Foto: DELFI
Sestdien, 18. maijā, devīto reizi visā Latvijā ar daudzveidīgām aktivitātēm notiks Muzeju nakts, kuras devīze šogad ir: "Zaļā krāsa – mežs".

Muzeju nakts dalībniekiem būs iespēja iepazīt vēstures liecības un mākslas darbus par dabu un apkārtējo vidi, ko glabā daudzie Latvijas muzeji. Akcijas laikā būs atvērti arī teātri, koncertzāles, bibliotēkas, augstskolas un kultūrvēsturiskās ēkas, kas piedāvās savas pasākumu programmas.

Lai neapjuktu plašajā pasākumu klāstā, portāls "Delfi" piedāvā Muzeju nakts pasākumu programmas Rīgā izlasi.

Vecrīga

Muzeju nakts ietvaros notiks vairāki pasākumi Vecrīgā.

"Meklē zaļo Rīgas pilī!"

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā gaidāms pasākums "Meklē zaļo Rīgas pilī!"

Apmeklētāji varēs baudīt zaļo krāsu vēstures relikvijās – rotās, tērpos, traukos, naudā...

Pulksten 12 - pasākums bērniem "Ko stāsta 100 Latvijas vēstures relikvijas?" Loto spēlēšana un vēstures uzdevumu risināšana.

Pulksten 14 - ekskursija izstādē "100 Latvijas vēstures relikvijas", tikšanās ar Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas vadītāju Ilzi Ziņģīti.

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - jaunatklātā izstāde "100 Latvijas vēstures relikvijas", tikšanās ar muzeja speciālistiem.

Akcija "Nāc un nobalso par savu izcilāko Latvijas vēstures relikviju!"
Rīgas Kultūru vidusskolas audzēkņu zīmējumu izstāde "Rīgas pils: vakar, šodien, rīt".

"Māksla, džezs un Amerika"

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" Muzeju naktī notiks pasākums "Māksla, džezs un Amerika".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - izstādes "Latviešu māksla trimdā" sadaļa "Reālisms, simbolisms, ekspresionisms".

Foto projekcija "Latviešu māksla trimdā". Ieskats mākslinieku dzīvē, radošajās norisēs un darbos.

Pasākumā – džeza mūzika.

"Mēs un mežs"

Saeimas namā Muzeju naktī – pasākums "Mēs un mežs".

No pulksten 19 līdz pusnaktij - Saeimas nama vēsturisko interjeru apskate.
Izstādes un aktivitātes sadarbībā ar AS "Latvijas valsts meži" un papīrfabriku "Līgatne".

Pasākuma rīkotāji informē, ka Saeimas apmeklētājiem obligāti jābūt līdzi personu apliecinošam dokumentam ar fotogrāfiju un personas kodu. Tiks veikta arī personu kontrole un mantu drošības pārbaude. Papildu informāciju skatīties Saeimas mājaslapā.

"…it visi meža koki lai gavilē" (Ps 96)

Muzeju nakts ievaros Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē notiks pasākums "…it visi meža koki lai gavilē" (Ps 96).

No pulksten 18 līdz 23 – baznīcā tiks izstādīti apskatei dievkalpojumos lietotie liturģiskie tērpi un citi sakrālie piederumi.

No pulksten 20 līdz 20.30 skanēs ērģeļmūzika.

Savukārt Latvijas Arhitektūras muzejā notiks pasākums "Rīga pirms Alberta".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - iepazīšanās ar "Trīs brāļiem" – senāko dzīvojamo ēku kompleksu Rīgā.

Arhitekta un senvēstures pētnieka Edgara Šēnberga jubilejas izstāde "Rīga pirms Alberta".

Zaļais iršu dārzs Kara muzejā

No pulksten 19 līdz vieniem naktī Muzeju nakts apmeklētājiem būs iespēja iegriezties arī Kara muzejā, kur notiks pasākums "Zaļais iršu dārzs" - miglas ieskautie brieži un dzīvie pāvi, fazāni un citi putni no "Mini zoo".

Izstāde "Medības" – Mednieku tradīcijas un medību vēsture, ieroči un trofejas.

Būs arī medījumu izstrādājumu degustācija un tirdzniecība, šūšanas darbnīcas "Zarumi" izstrādājumi ar medību tematiku, prezentācijas un tirdzniecība, "Mini zoo" prezentācijas, kā arī muzeja ekspozīciju apskate mednieku tauru skaņās.

No pulksten 19 līdz 21 - šaušana mērķī ar pneimatisko šauteni un pistoli (darbosies "face control" - ja apmeklētājs kādu iemeslu dēļ darbiniekam liksies nepiemērots šaušanai (neadekvāta uzvedība, alkohola vai narkotisko vielu lietošanas pazīmes) – viņš netiks pielaists pie šaušanas).

"Skaņu mežs" Rīgas Biržā

Mākslas muzejā "Rīgas Birža" Muzeju naktī – pasākums "Skaņu mažs".

