Foto: LETA

Pašreizējā situācijā "lokdauna" noteikšana ir neizbēgama valdības mugurkaula trūkuma dēļ, sacīja Latvijas Producentu savienības valdes priekšsēdētājs Juris Millers.

Milleram kā cilvēkam, kurš seko līdzi politiskajiem procesiem, šķiet, ka "lokdauns" bija jāievieš jau sen. Viņa ieskatā, valdība ar saviem nokavētajiem lēmumiem ir novedusi valsti līdz tādai krīzei, kādā esam patlaban.

"Ja valdība būtu savlaicīgi, jau jūnijā pieņēmusi lēmumu par obligātu vakcināciju un ja vasaras laikā visiem būtu skaidrs, ka bez Covid-19 sertifikātiem nevarēs strādāt, mēs nebūtu tādas katastrofas priekšā un, iespējams, publiskie klātienes pasākumi nebūtu jāatceļ," sacīja producents.

Viņš uzsvēra, ka valdība, atļaujoties jūlijā un augustā iet atvaļinājumos, kā arī nesakārtojot un nerisinot problēmas, ir demonstrējusi cinismu.

Millers uzsvēra, ka, ja "lokdauns" netiks izsludināts, tad nebūs vairs ilūziju par valdības spriestspēju un adekvātumu. Viņa ieskatā, patlaban tas ir vienīgais ceļš, lai samazinātu iedzīvotāju savstarpējos kontaktus.

Latvijas Producentu savienības valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka pasākumu nozare jau brīdī, kad Ministru kabinets sāka runāt par ārkārtējās situācijas ieviešanu, bija gatava tam, ka publiskie klātienes pasākumi būtu jāatceļ. Vienlaikus viņš norādīja uz to, ka jābūt arī kompensējošiem mehānismiem.

"Paļaujoties uz valdības solījumiem rudenī sasniegt 70% vakcinācijas aptveri, paļaujoties uz solījumu, ka tā saucamie "zaļā režīma" pasākumi netiks aiztikti un tie varēs notikt bez ierobežojumiem, pasākumu producenti pārcēla uz šo laiku 2020. gada pavasara un rudens pasākumus. To pārcelšana trešo vai ceturto reizi uz nenoteiktu laiku ir necieņa pret skatītājiem," sacīja Millers.

Viņš piebilda, ka tā zināmā mērā ir arī valdības lavierēšana, jo no vienas puses tiek izsludināta ārkārtas situācija un ierobežots skatītāju skaits pasākumos, bet no otras puses - nozare var strādāt un nekādu kompensējošo mehānismu nav. Millera ieskatā, tā ir ņirgāšanās, un tādā veidā valdība parāda savu patieso attieksmi pret pasākumu nozari.

Latvijas Producentu savienības valdes priekšsēdētājs akcentēja, ka līdz ar "lokdauna" noteikšanu nepieciešams atgriezties pie tiem kompensējošajiem un atbalsta mehānismiem, kādi kultūras nozarei bija iepriekš, jo atgūšanās no Covid-19 izraisītās krīzes ir ļoti smaga.

Jau vēstīts, ka, reaģējot uz saslimstības ar Covid-19 pieaugumu, valdība jau oktobra sākumā lēma par ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī no 11.oktobra līdz 2022. gada 11. janvārim, vienlaikus nosakot vairākus ierobežojumus ar mērķi mazināt Covid-19 izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!