Foto: DELFI

Kultūras ministrija (KM) aicina līdz 2015.gada beigām pagarināt termiņu Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas likuma izstrādei, liecina Valsts sekretāru sanāksmē pieteiktais dokuments.

Ierosinājumu atlikt likumprojekta izstrādi par četriem gadiem KM pamato ar nepieciešamajām papildu diskusijām, uzklausot nemateriālā kultūras mantojuma ekspertus un ar nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas jomu saistītās nevalstiskās organizācijas, jo iepriekš likumprojekta izstrādes laikā bijuši atšķirīgi viedokļi likuma satura, mērķu un likumā lietojamās terminoloģijas kontekstā.

Likumprojekta izstrāde aizkavējusies arī tā potenciālā īstenotāja ‒ Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra (KNMC) ‒ lielā noslogojuma dēļ, jo KNMC organizē nākamā gada dziesmu svētkus, bet bez centra pārstāvju dalības pilnvērtīgs darbs pie likuma neesot iespējams.

Ministru kabinets jau 2008.gada nogalē pieņēma koncepciju "Par Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu", kas vienlaikus paredzēja līdz 2011.gada decembrim izstrādāt nepieciešamos normatīvo aktu projektus koncepcijas īstenošanai, bet līdz 2012.gada 1.maijam iesniegt valdībā informatīvo ziņojumu par koncepcijas izpildi.

Tagad KM rosina termiņu likumprojekta izstrādei pagarināt līdz 2015.gada 30.decembrim, bet ziņojuma iesniegšanai par koncepcijas izpildi ‒ līdz 2015.gada 1.maijam.

Koncepcija savulaik tika izstrādāta, lai izveidotu normatīvo un organizatorisko sistēmu Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai un sabiedrības līdzdalības nodrošināšanai mantojuma apgūšanā, uzturēšanā un nodošanā nākamajām paaudzēm, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas pamattautību nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju aizsardzībai un pārmantojamībai. Dokumentā tika identificēti šķēršļi un nepilnības nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā un uzskaitīti iespējamie rīcības virzieni to novēršanai. Saskaņā ar koncepciju šie pasākumi bija jāveic laikā no 2009. līdz 2011.gadam.

Jau vēstīts, ka Rīgā šovasar viesojās UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma nodaļas vadītāja Sesila Divela (Cecile Duvelle), kura sarunā ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi uzsvēra, ka Latvijai jau drīz jāpieņem likums par nemateriālo kultūras mantojumu un jāveido nemateriālā kultūras mantojuma saraksts, kā arī rūpīgi jāstrādā pie izpratnes veicināšanas par nemateriālā kultūras matojuma saistību ar attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!