Foto: Vida Press
Nīderlandiešu izdevniecība "Ambo/Antoss" paziņojusi, ka no apgrozības tiek izņemta Rozmarijas Salivanas grāmata "Annes Frankas nodevība", kurā, kā norādīja tās autore, beidzot atrisināta viena no Otrā pasaules kara lielākajām mīklām – kurš nodeva ebreju meitenes Annes Frankas ģimenes slēptuvi nacistiem, raksta "Guardian".

Tikai divus mēnešus pēc grāmatas izdošanas par tajā minētajiem apgalvojumiem parādījušās nopietnas šaubas Nīderlandes vēsturnieku aprindās, tostarp vairāki ievērojami vēsturnieki par to publicējuši pētniecisku ziņojumu. Savā paziņojumā izdevēji norāda, ka, pamatojoties uz minēto ziņojumu, pieņemts lēmums nekavējoties izņemt grāmatu no apgrozības. "Mēs sazināsimies ar grāmatu veikaliem, lai viņi atgriež mums atpakaļ nosūtītās grāmatas," piebilst izdevniecība.

Kanādiešu rakstnieces Rozmarijas Salivanas darbs ir balstīts uz bijušā FIB aģenta Vinca Pankokes vadītās pētnieku grupas veiktās izmeklēšanas rezultātiem, kas tos pirmoreiz publiski prezentēja ziņu kanāla CBS raidījumā "60 minūtes" šī gada janvārī. Pētnieku grupa apsūdzēja 1950. gadā mirušo Arnoldu van den Bergu, ebreju izcelsmes notāru, kā nodevēju, kurš nacistiem atklājis Frankas un vēl divu ģimeņu slēptuvi kādā Amsterdamas noliktavā. Tas notika 1944. gada augustā pēc gandrīz divus gadus ilgas dzīves pagrīdē. Visi 10 cilvēki, kas dzīvoja slēptuvē, tika deportēti, un Anne Franka gāja bojā Bergenes-Belzenes nometnē 15 gadu vecumā.

Pētnieku grupa savus secinājumus izdarīja, pamatojoties uz sešus gadus ilgu pētniecības darbu, kura laikā tika atrasta anonīma zīmīte, ko bija saņēmis Annes Frankas tēvs Oto Franks. Tajā bija apgalvots, ka nodevējs ir tieši Van den Bergs, kuru vadījušas bailes par paša ģimenes drošību. Taču drīz pēc grāmatas iznākšanas sekoja asa pretreakcija no ebreju kopienas, vēsturniekiem un neatkarīgiem pētniekiem, kuri kritizēja minētās grupas secinājumus. Viņi iebilda, ka nacistu izveidotajai Amsterdamas Ebreju padomei, kurā darbojās Van den Bergs, nemaz neesot bijis ebreju slēptuvju saraksta, kuru apsūdzētais notārs būtu varējis izmantot, lai palīdzētu nacistiem.

Februārī Eiropas ebreju kopienu pārstāvji aicināja izdevniecību "HarperCollins" atsaukt angļu valodas izdevumu no tirdzniecības, norādot, ka šī grāmata ir apkaunojusi Annas Frankas un Holokaustā izdzīvojušo ebreju piemiņu. Viņu starpā bija arī Van den Berga mazmeita, kas uzskata, ka viņas vectēvs ir padarīts par starptautisku grēkāzi. Otrdien seši nīderlandiešu vēsturnieki un akadēmiķi publicēja 69 lappuses garu ziņojumu, kurā norādīja, ka pētnieku secinājumiem nav nekāda faktoloģiska pamatojuma. Tikmēr paši izmeklētāju grupas pārstāvji joprojām uzskata, ka Van den Bergs ir galvenais aizdomās turētais minētajā noziegumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!