Foto: DELFI Aculiecinieks

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā rīdzinieki un pilsētas viesi visa gada garumā var baudīt bagātīgu, daudzveidīgu un augstvērtīgu kultūras programmu.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gads Rīgā tiks aizvadīts ar īpaši izveidotām izstādēm, koncertiem, izrādēm un vēl daudz un dažādiem kultūras pasākumiem dažādās Rīgas vietās.

Portāls "Delfi" iepazīstina ar nozīmīgākajiem nākamā mēneša notikumiem:

Gaismas pilī notiks pirmā bilžu grāmatu kvadriennāle

Foto: LETA

Gaismas pilī aprīļa sākuma visa uzmanība būs veltīta bērnu bilžu grāmatām - kā savdabīgiem mākslas darbiem, kas pozitīvi ietekmē bērnus.

Gaismas pilī norisināsies "Pasaule bilžu grāmatā" - starptautiska konference, kas pulcēs rakstniekus, māksliniekus, tulkotājus, literatūras un mākslas pētniekus, izdevējus, bibliotekārus un pedagogus.

Tāpat notiks pirmā bilžu grāmatu kvadriennāle - ilgi lolots Latvijas Nacionālās bibliotēkas sapnis, kas īstenojas Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumu programmas ietvaros.

Rosinot mākslinieku jaunradi, ar darbu izstādi noslēgsies konkurss "Attēlu stāsts", kurā būs apskatāmas ilustrācijas un satura koncepti autoru iecerētai grāmatai.

Bilžu grāmatu kvadriennāle Rīgā notiks ik pēc četriem gadiem. Pirmā ir iekļauta Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā. To organizē Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes nacionālajām sekcijām.

Baha nozīmīgākās pasijas Rīgas dievnamos

Foto: LETA

Johana Sebastiāna Baha komponētajiem darbiem drosmē, dziļumā un filozofiskās koncepcijas spēkā nav konkurentu. Baha mūzikas diženumu Rīgas dievnamos atklās sevišķi augstvērtīgu mūziķu sniegums. Trīs lielākajos Rīgas dievnamos trīs piektdienas pirms Lieldienām:

4.aprīlis Bahs. Pasija. Rīga. Marka un Lūkas pasijas

Rīgas Domā

Koncertu sērijas pirmajā koncertā tiek atskaņota Johana Sebastiāna Baha  mazpazīstamā  "Marka pasija" un pasaules pirmatskaņojumu piedzīvo Ērika Ešenvalda jaundarbs "Lūkas pasija". Šo skaņdarbu iestudējumus Rīgas klausītāji var baudīt Latvijas Radio kora, orķestra "Sinfonietta Rīga", solistu ansambļa un diriģenta Sigvarda Kļavas interpretācijā.

11.aprīlis Bahs. Pasija. Rīga. Mateja pasija

Sv. Pētera baznīcā

Johana Sebastiāna Baha monumentālās "Mateja pasijas" diženumu klausītājiem atklāj izcilu mūziķu sniegums: Latvijas Radio koris sadarbojas ar Eiropas izcilākajiem baroka mūzikas interpretiem - orķestri "Les Passions de l'Ame" (Šveice), diriģentu un Starptautiskās Baha Akadēmijas (Štutgarte, Vācija) direktoru Hans-Christoph Rademann, kā arī pasaulslaveniem ārvalstu solistiem.

18. aprīlis Bahs. Pasija. Rīga. Jāņa pasija

Sv. Jāņa baznīcā

Johana Sebastiāna Baha izcilais vokāli instrumentālais darbs - dramatiskā "Jāņa pasija" - tiek atskaņots Lielajā piektdienā. Rīgas klausītājiem to dāvā Eiropas labākie baroka mūzikas interpreti: orķestris "Concerto Copenhagen", dāņu diriģents Lars Ulrik Mortensen  un ievērojami viessolisti sadarbībā ar Latvijas Radio kori.

Jauno dizaineru dzintara avangards Ķīpsalā

Foto: PantherMedia/Scanpix

5.aprīlī, starptautiskās tekstilindustrijas izstādes "Baltic Fashion & Textile Riga 2014" laikā izstāžu centrā Ķīpsalā uz konkursa skati aicina jaunie modes mākslinieki.

Šogad "Habitus Baltija 2014" domu lidojums vērpjas ap "Dzintara avangardu".

Rezervē individuālu sarunu ar ekspertu zināšanu melnajā tirgū

Foto: AFP/Scanpix

​Pie 30 galdiņiem dažādu jomu eksperti, no dabas zinātniekiem un mediķiem līdz filozofiem, rakstniekiem un antropologiem, gaidīs ieinteresētus klientus, lai pusstundas individuālā sarunā nodotu daļu savu zināšanu un pieredzes. Tās būs sarunas par salabotu, uzlabotu un mirušu ķermeni.

5. aprīlī Rīgā Sapņu fabrikā

Ieeja brīva visa vakara garumā no plkst. 18 - 22.30

Ekspertu rezervēšana par 1 eiro - tikai uz vietas Sapņu fabrikā 5. aprīlī no plkst. 18!

Vakara gaitā vienā no "Melnā tirgus radio" kanāliem būs iespējams sekot molekulārbiologa Jura Šteinberga komentāriem par norisēm "Noderīgu zināšanu un ne-zināšanu melnajā tirgū nr. 16."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!