Foto: DELFI
24. decembrī mūžībā aizgājis Tautas lietišķās mākslas studijas "Vācelīte" izveidotājs un ilggadējais vadītājs, Tautas daiļamata meistars Jāzeps Radziņš, portālu "Delfi" informē Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika.

Jāzeps Radziņš dzimis 1923. gada 26. septembrī.

Latvijas pinēju studiju pirmsākumi meklējami tautas lietišķās mākslas studijā "Vācelīte", kas izveidojās 1964. gadā Rīgā. Sākumā tajā bija tikai trīs dalībnieki, to vidū arī Jāzeps Radziņš, kurš kļuva par studijas ilggadēju vadītāju. Gadu gaitā pieauga dalībnieku skaits, un studiju savā paspārnē uzņēma kultūras nams "Rītausma".

Pinēju prasmes Jāzepa Radziņa vadībā sāka apgūt arī vājdzirdīgi un nedzirdīgi cilvēki, tādejādi rodot brīva laika piepildījumu un iespēju radoši izpausties.

1979. gadā "Vācelīti" uzņēma Rīgas rajona kultūras nama kursu bāze, tajā darbojās 73 pinēji, no tiem 22 bija Tautas daiļamata meistari. Dalībnieki uz nodarbībām ieradās no dažādām Latvijas vietām - Ventspils, Cēsīm, Bauskas, Jūrmalas u.c. Arī pats meistars bieži devās palīgā katram, kam interesēja nopietni un pamatīgi apgūt dažādus pinumu veidus.

Atvadīšanās no Jāzepa Radziņa notiks 29. decembrī, pulksten 11, I Meža kapos Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!