Foto: Ilze Kusiņa

Mākslas centra "Zuzeum" dibinātājs un mākslas mecenāts, Jānis Zuzāns īpašā vizīte Rundālē pils muzejam dāvinājumā nodevis divas gleznas – Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona un Kurzemes hercogienes Benignas Gotlības portretus.

Kā "Delfi" informē Zuzāna pārstāvji, gleznas tapušas 18. gadsimta otrajā pusē un to autors, domājams, ir mākslinieks Johans Leonhards Šneiders.

Ir zināms, ka abi portreti līdz pat 1982. gadam piederējuši fon Kērlendu dzimtas pēctečiem. Zuzānu kolekcijā tie nonāca 2022. gada februārī un pēc rūpīgas restaurācijas tika pieņemts lēmums darbus dāvināt Rundāles pilij. "Zuzeum" komanda un tās dibinātājs, Jānis Zuzāns ir priecīgi par vēsturisko pils īpašnieku portretu nonākšanu Rundāles pils muzejā – to īstajās "mājās" un cer, ka tas būs vērtīgs muzeja krājuma papildinājums. Darbus turpmāk būs iespējams apskatīt pils muzeja ekspozīcijā, Hercogienes apartamentos.

Foto: Ilze Kusiņa

Azartspēļu uzņēmuma SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns ir Latvijas nozīmīgākās balvas profesionālajā vizuālajā mākslā – "Purvīša balvas" – mecenāts un atbalsta mākslu jau divdesmit gadu, finansējot Latvijas mākslas reprezentāciju ārvalstīs, nacionālo pārstāvniecību Venēcijas biennālē, mākslas un mūzikas festivālus, kā arī mākslas izdevējdarbību. Savukārt Zuzānu kolekcija, kuras krājumā šobrīd ir jau vairāk nekā 29 000 mākslas darbu, ir bijis būtisks sadarbības partneris ilgu gadu garumā daudziem muzejiem un izstāžu zālēm Latvijā, un ārpus tās, sniedzot deponējumus un piedaloties izstāžu veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!