Foto: Jānis Puķitis, LNVM

2022. gada sākumā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) saņēmis vērtīgu krājuma papildinājumu no Neatkarības kara dalībnieka, Lāčplēša Kara ordeņa (LKO) kavaliera Jāzepa Sikoras dzimtas pārstāvjiem.

Kā "Delfi" informē LNVM pārstāvji, dāvinājuma svinīgā prezentācija notiks 7. februārī, pulksten 16. Ikviens interesents varēs sekot tai līdzi tiešraidē Latvijas Nacionālā vēstures muzeja "Facebook" lapā (facebook.com/LNVMuzejs), savukārt pēc tam daļa no dāvinātajiem priekšmetiem būs apskatāma līdz februāra beigām LNVM pastāvīgajā ekspozīcijā muzeja izstāžu telpās Rīgā, Brīvības bulvārī 32.

Dāvināto priekšmetu vidū īpaši nozīmīgs ir tējas servīzes komplekts ar Lāčplēša Kara ordeņa simboliku. Servīze izgatavota 1939. gadā un Sikoru ģimene 1940. gadā pēc Latvijas okupācijas to kopā ar citām dzimtas relikvijām iepakojusi kastē un slēpusi malkas šķūnī līdz pat Trešās Atmodas laikam, vēsta LNVM pārstāvji.

Līdz ar šo dāvinājumu muzejam, Sikoru dzimta nodod visai Latvijas sabiedrībai ne tikai nozīmīgu kultūrvēstures liecību, bet arī vērtīgu stāstu par Latvijas valstiskuma apziņas uzturēšanu vienas dzimtas vairāku paaudžu garumā.

Foto: Jānis Puķitis, LNVM

Porcelāna tējas servīzes komplekts izgatavots porcelāna, fajansa un māla izstrādājumu fabrikā, akciju sabiedrībā "M. S. Kuzņecovs". Sikoru dzimtas dāvinātais servīzes komplekts sastāv no 38 priekšmetiem – tējas kannas, cukurtrauka, krējuma kanniņas, lielāka maizes šķīvja, 12 mazākiem šķīvīšiem, 10 tasītēm un 12 apakštasītēm. Tas ir viens no vispilnīgākajiem tējas servīžu komplektiem, kas piederējis kādam LKO kavalieriem un saglabājies līdz mūsdienām.

Šādu servīzi ar LKO kavalieru biedrības apstiprināto simboliku varēja iegādāties tikai ordeņa kavalieris, pasūtot to caur minēto biedrību un tikai pēc biedrības (nevis privātpersonu pasūtījuma) to ekskluzīvi izgatavoja.

Dāvināto priekšmetu vidū ir arī divas grezni rotātas cigarešu etvijas jeb portsigāri, kā arī piezīmju bloknots sudraba vāciņos ar reljefā veidotu sena karavīra tēlu, kuru papildina gravēta Jāzepa Sikoras monogramma.

Šis nav pirmais Sikoru dzimtas dāvinājums LNVM. Pirms dažiem gadiem muzeja krājumu papildināja fotogrāfijas, kurās redzama gan Jāzepa Sikoras apbalvošana ar ordeni 1927. gadā, gan viņa aktīvā līdzdalība LKO kavalieru biedrības rīkotajos Lāčplēša dienas svētku sarīkojumos.
Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Jāzeps Sikora (1886–1952) Neatkarības kara laikā bija Latvijas armijas 8. Daugavpils kājnieku pulka seržants. Poļu ģimenē dzimušais Sikora 20. gadsimta sākumā dzīvojis Kijevā, bijis dzelzceļa strādnieks. 1906. gadā iesaukts cariskās Krievijas armijā, dienējis līdz 1910. gadam.

Sākoties Pirmajam pasaules karam, dienējis 2. gvardes ulānu pulkā, bet vēlāk pārcelts uz 132. Benderas kājnieku pulku, piedalījies kaujās Polijā un Karpatos. Apbalvots ar Sv. Jura krusta III, IV šķiru.

1919. gada februārī Liepājā brīvprātīgi iestājies Latvijas bruņotajos spēkos, piedalījies visās 8. Daugavpils kājnieku pulka kaujās. Par izrādīto drosmi Latgales atbrīvošanas operācijā – kaujā pie Katlešu ciema 1920. gada 9. janvārī – Jāzeps Sikora apbalvots ar III šķiras Lāčplēša Kara ordeni. Starpkaru laikā strādājis par dzelzceļa lokomotīvju vadītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!