Foto: Reuters/Scanpix
Svētdien, 19. oktobrī, Maskavā uz Serbska Psihiatrijas institūta mūriem, mākslinieks Pjotrs Pavļenskis sev nogriezis auss ļipiņu, informē Interfax.

Dažās no fotogrāfijām redzams kā Pavļenskis kails sēž uz ēku kompleksa žoga malas un ar lielu nazi griež nost daļu savas auss. Pēc tam viņš kādu laiku sēdējis, asinīm līstot pār ķermeni, līdz ieradušies likumsargi, kas viņu ar varu no žoga malas aiznesuši.

Saskaņā ar mākslinieka paziņojumu, viņa rīkotā akcija ir protests pret psihiatrijas slimnīcu un piespiedu ārstēšanas pielietošanu politisku pretinieku apkarošanai.

"Nazis atdala auss ļipiņu no ķermeņa. Psihiatrijas betona siena atdala saprātīgo sabiedrības daļu no neprātīgajiem slimniekiem. Atgriežoties pie psihiatrijas pielietojuma politisku mērķu sasniegšanai – policejiskais aparāts piešķir sev tiesības noteikt robežu starp saprātīgajiem un neprātīgajiem.

Bruņojoties ar garīgās veselības diagnozēm, birokrāti baltos halātos no sabiedrības atdala tos gabaliņus, kuri viņiem traucē ieviest visiem vienus neapstrīdamus noteikumus, kas būtu katram obligāta norma," "Facebook" paziņojis Pavļenskis.

Pjotrs Pavļenskis jau agrāk bijis ir pazīstams ar savām skandalozajām performancēm. Piemēram, pēc "Pussy Riot" dalībnieču notiesāšanas viņš izrādīja savu protestu, aizšujot sev muti. Vairākus mēnešus vēlāk viņš Sanktpēterburgā protestēja, kails aptinies ar dzeloņstiepli. Savukārt 2013. gada novembrī Pavļenskis pienagloja savus dzimumorgānus pie Sarkanā laukuma bruģa, tā izrādot savu protestu pret – "apātiju, politisko neieinteresētību un mūsdienu Krievijas sabiedrības fatālismu.

Vēl šā gada februāra beigās Pavļenskis tika aizturēts Sanktpēterburgā netālu no Kristus augšāmcelšanās baznīcas par automašīnu riepu dedzināšanu, kas atspoguļoja viņa atbalstu revolūcijai Ukrainā. Tika sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Oktobra sākumā Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteja Pavļenski šīs protesta akcijas dēļ apsūdzēja vandālismā.

Mākslinieks jau vairākus gadus atkārtoti tiek sūtīts uz psihiatriskajām pārbaudēm, taču psihiatri vēl ne reizi nav atdzinuši viņu par garīgi slimu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!