Foto: PantherMedia/Scanpix

Grāmatu mājā "NicePlace Mansards" martā turpinās filmu seansi katru trešdienu pulksten 18. Arī martā notiks četri filmu seansi, savukārt noslēguma seanss gaidāms 1. aprīlī.

4.03.

STIPRO SIEVU SEANSS IV - Marutas Jurjānes filmas

Divas spēcīgas personības, kuras augušas brīvā Latvijā un tad uz ilgu laiku varmācīgi svītrotas no savas valsts dzīves un vēstures, lai beigās tomēr atgrieztos dzimtenē - fiziski un garīgi, seansa garums 71 min, ievadvārdi - Maruta Jurjāne.

"Rakstniece Melānija Vanaga" (1998, scenārija autore M. Zirnīte, režisore Maruta Jurjāne, 31 min)

"Spodrā bradātāja: dzejniece Velta Sniķere" (2009, režisore Maruta Jurjāne, 40 min)

11.03

KLASISKI LATVISKI - BLAUMANIS, BRIGADERE, PLŪDONS

Trīs laikabiedri, kuru tēli šķiet mūžam nemainīgi. Tikai radikāli atšķirīgas Eža kažociņa interpretācijas rāda, kā mainījusies pasaule, seansa garums 72 min, ievadvārdi - Ieva Kalniņa (Latvijas Universitāte).

"Anneles pasakas" (1977, dokumentālā filma par Annu Brigaderi, scenārija autors Agris Redovičs, konsultants Jānis Rapa, režisore Ludmila Ikere, 9 min)

"Rūdolfs Blaumanis" (1979, scenārija autore un režisore Laima Žurgina, operatori Gunārs Bandēns un Kalvis Zalcmanis, komponists Mārtiņš Brauns, 19 min)

"Uz saulaino tāli" (1978, dokumentālā filma par Vili Plūdoni, scenārija autors un režisors Arvīds Krievs, operators Valdis Eglītis, komponists Mārtiņš Brauns, 20')

"Eža kažociņš" (1972, leļļu animācijas filma, režisors Arnolds Burovs, 11 min)

"Eža kažociņš" (2004, 3D animācijas filma, režisore Aija Bley, 13 min)

18.03.

GALVENAIS SEANSS. ZIGMUNDS SKUJIŅŠ

Ar viņu viss sākās - apgāds Mansards izveidojās tāpēc, lai izdotu Zigmunda Skujiņa Rakstus, un izdeva arī, nostājoties gara ceļa sākumā. Skujiņa svētība Mansardam un Skujiņa vieta Latvijas literatūrā ir nepārvērtējama, seansa garums 60 min, ievadvārdi - Jānis Oga (Mansards).

"Zigmunds Skujiņš. Sajust apvārsni" (1985, kinožurnāls Māksla Nr. 4, veltīts Tautas rakstniekam Zigmundam Skujiņam, režisore Laima Žurgina, 10 min)

"Zigmunds Skujiņš savā 85. gadā" (2010, Latvijas Televīzija, režisore Mārīte Balode, 50 min)

25.03.

TRIMDA UN IZSŪTĪJUMS

Liktenis viņus aizveda katru uz savu pusi - uz Rietumiem un uz Austrumiem, bet projām no Latvijas, un sāp abiem vienādi. Viens atgriezās jau dzīves laikā, otrs tikai sapņoja, bet Latvija vienmēr bija dzīva viņu rakstos, seansa garums 66 min, ievadvārdi - Inguna Daukste-Silasproģe.

"Gunārs Janovskis" (1991, režisore Dzintra Geka, 33 min)

"Aleksandrs Pelēcis" (1992, režisore Dzintra Geka, 33 min) 


1.04.

NOSLĒGUMA SEANSS

Mansarda jubilejas sezonas fināls ir atvērts - trīs dažādas personības, katra kā piepildīts un tālejošs virziens Latvijas literatūrā. Mēs varam sekot jebkuram vektoram uz visām pusēm, un varbūt to arī nākamajā sezonā darīsim, seansa garums 63 min.

"Aleksandrs Čaks" (1988, scenārija autors Jānis Rokpelnis, režisors Andrejs Apsītis, operators Gvido Zvaigzne, komponists Uldis Stabulnieks, 17 min)

"Knuts Skujenieks" (1992, scen. autors un režisors Tālivaldis Margēvičs, operators Andris Seleckis, 26 min)

"Uldis no Avotu ielas" (1992, dokumentālā filma par Uldi Bērziņu, scenārija autore Amanda Aizpuriete, režisors un operators Juris Bindars, Telefilma-Rīga, 20 min)

Ieeja seansos bez maksas, darbojas kafejnīca, bārs, grāmatu un papīrlietu veikals.

Šī ziema ir grāmatu apgāda Mansards jubilejas sezona - pirms desmit gadiem (2004. gada rudenī) apgāds juridiski dibināts, 2005. gada martā iznāca pirmā grāmata - Zigmunda Skujiņa Rakstu pirmais sējums. Jubilejā apgāds Mansards ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu sarūpējis dāvanu lasītājiem - literatūrā un grāmatniecībā balstītu filmu programmu līdz pat pavasarim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!