No pulksten 10 līdz pulksten 18 – pastāvīgā ekspozīcija apskatāma bez maksas.
No pulksten 19 līdz vieniem naktī - izstāde "Lehs Majevskis. 4 kustīgi dzejoļi".

Skaņas un gaismas performance muzeja ātrijā sadarbībā ar mūzikas festivālu "Skaņu mežs".

"Koki arī muzejā"

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā Muzeju nakts ietvaros notiks pasākums "Koki arī muzejā".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - M.Kiršas dziesmu koncerts "Šalc zaļais mežs".
Muzeja krājuma priekšmetu un LU Botāniskā dārza augu izstāde "Mēbeles un telpaugi 20.gs.20. – 30. gadu rīdzinieku mājās", kā arī muzeja mēbeļu restauratoru paraugdemonstrējumi un darbosies arī bērnu spēļu laukums "Man patīk šīs mantiņas".

Varēs vērot arī tradicionālo "Gaismas ceļu" Krustejā un apskatīt jauno pastāvīgo ekspozīciju Kolonnu zālē.

"Skaņu mežs. Koka mūzikas instrumenti, ritms"

Deju un kustību studijā "studioX1" Muzeju naktī notiks pasākums "Skaņu mežs. Koka mūzikas instrumenti, ritms".

No pulksten 19 līdz pulksten 21 - ritma pamati. (Klaves un maraku izmantošana). No pulksten 21 līdz pulksten 22 - atraktīvā deja Salsa. Koka mūzikas instrumenti dejā. No pulksten 22 līdz 23 - bagātīgā deja Kubas stila "ČaČaČa" un koka mūzikas instrumenti dejā. No pulksten 23 līdz vieniem naktī – "Skaņu mežs. Koka mūzikas instrumentu saspēle. Ritms. Deja. Kustība."

Eiropas Savienības mājā notiks izstāde akcija "Maģiskais teātris – ieeja tikai jukušiem. Akuraters vai Hese?"

"Maģiskais teātris – ieeja tikai jukušiem. Akurters vai Hese?" ir starpdisciplinārs mākslas projekts – izstāde, performance un interaktīva spēle. (Mākslinieku Ingunas Auderes (LV) un Michael Rogers (ASV) stikla objekti un instalācijas; Viktora Jansona dzejas lasījums un komponista Jura Kulakova komponēti dziedājumi).

No pulksten 18 līdz 24 būs skatāma izstāde un būs iespēja satikt izstādes veidotājus, māksliniekus. No pulksten 19 līdz pulksten 19 - akcijas seanss "Maģiskais teātris – ieeja tikai jukušiem. Akurters vai Hese?" No pulksten 23.30 līdz 24 - akcijas seanss "Maģiskais teātris – ieeja tikai jukušiem. Akurters vai Hese?"

""Ingredients" mežā"

Rīgas Mākslas telpā Muzeju naktī – no pulksten 18 līdz pulksten 22 starptautiskas laikmetīgās mākslas izstāde "Ingredients" Apmeklējums ir par brīvu.

Visi, kas "Muzeju nakts 2013" ietvaros apmeklēs RMT saņems kuponu ar kuru līdz 08.septembrim vēl reizi varēs iegriezties RMT maksājot puscenu (50% no zemāk uzrādītās ieejas biļešu cenas).

"Dzīvo zaļi Mencendorfa namā!"

Muzeju naktī Mencendorfa namā – pasākums ""Dzīvo zaļi Mencendorfa namā!"".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - pasākums "Mans atbalsts ekoloģiskai videi – makulatūras vākšanas akcija Līgatnes papīrfabrikai". Pulksten 19 - Jērcēnu Dzejas teātra uzvedums. Pulksten 20 un 23 – zaļās dziesmas kora "Sonante" izpildījumā, pulksten 20.30 un 23.30 - iepazīšanās ar Līgatnes papīrfabrikas vēsturi un šodienas produkciju.

Pulksten 21 un 22.30 – uzstājas mūziķis Aivars Auniņš. Mednieku stāsti. Pulksten 21.30 un 23 – sarunas ar Andri Raņķevicu par dabas spēku Latvijas dzērienos. Pulksten 22 - zaļās dziesmas, tautas sadziedāšanās, pasākumu noslēgs "Zaļā balle" pusnaktī.

"Zaļā krāsa – mežs"

Baltu rotu muzejā Muzeju naktī notiks pasākums "Zaļā krāsa – mežs", kurā pasākuma viesi varēs no pulksten 18 līdz pulksten 23 apskatīt un iegādāties jaunāko rotu kolekciju "Zaļais – jaunais sarkanais".

Rotu gatavošana no viena lata, tiem, kas iegādājušies rotas maijā un saņēmuši īpašo kuponu – bez maksas.

"Latgale ciemojas Rīgā"

Muzeju naktī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā norisināsies pasākums "Latgale ciemojas Rīgā", kurā no pulksten 11 līdz pulksten 19 pastāvīgā ekspozīcija būs skatāma bez maksas.

