Foto: Kadrs no video

Krievu performanču mākslinieks Pjotrs Pavļenskis, kurš nesen Maskavas Sarkanajā laukumā kails pienagloja savus sēkliniekus pie bruģa, sniedzis interviju mākslas portālam "Dazed Digital". Viņš tajā atklāj, kā tapusi performance un kāpēc "Pussy Riot" ir uzvarējušas baznīcu.

Šokēšana mākslā nav nekas jauns - šī novirziena klasiķi, piemēram, Kriss Bērdens, Marina Abramoviča, Oļegs Kuļiks un Joko Ono jau sen ir sevi gan šāvuši, gan dedzinājuši un citādi savainojuši, mākslas vārdā izciešot visa veida sāpes. Pirms pāris nedēļām viņiem pievienojies arī Pavļenskis, kurš savu Sarkanā laukuma performanci veica Policijas dienā, tādējādi protestējot pret aizvien pieaugošo sabiedrības kontroli.

Tiesa, arī līdz šim jaunais mākslinieks jau pamanījies pievērst pasaules mediju uzmanību - pirms gada viņš aizšuva savas lūpas, protestējot pret "Pussy Riot" arestu, bet reiz - kails "iekūņojās" dzeloņdrāšu mudžeklī pie Sanktpēterburgas domes ēkas, kā arī piedalījies neskaitāmos mazākos protestos.

Portālam "Dazed Digital" viņš atklāj arī savas mākslas akcijas detaļas. "Uz Sarkanā laukuma sēdošs vīrietis, kas lūkojas uz saviem pie bruģa pienaglotajiem sēkliniekiem, ir metafora tam, kā mēs koncentrējamies paši uz savu bezpalīdzīgumu."

Ideja esot radusies, nesen ejot caur Sarkano laukumu un novērojot lielo drošības dienestu, policijas un novērošanas kameru koncentrāciju tajā. Viņaprāt, valstij kļūstot par policejisku režīmu, šī koncentrācija pieaugs visur un Krievijā iestāsies mūžīgā Policijas diena, kad patiešām neatliks nekas cits kā vien koncentrēties uz savu bezpalīdzīgumu.

"Es trenējos noraut drēbes pēc iespējas ātrākā laikā. Tāpat nolēmu vēl apģērbts naglu izdzīt caur sēkliniekiem, lai tādējādi mani nepamanītu pēc iespējas ilgāk." Viņš sākotnēji apsēdies uz zemes, tikai tad novilcis bikses un pienaglojis sēkliniekus, iedzenot naglu starp diviem bruģakmeņiem. Tad viņš novilcis pārējo, sametis drēbes mugursomā un to aizmetis pēc iespējas tālāk.

Video no performances (cilvēkiem ar vārīgiem nerviem to nav ieteicams skatīties):

"Biju uztraucies, ka man pietrūks laika, vai neizdosies pienaglot kā nākas, vai arī nebūs laika novilkt drēbes, kas varētu izjaukt performanci. Lielākās bailes tobrīd bija bailes no neizdošanās. Man ir bail gluži tāpat kā visiem citiem, es tikai cenšos to apslāpēt," stāsta mākslinieks.

Jautāts, kas notika, pēc aresta, Pavļenskis stāsta, ka aizvests uz slimnīcu, kur izņemta nagla un dezinficēts ievainojums, kā arī piedāvāta operācija, no kuras gan viņš atteicies. Pēcāk viņš diennakti pratināts un aizvests uz tiesu, kur pēc trīs stundu nīkšanas konvoja auto saņēmis tiesas lēmumu, ka ir brīvs. "Tiesnese nemaz nenoorganizēja noklausīšanos, laikam nevēlējās publicitāti."

Savukārt attiecībā uz viņa pērnā gada performanci, kurā viņš ar lūpu aizšūšanu atbalstīja "Pussy Riot", mākslinieks norāda, ka meiteņu panku grupa šajā cīņā jau ir uzvarējusi.

"Esmu pārliecināts, ka viņas ir lielisks politiskās mākslas un vispārējās kultūras fenomens. Mirklī, kad tiesnesis viņām piesprieda sodu, bija skaidrs, ka viņas ir uzvarējušas un baznīca ir atmaskota, atklājoties kā vardarbīgs aparāts, kas ir uzsācis savu pašiznīcināšanos."

Jau rakstīts, ka šā gada 10. novembrī Pavļenskis pienagloja savus sēkliniekus pie bruģa blakus Ļeņina mauzolejam, tādā veidā protestējot pret Krievijas sabiedrības apātiju attiecībā uz to, ka Krievija pārvēršas par "policejisku valsti".

Pēc protesta akcijas Sarkanajā laukumā Pavļenski aizturēja, taču jau nākamajā dienā atlaida. Viņam aizliedza izbraukt no valsts un par uzsāka kriminālizmeklēšanu, kas draud ar kriminālapsūdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!