Foto: Gundega Ivanova "Kaklarota", 1969. Dzintars, metāls, 28x9 cm. LMS muzejs

Mūžībā ir devusies mākslas zinātniece Gundega Andersone (dzimusi Putniņa, līdz 1992. gadam – Ivanova), informēja Latvijas Mākslinieku savienības pārstāvis Igors Dobičins.

Mākslas zinātniece un māksliniece Gundega Andersone dzimusi 26. jūlijā 1928. gadā, Rīgā. 1951.gadā beigusi Latvijas Valsts Universitātes Filoloģijas fakultātes Mākslas vēstures nodaļu. Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1964.gada.

Mākslinieks, scenogrāfs Ģirts Vilks 1963. gadā rekomendācijā Latvijas Mākslinieku savienībai raksta: "Gundega Ivanova ir ļoti nopietna mākslas zinātniece, kas ar lielu atbildības sajūtu, taktu un pamatīgu iedziļināšanos risina un pēta dažādas nozīmīgas parādības mākslas, it īpaši – lietišķās mākslas laukā. Sarunās un rakstos Gundega Ivanova apliecina svaigu un radošu pieeju, apcerot ļoti svarīgas un sabiedriski aktuālas mākslas problēmas. Kā cilvēks Gundega Ivanova bagāti apveltīta ar tām morāli ētiskām īpašībām, kas raksturo taisnīgu, atsaucīgu un izpalīdzīgu cilvēku."

Mākslas zinātniece Gundega Andersone aktīvi darbojusies dažādās mākslas jomās. Nozīmīgas bija viņas kā mākslas zinātnieces publikācijas un sastādītie katalogi par latviešu tautas mākslas un lietisķās mākslas nozarēm, kurās varēja just praksē balstītās zināšanas un prasmes, jo bija apguvusi dzintara apstrādi pie O. Aires un E. Auniņa, mākslas aušanu pie R. Druvas un vēlāk ar dzintara rotaslietām piedalījusies izstādēs. Andersone bija lieciniece lietišķās mākslas uzplaukumam, kad gan tautas meistaru, gan profesionālu mākslinieku veidotais un laikmetīgā pardigmā balstītais dizains kļuva ļoti pieprasīts gan sabiedriskos interjeros, gan rotās, tērpos, koka un metāla izstrādājumos. Strādājot Latvijas Mākslas fonda Dekoratīvās mākslas kombinātā "Māksla", viņa radīja dzintara rotas metāla dekoratīvā apdarē un iekārtoja interjerus ar tekstilizstrādājumiem, kā arī veidoja lietišķās mākslas izstāžu ekspozīcijas Vācijā, Francijā, Polijā, Austrijā un citur.

Līdzās darbam un radošajam procesam G.Andersone lasīja lekcijas Latvijas Mākslas akadēmijā par latviešu tautas mākslu un audumu vēsturi, kā arī aktīvi darbojās Mākslinieku savienībā kā Mākslas zinātnes sekcijas un Tautas mākslas komisijas priekšsēdētāja.

Gundegas Andersones darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, privātkolekcijās un citur.

Atvadīšanās no mākslas zinātnieces Gundegas Andersones 2017. gada 4. janvārī plkst. 11.00 Rīgas krematorijas Lielajā zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!