Foto: LETA

Trešdien, 1. jūlijā, stājas spēkā likuma grozījumi, ar kuru VSIA "Latvijas Nacionālā opera" (LNO) tiek pārdēvēta par "Latvijas Nacionālo operu un baletu".

Kā ziņots, lēmumu LNO nosaukumam pievienot baleta mākslu Saeima pieņēma 28.maijā. Saistībā ar nosaukuma maiņu paredzētas izmaksas aptuveni 13 000 eiro vērtībā, kuras opera apmaksās pati no saviem ieņēmumiem. No kopējās summas apmēram 5000 eiro būs vajadzīgi jauna logotipa izstrādei un stila grāmatas sagatavošanai. Vēl aptuveni tāda pati summa nepieciešama jaunas mājaslapas izstrādei. Apmēram 3000 eiro paredzēts tērēt aplokšņu, vizītkaršu, karogu un citu reprezentācijas un korporatīvās atpazīstamības materiālu sagatavošanai un ieviešanai.

Kā iepriekš Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem skaidroja LNO valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš, nosaukuma maiņa novērš diskrimināciju pret baleta māksliniekiem, kuru ieguldījums mākslinieciskajā darbībā ir līdzvērtīgs operas trupas veikumam, kā arī novērš absurdās situācijas, kad ārvalstu koncertturnejās baleta trupa tiek prezentēta tikai ar operas vārdu.

Kā teikts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajos dokumentos, ņemot vērā baleta būtisko pienesumu mākslas jomā, nepieciešams pastiprināti uzsvērt tā klātesamību arī LNO nosaukumā.

LNO ir vienīgā valsts kultūras institūcija, kas nodrošina un veicina operas un baleta žanra attīstību Latvijā. KM uzskata, ka izmaiņas operas nosaukumā, kurā atbilstoši tiks atspoguļota baleta līdzvērtīgā loma skatuves mākslā, dos būtiskus ieguvumus nākotnē, veicinot operas un baleta žanra popularizēšanu kā Latvijas iedzīvotāju un mūsu valsts viesu vidū, tā ārvalstīs. Ņemot vērā baleta viesizrāžu iespējas, tiks popularizēti gan Latvijas baleta mākslinieku sasniegumi pasaulē, gan Latvijas kultūras atpazīstamība kopumā.

Operas un baleta žanra un māksliniecisko ansambļu izkopšana iekļauta Nacionālās operas ilgtermiņa mērķos, tādējādi nosaukuma maiņa ļaus precīzāk atspoguļot arī kapitālsabiedrības darbības specifiku.

Deputāts Arvīds Platpers (NSL) iepriekš Izglītības komisijā atgādināja, ka pēc grozījumu pieņemšanas LNO ēkas nosaukums nemainīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!