Foto: DELFI Репортер

Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", kas šogad norisināsies desmito reizi, notiks naktī no 5. septembra uz 6. septembri. Par foruma programmas vadmotīvu šogad izvēlēta gaismas tēma, tā atbalstot ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) izsludināto Gaismas un gaismas tehnoloģiju gada ideju.

Šī gada forumam apstiprināti 23 pamatprogrammas projekti, kurus īstenos vietējie mākslas un kultūras dzīves organizatori, kā arī sadarbības partneri un mākslinieki no ārvalstīm. Foruma starptautiskajā programmā akcentējami tādi projekti kā starptautiskās Francijas mākslas izplatīšanas asociācijas ADIAF ("Association pour la diffusion internationale de l'art Francais") īpaši Rīgai veidota laikmetīgās mākslas izstāde "Rīgas mākslas telpā", kā arī Vācijas ielu leļļu teātra "Dundu" pilsētvides performances Vecrīgā.

"Baltās nakts" pamatprogrammu papildinās ap 26 iniciatīvu projektu, kas "Balto nakti" veidos spilgtāku un daudzveidīgāku, piešķirot forumam tik raksturīgo demokrātiska notikuma auru, atklās aktuālo Rīgas seju un aptvers aktuālākās kultūras un pilsētnieku pulcēšanās vietas. Iniciatīvas programmā iekļauti Rīgas mākslas un izglītības iestāžu, kafejnīcu, grāmatnīcu, izstāžu zāļu, kvartālu un apkaimju aktīvistu ierosināti kultūras notikumi.

Kā stāsta Vītola-Barānova, kopš 2005.gada, kad festivāls Latvijas galvaspilsētā tika organizēts pirmo reizi, foruma apmeklētāji ir atklājuši daudzas unikālas Rīgas vietas. Šogad "Baltā nakts" apgūs tādas pasākumu norises vietas kā Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka un Latvijas Universitātes Dabaszinātņu centrs Jelgavas ielā 1.

Programmas pasākumi koncentrēsies Vecrīgā, Rīgas centrālajā daļā, Spīķeros, Miera ielā, bet šogad jo īpaši Pārdaugavā - Mūkusalā, Torņakalnā, Āgenskalnā.

Plašāka informācija par mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2015" programmu un norisēm pieejama internetā. Visi mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" pasākumi ikvienam Rīgas iedzīvotājam un viesim būs pieejami bez maksas.

"Baltā nakts" ir daļa no starptautiskā projekta "Eiropas Baltās naktis", kuru sākušas piecas Eiropas galvaspilsētas - Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. "Baltās nakts" stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, bet citviet pasaulē tām pievienojušās Toronto, Tokija, Monreāla un citas pilsētas.

Rīgā forumu "Baltā nakts" organizē Rīgas dome sadarbībā ar aktīvākajām Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot daudzus Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Forumā aktīvi līdzdarbojas arī pilsētas kafejnīcas, galerijas, grāmatnīcas, klubi un citas iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!