Foto: LETA

Ir priekšlaicīgi saukt vainīgo vārdus par incidentiem XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kad sestdien notikušajā svētku ģenerālmēģinājumā sākās masveida bērnu ģībšana, trešdien sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība).

Atbildot uz jautājumu, vai viņa pieļauj atbildības prasīšanu no dziesmu un deju svētku organizatoriskās vadības, Melbārde norādīja, ka sākumā jāļauj strādāt izvērtēšanas komisijām, lai noskaidrotu, kādi bija cēloņi bērnu veselības problēmām.

"Tas ir galvenais izvērtēšanas komisijas uzdevums - saprast šo notikumu. Tad, kad mēs uzzināsim cēloņus, tad varēsim runāt par atbildību. Šobrīd ir priekšlaicīgi saukt vainīgos, kamēr nav veikta rūpīga analīze," teica ministre.

Melbārde labprāt piedalītos Izglītības un zinātnes ministrijas veidotajā izvērtēšanas komisijas darbā.

"Kultūras ministrija ir tā, kas atbildēs par Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku organizāciju 2018.gadā. Mums ir ļoti svarīgi piedalīties šo svētku izvērtēšanā, lai mācītos no labajām lietām, kas ir notikušas, bet arī, lai izdarītu secinājumus par kļūdām, kuras varētu nepieļaut," viņa sacīja.

Jau vēstīts, ka izglītības un zinātne ministre Mārīte Seile iepriekš pieļāva iespēju atkāpties no amata XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos notikušo incidentu dēļ, bet pēc tikšanās ar premjerministri Laimdotu Straujumu ("Vienotība"), viņa paziņoja, ka paliks amatā.

Šobrīd tiks veidotas divas izmeklēšanas komisijas, lai noskaidrotu situāciju ar bērnu ģībšanu svētu ģenerālmēģinājuma laikā. Vienu komisiju veidos premjere, bet otru komisiju veidos izglītības un zinātnes ministre.

Sestdien Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājuma laikā sākās masveida bērnu ģībšana, kā dēļ tika pārtraukts koncerts, un vēlāk naktī ministres vadībā tika pieņemts lēmums atcelt svētku gājienu, tomēr pēc tam tas notika.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās Rīgā no 6.līdz 12.jūlijam, tajos piedalījās ap 37 890 dalībnieku. Koncertus apmeklēja 66 600 skatītāju, bet kopā visas norises, ieskaitot mēģinājumus un saistītos pasākumus, apmeklējuši aptuveni 200 tūkstoši interesentu.

Aizvadīto skolēnu dziesmusvētku laikā slimnīcā nonāca 62 bērni, savukārt kopējais bērnu skaits, kuru stāvokli var raksturot kā ģīboni, ir 50, pirmdien preses konferencē informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja vietniece Renāte Pupele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!