Foto: F64
Uzņēmējs un mākslas mecenāts Jānis Zuzāns atcēlis šogad ieplānoto finansējumu mākslas un kultūras norisēm, TV24 raidījumam "Kārtības rullis" apliecināja pats uzņēmējs.

Tas nozīmē, ka ietekmēta būs gan fonda "Mākslai vajag telpu" darbība, gan "Purvīša balvas" process, gan citas norises.

"Es katru gadu esmu novirzījis mākslas un kultūras procesa atbalstam vienu miljonu eiro. Šo summu šobrīd esam atcēluši, tā ka cietīs visi – gan teātri, gan "Purvīša balva"… Esmu jau izsūtījis vēstules… It kā jau var iztikt, bet vai to vajag, tāds ir jautājums," raidījumā "Kārtības rullis" sacīja Zuzāns.

"Purvīša balvas" rīkotāju pārstāvji atbildē uz "Delfi" jautājumu, kā šis lēmums ietekmēs turpmāko konkursa vērtēšanas un balvas pasniegšanas procesu, ir lakoniski: "Tā kā valsts ir apturējusi "Purvīša balvas" patrona SIA "Alfor" darbību, process ir apturēts līdz laikam, kad SIA "Alfor" darbību atsāks."

Tiesa, šobrīd arī nekāda mākslas procesa vērtēšana īsti nevarētu notikt, jo visi muzeji, galerijas un izstāžu zāles ir slēgtas. Uz jautājumu, vai Zuzāna lēmums apdraud "Purvīša balvas" pasniegšanu 2021. gadā, rīkotāji atbild, ka process ir iesaldēts, bet ne atcelts.

Atgādinām, ka "Purvīša balva" ir augstākais apbalvojums vizuālajā mākslā Latvijā. To organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA "Alfor". Purvīša balvas īstenošanā līdzdarbojas biedrība "Mākslas platforma", kultūras projektu aģentūra "Indie" un aģentūra "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības".

"Delfi" sazinājās arī ar Katrīnu Jaunupi, fonda "Mākslai vajag telpu" valdes locekli. Viņa sarunā stāsta, ka fonds savus lielākos projektus atcēlis vēl pirms Jāņa Zuzāna lēmuma apturēt šā gada finansējumu mākslai.

"Ne tikai SIA "Alfor", bet arī citi mūsu atbalstītāji šobrīd ir uz pauzes un viņu prioritāte ir domāt par saviem uzņēmumiem un darbiniekiem.

Mēs atcēlām pasākumus, domājot par drošību. Nevaram zināt, kā šī situācija attīstīsies un nevaram riskēt ar savu atbalstītāju finansējumu, ja neesam droši, vai varēsim šos pasākumus atklāt," sarunā ar "Delfi" saka Jaunupe.

Viņa stāsta, ka "Mākslai vajag telpu" darbību nepārtrauks un turpinās meklēt finansējumu, rakstot projektus, piemēram, Valsts Kultūrkapitāla fondam, Sabiedrības integrācijas fondam, u.c. Tāpat fonds turpinās realizēt mazākus pasākumus, taču tas notiks daudz mazākā apjomā. Piemēram, tie varētu būt pētījumi, radošās darbnīcas. Jaunupe cer, ka izdosies septembrī turpināt fonda aizsākto izglītības programmu par mūsdienu mākslu Latvijas skolās.

"Protams, Zuzāna kunga lēmums ietekmēs daudzus kultūras nozarē – izdevniecību "Neputns", "Purvīša balvas" rīkotājus, arī daudzus māksliniekus individuāli," saka fonda "Mākslai vajag telpu" valdes locekle.

Pagaidām viņa atturas prognozēt tālāku nākotni, sakot: "Šobrīd galvenais ir sabiedrības veselība. Taču, protams, par kultūru nevajag aizmirst."

Atgādinām, ka Jāņa Zuzāna pamatbizness ir SIA "Alfor" – vadošais azartspēļu uzņēmums Latvijā.

Jau ziņots, ka piektdien, 20. martā, Saeima steidzamības kārtībā likumprojektā par pasākumiem "Covid-19" izraisītās krīzes pārvarēšanai atbalstīja normu iekļaušanu, kas paredz visu azartspēļu organizēšanas licenču apturēšanu. Latvijas Spēļu biznesa asociācija (LSBA) norāda, ka pieņemtās normas ir pretrunīgas un prettiesiskas, kā arī nav balstītas ekspertu izvērtējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!