Savukārt no pulksten 19 līdz pulksten vieniem naktī - Māra Maskalāna foto izstāde "Nagļi LV-4631". Lailas Pakalniņas un Māra Maskalāna filma "Par dzimtenīti" (2008).

Būs pieejams arī informatīvs stends "Kas muzejā notiek?" un Nagļu Tautas nama kolektīvu priekšnesumi. No pulksten 19 līdz pulksten 22 – spēļu istaba "Ieraugi mežu muzejā".

"Lai gavilē koki mežā Tā Kunga priekšā"

Rīgas Svētā Jāņa baznīcā Muzeju nakts ietvaros pulksten 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 notiks ekskursijas, kurās zaļi izgaismotā baznīcā tiks stāstīts par tās vēsturi, altāri, sakristeju. Ekskursijas noslēgumā būs iespējams pabūt baznīcas pagrabos, kuros varēs pieskarties 12.gadsimta mūriem, kā arī redzēt 15.gadsimta biķeri.

19.20, 19.50, 20.20, 20.50, 21.20, 21.50, 22.20, 22.50 - baznīcas ērģeles spēlēs Lutera akadēmijas studenti.

21.00–21.45 un 22.00–02.45 spēlēs un dziedās "Jāņa ielas republika" – zaļas dziesmas zaļos tērpos. Zaļi tērpts ansamblis atskaņos slavēšanas zaļās dziesmas.

Altāris tiks izgaismots meža zaļā krāsā un izgreznots ar zaļām meža veltēm.

"Mežs. Porcelāns"

Rīgas Porcelāna muzejā Muzeju naktī pasākumā "Mežs. Porcelāns" ietvaros no pulksten 19 līdz pusnaktij notiks interaktīva akcija "Meža arheoloģija" - izglītojoša videoprojekcija par mežā atrastiem porcelāna priekšmetiem.

"Farmļembasts Meža valstībā..."

Muzeju nakts apmeklētājus Farmācijas muzejā pārsteigs pasākums "Farmļembasts Meža valstībā...".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - "Laimes hormona" neticamais spēks. Meža terapija. Trakā Troļļa tumsonīgā taka. Kustību virpulis pie meža gariem. Sava laimes amuleta meklējumi. Meža doktorāts. Dabas ņiprais pēriens.

Savukārt "Ļembasts sūnu ciematiņā" piedāvās emociju festivāla "Give & Get" rūķīšu pārsteigumu, grebšanas priekus ar Lāci Reini, priežu un egļu skuju enerģijas lādiņu no A/S "Biolat".

Pusnaktī – pusnakts mistērija meža valstībā, mežā ieskanēsies prieks, troļļi dziedās, fejas dejos, meža veči apkārt klejos...

"Zaļš prieks mums iekšā sēž"

Muzeju naktī Latvijas Fotogrāfijas muzejā – pasākums "Zaļš prieks mums iekšā sēž".

No pulksten 19.30 līdz 23 – muzeja 1.zālē – salons "Filmu mežs" – aizraujoši kinostāsti par fotogrāfiem un fotogrāfiju ērtā, improvizētā muzeja kinoteātrī. Repertuārā Aivara Freimaņa filmas "Putniņa izlidošana" (1979) un "Spoguļa dziļums" (1980), un ne tikai.

No pulksten 19.30 līdz pusnaktij muzeja 2.zālē - vēsturiskā ekspozīcija "Retro mežs" – mežs un viss zaļais diapozitīvos. Fotogrāfiju slaidrāde no jubilāra – 20 gadu vecā Latvijas Fotogrāfijas muzeja – darbības sākuma gadiem.

"Štābiņš mežā"

Muzeju nakts apmeklētāji 1991.gada barikāžu muzejā varēs piedalīties pasākumā "Štābiņš mežā".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī būs atvērta pastāvīgā ekspozīcija, savukārt no pulksten 20 līdz 22 pasākumā "Štābiņš mežā" apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja slepenajā meža štābiņā atrisināt dažādus sarežģītus uzdevumus, kas saistīti ar barikāžu laiku. Lai tiktu štābiņā, būs jāuzrāda parole. (To varēs atrast muzeja ekspozīcijā vai muzeja profilos sociālajos tīklos Facebook, Twitter, un Draugiem.lv.)

Štābiņa apmeklētājus pasākuma rīkotāji cienās ar tēju.

"Zaļā meža stāsti kinodokumentos un papīra vēsturē"

Muzeju nakts Latvijas Nacionālajā arhīvā paies pasākuma "Zaļā meža stāsti kinodokumentos un papīra vēsturē" zīmē.

Pulksten 19 un 21.30 – dokumentālā filma "Meža dienas". (Valsts prezidents Kārlis Ulmanis, Sabiedrisko lietu ministrs Alfrēds Bērziņš un citi Meža dienu dalībnieki stāda kociņus. Režisors: Eduards Kraucs. 1936.).

Pulksten 19.30, 20.30 un 22 - prezentācija "Līgatnes papīrfabrika toreiz un tagad. 1815-2013. Izstāde Līgatnes papīrfabrikas ražojumi: 1930 – 2013.

