tiks kontrolēts apmeklētāju skaits, izvietotas norādes, nodrošināti dezinfekcijas pasākumi.

Savukārt ekskursijas muzeja gida pavadībā iespējamas tikai vienas mājsaimniecības locekļiem vai nelielai grupai, ievērojot attiecīgo fizisko distanci; ekskursijas muzejs lūdz pieteikt iepriekš pa tālruni "67221357", vai rakstot uz e-pasta adresi "info@lnvm.lv".

Muzejā ir pieejamas roku mazgāšanas un dezinfekcijas iespējas, kā arī vienreizlietojamie cimdi. Drošības apsvērumu dēļ var tikt ierobežota vai pilnībā liegta piekļuve atsevišķiem elementiem, piemēram, audioierakstu klausulēm, skārienjutīgām virsmām vai praktiskās darbošanās vietām.

Burbicka aicina apmeklētāji uztvert jaunos noteikumus ar sapratni. Tāpat muzejs aicina būt atbildīgiem un apmeklējumu atlikt, ja ir slikta pašsajūta un elpceļu saslimšanas simptomi.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā valdība ārkārtējo situāciju valstī pagarināja līdz 9.jūnijam, vienlaikus lemjot par sociālās distancēšanās pasākumu mīkstināšanu, tostarp atļaujot pulcēšanos gan iekštelpās, gan ārā organizētos, publiskos pasākumos līdz 25 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!