Foto: LETA

15. augustā 92 gadu vecumā mūžībā devies Gunārs Birkerts – starptautiski pazīstams latviešu izcelsmes ASV arhitekts, Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas – Gaismas pils – autors, portālam "Delfi" apstiprināja Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Par ievērojamā arhitekta aiziešanu mūžībā sociālajos tīklos paziņojis arī viņa dēls, literatūrzinātnieks Svens Birkerts.

Gunārs Birkerts dzimis 1925. gada 17. janvārī. Mācījies Rīgas 1. ģimnāzijā. 1943. gadā aizbraucis no Latvijas un Studējis Štutgartes Tehniskajā augstskolā, bet 1949. gadā pārcēlies uz ASV. 1962. gadā dibinājis savu biroju "Gunnar Birkerts and Associates".

Birkerts tiek uzskatīts par vienu no visu laiku ievērojamākajiem un ražīgākajiem latviešu arhitektiem.

Birkerts bijis arhitekts Federālo rezervju bankai Mineapolē. Pēc tam projektējis Stikla muzeju Korningā ("Corning Museum of Glass") un Mičiganas universitātes Tiesību zinātņu izpētes ēku. Abas ēkas tika iekļautas 150 visu laiku labāko ASV uzcelto ēku sarakstā, ko 2007. gadā sastādīja Amerikas Arhitektu institūts.

Tāpat Birkerts projektējis ASV vēstniecības ēku Venecuēlā, "Kemper Museum of Contemporary Art" Kanzassitijā.

Lai gan projektējis daudzas nozīmīgas ēkas ASV, Birkerta mūža projekts bija Gaismas pils – Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka, kas apmeklētājiem tika atklāta 2014. gadā ar akciju "Gaismas ceļš – grāmatu draugu ķēde". Viņa dzīves laikā palicis nerealizēts vēl viens projekts Latvijā – Nākotnes nams – Okupācijas muzeja pārbūves un piebūves projekts.

"Gan publiskos izteikumos, gan savstarpējās sarunās viņš ne reizi vien atklājis savus sapņus par kāda projekta īstenošanu arī Latvijā. Darba mūža laikā celtnes, ko Birkerts radījis galvenokārt ASV vai citviet pasaulē, lielā mērā ir piesaistītas pie attiecīgo valstu kultūrām. Tomēr mēs jūtam, ka viņa saikne ar Latviju, šīs zemes kultūru – caur saviem vecākiem un radiem – ir ļoti konkrētā veidā turējusi viņu latviskajā kultūrtelpā un garīgumā," par Gunāru Birkertu 2015. gadā, viņa 90. jubilejā teicis Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

1995. gadā pazīstamais arhitekts saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī ticis iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!