Pulksten 20 - dokumentālā filma "Ceļā pie sava meža". (Par Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas studentiem, kuri nolēmuši savu dzīvi veltīt mežam. Režisors: Vija Bunka. 1978.).

Pulksten 21 – dokumentālā filma "Slīteres meža stāsti". (Par Slīteres rezervātu. Režisors: Aivars Freimanis.)

No pulksten 22.30 līdz pusnaktij – dokumentālās filmas "Meža dienas" (1936), "Meža dienas" (1939).

Spīķeru kvartāls, Maskavas forštate

"Dzīvais koks – lielākā koka baznīca Latvijā"

Muzeju naktī Rīgas Jēzus evaņģēliski luteriskajā baznīcā, Elijas ielā 18, notiks pasākums "Dzīvais koks – lielākā koka baznīca Latvijā".

No pulksten 19 līdz 19.40 - pasākuma atklāšana. Ērģeļmūzikas koncerts "Tad dziedās visi koki mežā" (Ps 96:12).

No pulksten 19 līdz pusnaktij – kāpšana baznīcas tornī nelielās piecu līdz astoņu cilvēku grupās.

No pulksten 19.40 līdz 23 būs iespēja iepazīt lielāko koka baznīcu Latvijā.

Pasākuma ietvaros - izstāde "Jēzus draudze un baznīca – Vīna koks vakar un šodien", Draudzes Bībeļu izstāde "Svētie Raksti cauri gadsimtiem", izstāde par kokiem Bībelē "No Ēdenes līdz Ģetzemanes dārzam".

No pulksten 23 līdz pusnaktij - garīgās folkmūzikas stunda.

No pusnakts līdz vieniem naktī - "Klusumā un gaismā zem koku zariem" – laiks apcerei, lūgšanai un meditācijai sveču gaismā.

"Cauri Maskavas forštates parkiem pie latviešu Nostradama Eižena Finka"

Eižena Finka piemiņas mājā Muzeju naktī notiks pasākums "Cauri Maskavas forštates parkiem pie latviešu Nostradama Eižena Finka".

Pulksten 19, 20, 20.50 un 22 - ekskursija ar tramvaju gida vadībā cauri Maskavas forštatei uz gaišreģa Eižena Finka piemiņas māju. Katram braucējam jānodrošinās ar tramvaja biļeti. Maksimālais dalībnieku skaits vienā grupā – 30 cilvēki.

Eižena Finka piemiņas mājas apmeklējums un stāstījums par leģendāro gaišreģi un viņa laiku Maskavas forštatē.

Ieejas biļete pasākumā – divi lati.

Rīgas centrs

"Mežs dziedē, mežs biedē"

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā – no pulksten 19 visi interesenti varēs piedalīties pasākumā "Mežs dziedē, mežs biedē".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī – "Aspirīns vītolos" – trakumsērga un ērču encefalīts pie vilkaču priedes. Kaupēns sniedz pirmo medicīnisko palīdzību lauztu kaulu gadījumā. Savlaicīga papardes zieda meklēšana. Valsts asinsdonoru centrs.

"Brīnumu Mežs"

Stokholmas ekonomikas augstskolā – pasākums "Brīnumu Mežs", kura apmeklētāji no pulksten 19 līdz vieniem naktī varēs doties pa apburto labirintu, viesoties burvju dziru laboratorijā un pasakainās darbnīcās.

Instalācijas: daudzsienu kino, brīnumaina mežmala. Foto galerija: "Viridis".

No pulksten 23 līdz pusnaktij pasākuma rīkotāji sola aizraujošus priekšnesumus.

"Dabas pieskāriens"

Rīgas Jūgendstila muzejā Muzeju naktī – "Dabas pieskāriens".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - "Kad jūgendstils uzplaukst zaļās pavasara noskaņās, viesos aicina arhitekts Konstantīns Pēkšēns".

"Rūdolfa Blaumaņa koku stāsti"

Jāņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā no pulksten 19 līdz vieniem naktī – pasākums "Rūdolfa Blaumaņa koku stāsti".

Tāpat notiks arī konkurss bērniem "Cik daudz dažādu koku tu zini?" Labāko atbilžu autoriem – balvas.

"Saudzēsim mežu – planētas plaušas!"

Latvijas Ugunsdzēsības muzejā notiks pasākums "Saudzēsim mežu – planētas plaušas!"
No pulksten 19 līdz vieniem naktī - muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu apskate.
No pulksten 19 līdz 21 - mūsdienu modernās ugunsdzēsības un glābšanas tehnikas apskate.

Pasākuma ietvaros būs skatāma arī ekspresizstāde "Saudzēsim mežu – planētas plaušas un nacionālo bagātību" (meža ugunsgrēku profilakse un dzēšana), notiks viktorīna par ikdienas drošības jautājumiem.

