Foto: Publicitātes foto
Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studenti ir radījuši risinājumu, kas motivētu cilvēkus kustēties – informatīvu plakātu sēriju pieturvietās, kuros grafiski attēlota informācija par kustību nozīmi un aicinoši vēstījumi kustēties.

Kā uzsver LMA studenti, mazkustīgums ir aktuāla problēma pandēmijas laikā. Tas saistīts gan ar ierobežotajām aktivitātēm, gan ar faktu, ka lielākā daļa no iedzīvotājiem strādā vai mācās attālinātā režīmā. Pasaules Veselības organizācija apgalvo, ka mazkustīgs dzīvesveids cilvēkam ir tik pat kaitīgs kā smēķēšana. Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina katedras maģistra studiju programmas 1. kursa studentes: Lauma Reitere, Ieva Siliņa un Tīna Marta Verpakovska, profesora, dizainera Holgera Elera pavadībā nākušas klajā ar risinājumu "Pastaigājies", kura mērķis ir aicināt iedzīvotājus sabiedriskā transporta vietā ceļu līdz vēlamajai pieturai veikt ar kājām.

"Dizaina idejas pamatā ir uzdevums – radīt jaunu pieredzi, kas mudinātu sabiedrību mainīt kādu ieradumu. Apskatāmais problēmu loks saistīts ar pandēmijas ierobežojumu izraisītajām sekām – depresiju, vardarbību, konfliktiem ģimenē, fizisko aktivitāšu trūkumu. Kopumā tika radītas četras idejas, no kurām viena šobrīd jau apskatāma pilsētvidē. Ceram, ka projekts uzrunās cilvēkus un mudinās tos vairāk pārvietoties ar kājām, mazāk izmantojot sabiedrisko transportu. Mēs uzsveram, ka tas ne tikai samazina risku inficēties ar Covid-19, bet arī to, kā fiziskās aktivitātes uzlabo mūsu pašsajūtu un veselību," stāsta dizainers, profesors Holgers Elers.

Šobrīd ir izstrādāts maršruts no Latvijas Mākslas muzeja līdz Ēveles ielai, kurā, balstoties uz katras pieturas attālumu, ir apkopota un vizuāli uzskatāmi norādīta veikto soļu skaita pozitīvā ietekme uz veselību kopā ar iedvesmojošu aicinājumu kustēties.

Līdz 9. maijam sadarbībā ar "JCDecaux", dizaina plakāti testa režīmā ir izvietoti sešās pieturvietās un šajā laikā studenti veiks aptaujas, lai noskaidrotu plakātu ietekmi uz iedzīvotājiem. Veiksmīga iznākuma rezultātā dizains varētu tikt pielāgots un plakāti tiktu izvietoti arī citos sabiedriskā transporta maršrutos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!