Foto: LETA

Notikušais ap filmas "Dvēseļu putenis" pirmo projektu parāda, ka ir jābūt skaidri saprotamai kārtībai, kā vajadzētu tapt filmai, aģentūrai LETA norādīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Tajā pašā laikā ministre uzskata, ka nevajadzētu kritizēt Saeimas lēmumu 2013.gadā piešķirt naudu filmas projektam. "Iemesls, kāpēc finansējumu vajadzēja piešķirt, bija tas, ka Nacionālais kino centrs (NKC) nebija pietiekami aktualizējis latviešu strēlnieku cīņu simtgadei veltītas mākslas filmas vajadzību," skaidroja ministre.

Pēc Melbārdes domām, NKC vajadzētu apdomāt, kāpēc šādas nacionāli nozīmīgas filmas tapšana netika aktualizēta, savukārt Saeimai vajadzētu saprast, ka ne vienmēr ārpus kārtas finansējuma piešķiršana ir veiksmīgs risinājums.

Ministre norādīja, ka NKC tagad vajadzētu strādāt, lai filmu izdotos uzņemt. "Mums ir ļoti svarīga šāda projekta tapšana. Arī valsts mērogā - svarīga ir sabiedrības izglītošana. Valsts pienākums ir izrādīt cieņu un godu latviešu strēlniekiem," uzsvēra Melbārde.

Jau ziņots, ka filmas "Dvēseļu putenis" veidošanu pārņēmusi režisora Dzintara Dreiberga studija, bet Saeimas iepriekšējiem filmas veidotājiem - "Studijai F.O.R.M.A" - piešķirtie 35 000 eiro izlietoti bez rezultāta. Studija izstrādāja filmas projektu, bet tās ražošanu neuzsāka, jo tika lauzts līgums ar Aleksandra Grīna tiesību turētāju - rakstnieka mazmeitu Noru Romanu. Viņu neapmierināja tas, ka studijas izstrādātais scenārijs neatbilst grāmatas motīviem.

NKC atzīst, ka studija savu darbu ir padarījusi, jo, pēc NKC pārstāvja Ulža Dimiševska teiktā, ne visas filmas, kuras aizsāk, tiekot saražotas.

Dreiberga studijai pašlaik piešķirti 200 000 eiro. Vēl tikpat lielu summu studijai paredzēts piešķirt šī gada beigās. 

NKC sola sekot līdzi studijas darbam. Līgumā noteikts, ka pirmajiem rezultātiem filmas veidošanā vajadzētu būt jau septembrī. Dreibergs par filmas veidošanu sola informēt februāra sākumā, norādot, ka viņam filmas veidošana ir milzīgs gods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!