No pulksten 19 līdz 22 - Diskusijas par kustamā un nekustamā īpašuma apdrošināšanas mērķtiecību un iespējām, bet no pulksten 19 līdz 23 - video materiālu demonstrācija par ikdienas drošības tematiku.

"Vēsture. Attīstība. Mūsdienas" Rīgas pašvaldības policijā

Muzeju naktī Rīgas pašvaldības policijā notiks pasākums "Vēsture. Attīstība. Mūsdienas".
Tajā no pulksten 19 līdz vieniem naktī gida pavadībā būs iespējams uzzināt par Rīgas Pašvaldības policijas ekipējumu, formas tērpiem, aprīkojumu, vēsturiskajiem dokumentiem toreiz.
Varēs aplūkot arī vēsturiskās fotogrāfijas. Notiks arī video materiālu un mācību īsfilmu demonstrācijas.

"Dzīvosim zaļi!"

Galerijas "Zazī" Fotoakadēmijā Muzeju naktī būs iespējams viesoties pasākumā "Dzīvosim zaļi!".

No 18 līdz 23 notiks foto tirdzniņš, kurā būs iespējams pirkt un pārdot dažādas foto lietas – foto kameras, objektīvus, aksesuārus, grāmatas Dalības maksa pārdevējiem – četri lati.
No pulksten 18 līdz pusnaktij - Mārtiņa Varbūta fotogrāfiju izstāde "Skatiens caur kokiem".
Darbosies arī izlasīto Grāmatu maiņas punkts.

No pulksten 19 līdz 21 - dabas fotogrāfa Māra Kundziņa lekcija "Ainavas". No pulksten 21 līdz 22 - dabas fotogrāfiju portfolio skate (vērtē dabas fotogrāfs Māris Kundziņš). No pulksten 21 līdz pusnaktij - labāko konkursa "Ainavas" fotogrāfiju slīdrāde.

"Palmu mežā"

Muzejā "Ebreji Latvijā" Muzeju naktī notiks pasākums "Palmu mežā".

No pulksten 18 līdz pusnaktij būs skatāma muzeja pastāvīgā ekspozīcija. Jaunā sadaļa – "Latviešu un ebreju kultūras kontakti 19.-20. gadsimta sākumā".

Pulksten 18 - koncerts. Ebreju dziesmas un dejas Rīgas Ebreju kopienas kolektīvu izpildījumā.

No pulksten 19 līdz 21 - ebreju kaligrāfijas darbnīca bērniem un pieaugušajiem.
19.30–20.15, 20.30–21.15 un 22.30 - "Rikudei Am" – ebreju un Izraēlas dejas kopā ar viesiem.

Pulksten 21.30 - Talijas Lībermanes koncerts (Talya Liebermann, soprāns, ASV). Programmā - ebreju tēma pasaules komponistu daiļradē, ebreju komponistu skaņdarbi.
Visu vakaru restorāns "Menora" piedāvās ebreju virtuves ēdienus (par maksu).

"Arhitektūra – zaļa vai zila, galvenais, ka izcila!"

Muzeju naktī Latvijas Mākslas akadēmijā notiks pasākums "Arhitektūra – zaļa vai zila, galvenais, ka izcila!".

No pulksten 12 līdz vieniem naktī būs skatāma Latvijas arhitektūras 2012.gada labāko darbu izstāde.

Būs pieejamas arī video projekcijas ar finālistu darbu apskatiem un arhitektu intervijām.

"Liktens lietas meklējot …"

Liktens lietu muzejā Esplanādē notiks pasākums "Liktens lietas meklējot …".

No pulksten 18 līdz 21 - Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā top rīdzinieku personīgu priekšmetu un stāstu kolekcija – Liktens lietu muzejs. Esplanādē varēs plašāk uzzināt par unikālo muzeju, noskatīties videostāstus par esošajiem eksponātiem. Ikviens aicināts klātienē pieteikt savu stāstu vai nodot priekšmetu muzejam.

"Ziedoņa DAGI"

Andreja Upīša memoriālajā muzejā notiks pasākums "Ziedoņa DAGI" – no pulksten 19 līdz 20 Skrīveru ainavas Dagmāras Dišleres gleznās "Meži, meži, tumšie meži...".

No pulksten 20 līdz pusnaktij - "Ziedoņa DAGI": diapozitīvu programma par dzejnieka Imanta Ziedoņa dižkoku atbrīvotāju grupas darbību no 1976. gada. Gunta Eniņa kolekcija.

"Skatuve. Mūzika. Deja."

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā – pasākums "Skatuve. Mūzika. Deja.".

No pulksten 11 līdz 18 - bezmaksas ekspozīcija – inscenēts mākslinieku mājokļa iekārtojums – un izstāde "Skatuve. Mūzika. Deja."

No pulksten 19 līdz 22 - radošā darbnīca bērniem "Izveido savu teātra kostīma metu!"

No pulksten 19 līdz 23 - prezentācija "Tatjanas Sutas zaļā kleita".

"Muzeju nakts Francijas institūtā"

Muzeju nakts aktivitātes notiks arī Francijas institūtā Latvijā.

