Mākslas festivāls "Cēsis 2012" noslēguma nedēļā aicina apmeklēt Mikelandželo Antonioni un Federiko Fellīni filmas, Maksima Novikova kameransambļa "Aureum Tempus Ensemble" koncertu un Latvijas Nacionālās operas pagājušās sezonas labāko iestudējumu – Rosīni operu "Seviljas bārddzinis", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

18. augustā pulksten 17 Sv. Jāņa baznīcā festivāls piedāvā Maksima Novikova kameransambļa "Aureum Tempus Ensemble" koncertu, kurā skanēs Bedržiha Smetanas svīta "Moldova", Makša Bruha "Astoņi skaņdarbi", Bēlas Bartoka trio "Kontrasti", Astora Pjacollas tango un jaundarbs – Georga Pelēča "Freezing Cascade" pasaules pirmatskaņojums.

Uz dzīvi Rīgā maskavietis Maksims Novikovs pārcēlās 2011. gada rudenī un jau paspējis vairākos koncertos saspēlēt duetā ar ērģelnieci Jevgeņiju Ļisicinu un sarīkot kamermūzikas festivālu "Spring Music Academy". Kā vēsta festivāla rīkotāji, Novikova koncertdarbība saistās ar dažnedažādiem kameransambļiem, tostarp slaveno Hačaturjana trio; viņš uzstājas arī kā solists un veido savdabīgus duetus, piemēram, alts un arfa, alts un vijole.

Maksima darbošanās dažādu valstu koncertdzīvē ir intensīva, turklāt tā bieži saistās ar daudznacionāliem sadarbības projektiem, no kuriem vienu mums būs gods iepazīt šajā festivālā – "Aureum Tempus Ensemble" apvienojušies Vācijas klarnetists Endijs Mailss un Kazahstānā dzimusī pianiste Anastasija Drančuka, Latvijas vijolniece Eva Bindere un altists Maksims Novikovs. Šajā koncertā piedalīsies arī latviešu jaunais čellists Reinis Apsītis, kurš absolvējis Cēsu mūzikas skolu un kura studijas Briselē atbalsta Cēsu pils ģilde.

Festivāls noslēgsies 18. augustā pulksten 21 ar Rosīni operas "Seviljas bārddzinis" īpaši Cēsu pilsdrupu estrādei pielāgotu Latvijas Nacionālās operas iestudējumu Aika Karapetjana režijā.

Atgādinām, ka "Seviljas bārdzinis" saņēma Lielo mūzikas balvu 2011, skatītāju balsojumā ieguva "Latvijas Gāzes" gada balvu operai kā sezonas labākais iestudējums.

LNO iestudējumā drūmā Franču revolūcija kļuvusi par ironisku fonu vienai no asprātīgākajām, pārgalvīgākajām un veiksmīgākajām komiskajām operām. Aiks Karapetjans veidojis šo izrādi kopā ar tērpu mākslinieci Kristīni Pasternaku un scenogrāfi Ievu Kauliņu. Figaro un viņa komandu Cēsīs pie pults vadīs Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Modests Pitrens. Titullomā - vīrišķīgi šarmantais solists Jānis Apeinis. Kā norāda festivāla rīkotāji, izrāde solās būt par cienīgu un jautru festivāla izskaņu.

Festivāla ietvaros tupināsies arī kino programma "Valentīnas Freimanes itāļu kino klasikas izlase". 14. augustā pulksten 22 būs skatāma Federiko Fellīni filma "Ceļš", bet 15. augustā viņa filma "Kabīrijas naktis". Savukārt, 16. augustā būs skatāma Mikelandželo Antonioni filma "Dāma bez kamēlijām", bet 19. augustā kino programmu noslēgs Mikelandželo Antonioni filma "Kliedziens". Lietus gadījumā filmas tiks izrādītas Cēsu izstāžu namā. Filmas tiks demonstrētas itāļu valodā, ar latviešu tulkojumu un angļu subtitriem.

Apmeklējot kino seansus, koncertu un operu, festivāla rīkotāji aicina apmeklēt arī mākslas telpu "Paplašinātā realitāte".

Biļetes uz festivāla pasākumiem iespējams iegādāties visās "Biļešu paradīzes" kasēs, Cēsu Kultūras un informācijas centrā un festivāla laikā arī pasākumu norises vietās.
Biļetes pērkot ar SEB Bankas maksājumu karti, tiek piemērota 10% atlaide. Pensionāriem, skolēniem un studentiem uz visiem festivāla notikumiem biļetes iespējams iegādāties ar 50% atlaidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!