Foto: LETA

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) savā mājvietā Rīgas pilī pilnībā varētu atgriezties 2024.gadā, preses konferencē 11. maijā žurnālistiem atklāja LNVM direktors Arnis Radiņš.

LNVM vadītājs norādīja, ka, ja Rīgas pils kastelas daļas renovācija tiktu pabeigta kā plānots 2018. gada 1. augustā, tad muzejs atjaunotajās telpās varētu ievākties laikā no 2019. līdz 2024. gadam.
Atjaunotajās telpās pilī muzejam būs aptuveni 10 000 kvadrātmetru platība, kurā 6000 kvadrātmetrus varēs veltīt ekspozīcijām. Muzeja telpas paplašināsies, jo tas varēs pārņemt gan bijušā Ārzemju mākslas muzeja, gan Rakstniecības un mūzikas muzeja telpas pilī.

Radiņš klāstīja, ka Rīgas pils kastelas daļā būs skatāma ne tikai LNVM pamatekspozīcija, bet arī vairākas izstādes. Viena no tām vēstīs pa Rīgas pils vēsturi, parādot arheoloģisko izrakumu aizkulises. LNVM būs sagatavojis izstādi arī par Livonijas mūra pilīm. Paredzēts, ka atjaunotajās telpās būs arī Rīgas pilij veltīta izstāde, kurā novietos Valtera fon Pletenberga Marijas skulptūru, kas tika izņemta no Rīgas priekšpils daļas. Radiņš uzsvēra, ka priekšpilij ir radīta skulptūras kopija, bet pati skulptūra vairāk nevar tikt pakļauta ārējās vides ietekmei. Atsevišķu izstādi paredzēts veltīt arī tam, kā notiek arheoloģiskie izrakumi un kā tajos atrastie priekšmeti nonāk līdz ekspozīcijai.

LNVM direktors starp citām izcēla izstādi "Sajūti pats", kurā ar "vismodernākajiem līdzekļiem apmeklētājiem vēlas iedot sajūtu par procesiem, kas jau sen aizmirsti, piemēram, govs slaukšana". Tāpat atsevišķi ekspozīcijā "Kolekcionāra istaba" tiks izstādīti arī dažādi eksotiski LNVM krājuma priekšmeti. "Āfrikāņu šķēpi, Jaunzēlandes bungas, ķīniešu kurpītes, zviedru krama rīki. Tas viss atrodas LNVM krājumā, bet bija sarežģīti šos priekšmetus eksponēt, jo nebija sasaistes ar Latvijas vēsturi," stāstīja Radiņš.

Otrajā pils kastelas stāvā paredzēts atjaunot kapelu un remteru jeb baznīcu un ēdamzāli, kas iepriekš bijusi sadalīta ar uzmūrētu sienu. Radiņš skaidroja, ka šajā telpā tika meklēti risinājumi, lai sienu nojaucot telpa būtu droša apmeklētājiem. "Bija jāpārliecinās, vai kolonnas saglabājušās tik daudz, lai tās varētu noturēt to, kas tur eksistē," skaidroja Radiņš. Viņš norādīja, ka šajā telpā daudz priekšmetu nav paredzēts izvietot, jo tai ir laba akustika, tādējādi šī varētu būt koncertiem piemērota telpa.

Apmeklētājiem būs pieejams arī bēniņu stāvs, kurā būs atsegta jumta konstrukcija. Šajā stāvā atradīsies arī izstāde "Latvieša apbalvojumi". "Izstāde vēstīs par apbalvojumiem, kurus latvietis varēja saņemt, sākot no žagaru buntes līdz pat Triju Zvaigžņu ordenim," skaidroja Radiņš.

Foto: LETA. Arnis Radiņš

Valsts nekustamo īpašumu pārvaldītāja "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons norādīja, ka būvatļaujas izsniegšanas termiņš, lai varētu sākt darbus Rīgas pils kastelas daļā, ir 13.maijs. Paralēli 20.maijā paredzēts sākt būvnieku meklēšanu konkursā. Blodons paredz, ka būvdarbi pils kastelas daļā varētu sākties jūlija sākumā. Viņš gan piemetināja, ka pils atjaunošanas darbus varētu paildzināt tas, ja tiktu atrasti kādi vēsturiski priekšmeti, kurus nepieciešams izpētīt un saglabāt.

Jau vēstīja, ka pabeigti Rīgas pils priekšpils rekonstrukcijas darbi (projekta I kārta). Restaurācijas un rekonstrukcijas izmaksas tiek lēstas 34 miljonu eiro apmērā. Savukārt 2016. gadā plānots sākt Rīgas pils kastelas daļas restaurāciju un rekonstrukciju jeb projekta otro kārtu. Šī projekta izmaksas tiek lēstas 20,4 miljonu eiro apmērā, un to plānots pabeigt 2018. gadā.

Rīgas pils rekonstrukcijas projektu sāka realizēt 2009. gadā, bet būvdarbus paildzināja ugunsgrēks, kas pilī izcēlās 2013. gada 20. jūnijā. Kopējā pils degšanas platība bija 3,2 tūkstoši kvadrātmetru – izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2,4 tūkstošu kvadrātmetru platībā, 4.stāvā – 600 kvadrātmetru platībā, bet 3. stāvā – 200 kvadrātmetru platībā.

Jau ziņots, ka 2014. gada oktobrī LNVM pilnībā atbrīvoja telpas Rīgas pilī ar cerību, ka tas savā mājvietā pilnībā varētu atgriezties 2021. – 2022. gadā.

Sākotnējais Rīgas pils renovācijas plāns paredzēja, ka muzejs pārtrauc darbību pilī 2015.gada beigās, taču 2013. gada 20. jūnija ugunsgrēka dēļ šie plāni tika koriģēti. Muzejam nācās izvest savu krājumu, kurā ir vairāk nekā 1,5 miljoni vēsturisku priekšmetu, uz pagaidu telpām Lāčplēša ielā 106/108 un Brīvības bulvārī 32. LNVM Rīgas pilī atradās no 1920. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!