No pulksten 19 līdz 19.30 - apmeklētāju sagaidīšana, dzīvā mūzika.

No pulksten 19.30 līdz 20.30 - tikšanās ar Šarla Perlo pasaku ilustratori Janu Rubinčiku.

No pulksten 20.30 līdz 21.30 - tikšanās ar franču rakstnieces Fransuāzas Sagānas dēlu fotogrāfu Denī Vestofu. Autora foto izstāde "Parīze".

No pulksten 21.30 līdz 22.30 - mākslas zinātnieces Gundega Cēberes priekšlasījums "Ainava Borisa Bērziņa darbos". B. Bērziņa darbu izstāde.

Vakara gaitā vizuālās un skaņu instalācijas, ainavu un dārzu arhitektūras radošās darbnīcas, filmas.

"Satori zaļie sapņu stāsti: zinātniska nakts konference par sapņu dabu"

Raiņa un Aspazijas mājā – pasākums "Satori zaļie sapņu stāsti: zinātniska nakts konference par sapņu dabu".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - Raiņa un Aspazijas sapņi (fragmenti no dienasgrāmatām). Latviešu rakstnieku sapņi (rakstnieku stāsti par sapņiem un to ietekmi uz viņu daiļradi). Analīze un interpretācijas, sapņu tulkošana (ekspertu komentāri).

"Patvērumu meklējot"

Muzeju nakts ietvaros Dailes teātrī notiks pasākums "Patvērumu meklējot".

No pulksten 21 līdz pusnaktij būs apskatāmas izstādes - Laikmetīgās mākslas izstāde "Sarkanā istaba", videomateriālu demonstrācija par Augustu Strindbergu, Ilzes Vītoliņas kostīmu skices mūziklam "Oņegins", izrādes "Salome" fotosesijas portretu izstāde, Dailes teātra arhitektūras izstāde. Organizatori sola arī pārsteigumu pašiem mazākajiem.

"Dabas priekšrocība. Zaļais potenciāls"

Rīgas IT Demo centrs, Valdemāra ielā 21, uz vienu nakti pārvērtīsies par datortehnikas muzeju. Vienlaikus te varēs apskatīt un izmēģināt jaunākos Latvijā radītos IT risinājumus, sākot no drošības kamerām un gudrās mājas līdz robotiem un ar viedtālruni vadāmam auto modelim.

No pulksten 18.00 līdz 21.00 notiks virtuālā slavas dziesma vienai no zaļākajām industrijām Latvijā – Latvijas sasniegumu jūra, muzeju virtuālā vide. Vēlāk sekos izcilas kvalitātes mūzika drošības gaismā, kā arī miega dziesma mežam: ļauj dabai elpot, izmantojot e-iespējas.

"Zaļais ienāca muzejā"

Krišjāņa Barona muzejā – pasākums "Zaļais ienāca muzejā".
Pulksten 18 – Ciemos pie Dainu skapja. No pulksten 18.15 līdz 19 - ekskursija pa zaļo Vērmanes dārzu.

No pulksten 19 līdz 21 - pasaku un zīmēšanas stunda "Lasām Imanta Ziedoņa "Krāsainas pasakas"". Bērnu radošās darbnīcas: zīmējam, krāsojam, gatavojam piespraudes, lasām pašsacerētas pasakas. Radošā darbnīca visai ģimenei: "Kā vecs top par jaunu".

Pulksten 21 - "Tumša nakte…": sadziedāšanās ar tautas tradīciju kopu "Budēļi".

Pulksten 22 - Zaļā zīmēšanas stunda pieaugušajiem.

Pulksten 23 - zaļās tējas dzeršana no zaļās krūze un tikšanās ar Zaļo raganiņu un viņas nakts rotaļas.

Pulksten 23.30 - sveču ceļš pie Krišjāņa Barona pieminekļa.

"Mūžam zaļie septiņdesmitie"

Latvijas Nacionālās bibliotēkas mākslas un mūzikas centrā notiks pasākums "Mūžam zaļie septiņdesmitie".

No pulksten 19 līdz pusnaktij - rokmūzikas leģendas britu nedēļrakstā "Melody Maker".
Intriģējoša izstāde, tīkami čerkstoša vinila skaņa, aizraujoša pastaiga bibliotēkas labirintos, kā arī atspirdzinājumu un uzkodu klasika. Bufete no "Muklāja", plates no Klāsa Vāveres.

"Jo dziļāk mežā, jo vairāk..."

Latvijas Leļļu teātrī – pasākums "Jo dziļāk mežā, jo vairāk...".
No pulksten 19 līdz 23 - mazajā zālē: "Kā mežā sauc, tā atskan".
2. stāva kafejnīca un foajē: "Ne visi koki cērtami".

No pulksten 19 līdz 23.30 pie ieejas - "Rauj viņu kociņš".

Pirmajā stāvā - "Zaļš vien gar acīm nogāja", "Kas nes, tam uzkrauj", "Mazs cinītis gāž lielu vezumu", "Kas labprāt danco, tam labprāt spēlē", "Kas kaunu neprot, tas badu nemirst".

