Foto: Publicitātes attēli
Šogad jaukajiem, labsirdīgajiem, naivajiem, jautrajiem un ekscentriskajiem muminiem tiek veltīts īpaši daudz uzmanības – tiek svinēta rakstnieces Tūves Jānsones pirmās grāmatas klajā laišanas 70. gadskārta.

Kā portālu "Delfi" informē "Garsų pasaulio įrašai", par godu šim notikumam mumini nokļuvuši uz lielā kinoekrāna. Pilnmetrāžas animācijas filma visai ģimenei "Mumini Rivjērā" ("Moomins on the Riviera") 19. jūnijā būs skatāma kinoteātros. Pirmizrādes gaidās filmas izplatītāji piedāvā uzzināt dažus interesantus faktus par muminiem.

Foto: Publicitātes attēli

Tūve Jānsone stāstījusi, ka pirmo muminu uzzīmējusi pēc strīda ar brāli par Imanuela Kanta filozofiju. Tualetē uz sienas viņa uzzīmējusi "vispretīgāko radību, kādu vien iespējams iztēloties" un zem zīmējuma uzrakstījusi "Kants".

Autore sākumā šo dīvaino radību nosauca par Snorki, viņš bija kalsns un nebija tik glīts kā apaļīgie mumini. Vēlāk šī "pretīgā radība" pārtapa par draudzīgu resnīti – pirmo muminu.

Mumini kļuvuši slaveni ar savu divdomīgo humoru - pasaku varoņi ir interesanti bērniem, taču viņu jokos nav mazums mājienu uz pieaugušo dzīvi un problēmām.

Tūves Jānsones radītie tēli iekaroja pasauli 1954. gadā. Tad Londonas laikraksts "The Evening News" sāka publicēt komiksu sēriju par muminiem. Šiem komiksiem ik gadu bija 20 miljoni lasītāju četrdesmit valstīs. Tie bija paredzēti pieaugušajiem un piedāvāja citu sabiedrisko parādību skatījumu. Tajos ironiski tika attēlota augstākās sabiedrības un zvaigžņu dzīve, māksla un sociālās problēmas.

Foto: Publicitātes attēli

Vairākumam Tūves Jānsones tēlu ir reāli dzīvē sastaptu cilvēku prototipi. Ģimenes vasarnīca Somijas ziemeļos deva Tūvei Jānsonei iedvesmu radīt Muminu ieleju. Lai gan muminu autore ir somiete, viņas grāmatas sarakstītas zviedru valodā. 

1993. gadā Somijā tika atklāts pirmais izklaides parks "Muminu pasaule". Tas ir atvērts tikai vasarā. Šogad paredzēts atklāt līdzīgu parku Japānā.

Japānā mumini kļuva populāri, kad pirms apmēram divdesmit gadiem tur sāka rādīt jaunu animācijas seriālu par viņu piedzīvojumiem. Viņu popularitāte bija tik milzīga, ka uz "Finnair" Japānas reisu lidmašīnām tika attēloti mumini un citi grāmatas varoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!