Muzejā - Muzejs: "Labs laba nemaitā". 19.30, 20.30, 21.30, 22.30, 23.00 Lielajā zālē "Bailēm lielas acis".

Pulksten 23.30 - "Jo tumšāka nakts, jo spožākas zvaigznes" jeb grupas "7 Dēli" koncerts uz Leļļu teātra balkona.

"Maija mežs muzejā"

Latvijas Dabas muzejā – "Maija mežs muzejā". No pulksten 19 līdz vieniem naktī - atklājumu pastaiga pa mežu Latvijas Dabas muzejā: "Kāpēc murķelis nav murķelis?", "Kā rīkoties, ieraugot dzīvnieka mazuli mežā?", "Kas tie tādi – mizgrauži un skudrulīši?", "Kuri minerāli ir zaļā krāsā?".

Piedalies radošajā darbnīcā "Atrodi sevi mežā un mežu sevī", atklājot, kāds dzīvnieks tevī mīt un kurš koks ir tavs rads, aicina pasākuma rīkotāji.

"Saaudz ar Latvijas Universitāti"

Latvijas Universitātes Vēstures muzejā notiks pasākums "Saaudz ar Latvijas Universitāti".
No pulksten 19 līdz 19 - LU radošo kolektīvu akadēmiskās mūzikas koncerts LU Lielajā aulā.
No pulksten 18 līdz 23 - LU Vēstures muzeja izstāde par LU simbolikas vēsturi.

13 Latvijas Universitātes fakultāšu prezentācijas izklaidējošā un informatīvā veidā, pārstāvot kādu meža ekosistēmas daļu. Latvijai raksturīgo meža ainavu ar eksotisku pieskaņu papildinās korporāciju un "Erasmus" apmaiņas programmas studentu priekšnesumi.

Notiks arī orientēšanās un uzdevumu spēle. Apmeklētājiem būs iespēja doties ceļojumā pa kādu no daudzveidīgajām meža takām – dažas no tām būs ātri un vienkārši pieveicamas, savukārt citas – maldinošas un pilnas šķēršļu.

No pulksten 21.30 līdz 23 - performance "Nakts mežā" – skaņu, vīziju un smaržu mežs.

Muzeju nakts "NabaKlab"

Muzeju nakts tiks svinēta arī LU radio klubā "NabaKlab".

Pulksten 12 klubs apmeklētājiem tiks atvērts ar aktuālo izstādi, mūziku un bufeti.

No pulksten 23 līdz pieciem rītā - īpašais Muzeju nakts koncerts. Līdz pirmajam rīta tramvajam dejas "Nabaklab" dīdžeju pavadībā.

Pārdaugava

"Baznīca meža lokā"

Rīgas Mārtiņa baznīcā notiks pasākums "Baznīca meža lokā".

No pulksten 19 līdz 20 - pasākuma atklāšana. Koncerts: Dažādu laikmetu un žanru skaņdarbi. Muzicēs: Emanuels Fernandezs (flauta),Vladimirs Kudrins (ģitāra), Modris Baumanis (ģitāra), Aina Circene Baumane (klavieres), Kristīne Vulāne (klavieres).

No pulksten 20 līdz pusnaktij - personīgās ticības pērļu virteņu gatavošanas darbnīca. Ekskursijas pa baznīcu un iespēja uzkāpt baznīcas tornī. Bilžu prezentācija: "Āgenskalna priedes".

No pulksten 22 līdz 23.30 - piemiņas gājiens Mārtiņa kapos.

"Dzīvojam zaļi"

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā notiks pasākums "Dzīvojam zaļi".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - āra ekspozīcijā tiks atvērti ritekļi zaļajā krāsā un ne tikai. Brauciens ar sliežu velosipēdu-trenažieri pa Ērgļu dzelzceļu.

Amatieru kino – par dzelzceļu no Valmieras uz Ainažiem 20.gadsimta 70. gados. Multfilmas mazajā šaursliežu vagonā.

Būs arī spēle "Cirks" – lieliem un maziem, kafejnīca (par maksu).

"Dzejas dižkoki"

Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā notiks pasākums "Dzejas dižkoki".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - Robinsona zālē izstāde "Dzejas dižkoki. Ojārs Vācietis un Imants Ziedonis".

Mansarda zālēs Ludmilas Azarovas piemiņas izstāde "Māras ezera noburtā".
Ojāra Vācieša memoriālais dzīvoklis, biogrāfiskais kompaktdisks "Ojārs Vācietis", kompaktdisks "Tālums starp balto un balto".

Pulksten 23 - izstādē "Dzejas dižkoki" Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dokumentāli dzejiska programma. Piedalās Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Jēkabs Nīmanis, Maksims Šenteļevs.

"Mežsarga dēls"

Jāņa Akuratera muzejā notiks pasākums "Mežsarga dēls". Pulksetn 19 - verandā izstādes "Četri gadi savā mājā" atklāšana. Pulksten 19.30 - gaišajā salonā izstādes "Kokneses tuvumā jeb mana mīlestība – zaļā krāsa" atklāšana. Izstāde veltīta Konrāda Ubāna 120. jubilejas gadam.

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - kabinetā izstāde "Skrējiens ar briedi jeb visa dzīve?".

Pulksten 20 - kamīnzālē programma "Bēgšana jeb kur mita pilnīgākās un skaistākās būtnes – meža puķes un koku saknes": Mairas Valteres stāstījums "Kur dodas, bēg un maldās jaunromantiķu literārais varonis"; Imanta Zemzara miniatūras klavierēm atskaņojums autora izpildījumā; Jāņa Akuratera stāsta "Bēglis" lasījums; Rīgas Latviešu biedrības kamerkora "Unigunde" koncerts (diriģents E.Račevskis).

Pulksten 22 - kamīnzālē programma "Pie Dovres karaļa meitas Zaļās…": Rutas Cimdiņas stāstījums "Pēra Ginta ceļos – Jānis Akuraters un…."; "Stepa nams jeb dejas pie Zaļās jumpravas"; Pēc Jāņa Liepiņa scenārija veidota ilūziju spēle, kurā piedalās aktieri Lidija Pupure, Zane Jančevska, stepa dejotājs Māris Pūris un Jēkabs Jančevskis.

No pulksten 22 līdz pulksten 1.13 Akuratera muzeja dārzā: Kafejnīca "Krauklis"; Suvenīru un grāmatu bode; "Dārza kinozāle jeb dzīvās un nedzīvās bildes".

Pulksten 23.15 - kamīnzālē programma "Trakais mednieks": Edītes Matusevičas stāstījums ""Trakās" medības un "trakie" mednieki Jāņa Akuratera prozā"; Jāņa Akuratera stāsta "Trakais mednieks" lasījums ar elektroniskās mūzikas veidotu skanisko fonu un Rīgas domes Kultūras centra "Mazā ģilde" vīru kora "Frachori" (diriģents Andrejs Mūrnieks) vīru kora dziesmām;

Pulksten 1.13 kamīnzālē programma "Dzīvības dziesma…". Juris Kulakovs un… - to organizatori pagaidām paturējuši noslēpumā.

"Atrodi Ķīpsalā!"

Žaņa Lipkes memoriālā notiks pasākums "Atrodi Ķīpsalā!".

No pulksten 18 līdz 22 - orientēšanās spēle Ķīpsalā.

Arhitektes Zaigas Gailes biroja atjaunoto un jaunizveidoto Ķīpsalas koka namu izstādes "Ķīpsalas koka māju kolekcija" atklāšana.

Radošās darbnīcas bērniem – kartona mājas izgatavošana vai dekorēšana.

Jugla, pa ceļam uz Juglu

"Irbītes, "lācītis", "Vanadziņš" – jo tālāk mežā…"

VEF Kultūras pilī notiks pasākums " Irbītes, "lācītis", "Vanadziņš" – jo tālāk mežā…".

No pulksten 19 līdz vieniem naktī - "Pētījumu takas" muzeja ekspozīcijā – uzdevumi, atklājumi, pārsteigumi.

"Ciltskoks" – VEF Kultūras pils vēsturei un šodienai veltīta izstāde no VEF vēstures muzeja krājuma materiāliem.

Īsfilmas "Aizgājušo laiku piemineklis. Stāsts par Kultūras pili" (autores Maija Rudovska un Širina Sabahi) demonstrācija Suvenīru istabā.

Mākslas dienas - 2013. Rīgas tēlotājas mākslas studiju izstāde "Kods@Ainava".

No pulskten 20 līdz 20.20 un no 22 līdz 22.20 - ansambļa "Rīgas Pantomīma" dalībnieku improvizācijas vestibilā.

"Dzīvojam zaļi!"

Latvijas etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks pasākums "Dzīvojam zaļi!".

No pulksten 19 līdz 23 - kokamatnieku nedēļas noslēgums. Senās koka spēles un rotaļas zaļumos. Koru un ansambļu uzstāšanās un sadziedāšanās ar tautu pie ugunskura – dziesmas par pavasari, zaļumiem un mežu plašumiem. Zaļā dzīvesveida nodarbības lieliem un maziem. Zaļā (skābeņu) zupa un zaļā (zālīšu) tēja.

Pasākums notiek Brīvdabas muzeja Kurzemes zvejniekciema zaļajās pļavās. Pasākuma laikā darbosies Brīvdabas muzeja Priedes krogs ar maksas bufeti. Tematiska ekspresizstāde "Lurķu" šķūnī.

Pulksten 19 un 21 - etnogrāfa M.Kuplā lekcijas par amatniecību un koka izmantošanu tautas celtniecībā, muzeja audiovizuālā arhīva materiālu demonstrēšana (norises vieta – "Lurķu" šķūnis).

Visu Muzeju nakts programmu vari apskatīt kartē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!