Foto: DELFI
XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki notiks no 30. jūnija līdz 7. jūlijam.

Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar Dziesmu svētku rīkotāju izplatītu noderīgu informāciju svētku dalībniekiem un apmeklētājiem.

Svētku apmeklētājiem

Dziesmu un deju svētkos notiks 62 pasākumi, tostarp 21 maksas pasākums un 41 bezmaksas pasākums.

Nopērkamas biļetes uz: 30.06. Tautas tērpu skati Ķīpsalas hallē, 02.07. Tautas mūzikas koncertu "Raksti" Starptautiskajā izstāžu zālē Ķīpsalā, 03.07. Vokāli simfoniskās mūzikas koncertu "Arēnā Rīga", 06.07.plkst. 10:00 Noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumu, 4.07. un 5.07. Saieta nama pasākumiem Starptautiskajā izstāžu zālē Ķīpsalā.

Satiksmes ierobežojumi un auto novietošanas iespējas

Dziesmu svētku rīkotāji iesaka uz koncertu norises vietām doties kājām, braukt ar velosipēdu vai izmantot sabiedrisko transportu, automašīnu novietojot citur pilsētā. Mežaparka Lielās estrādes un Daugavas stadiona tuvumā skatītāju personīgajiem transportlīdzekļiem autostāvvietu nebūs.
6. un 7. jūlijā Mežaparkā būs iespēja velosipēdus novietot apsargātā maksas velonovietnē. Tajā būs vieta 2000 velosipēdiem. Velonovietne atradīsies Zaļā teātra teritorijā.

Informācija ģimenēm ar bērniem

• Dziesmu un deju svētku pasākumos ieeja bērniem līdz septiņu gadu vecumam ir bez maksas (ja netiek aizņemta atsevišķa sēdvieta).
• Vecākiem, kas plāno ņemt uz pasākumiem bērnus jaunākus par 3 gadiem, lūgums izvērtēt, vai konkrētais pasākums (tā saturs, norises vieta un laiks) ir piemērots bērna vecumam un vai tas nesagādās liekas problēmas bērnam, viņa vecākiem un citiem apmeklētājiem.
• Lielākajās koncertu norises vietās - Mežaparka Lielajā estrādē un Daugavas stadionā - drošības apsvērumu dēļ bērnu ratiņus nebūs iespējams novietot ejās. Ja esat nolēmuši apmeklēt koncertus ar zīdaiņa vecuma bērniem, lūgums izvēlēties saliekamos ratiņu modeļus, kas aizņem mazāk vietas.
• Atgādiniet bērnam par drošības pasākumiem un izstāstiet, kur meklēt palīdzību, ja viņš ir apmaldījies. Bērnam vai nu jāzina no galvas vecāku tālruņa numurs, vai jāuzraksta tas uz lapiņas un jāieliek kabatā, jāatgādina viņiem, ka nedrīkst runāt ar aizdomīgiem svešiniekiem, nedrīkst ļaut sevi aiztikt un skarties klāt, neiet līdzi un nekur nebraukt kopā ar nepazīstamo, kā arī neko neņemt no svešinieka - pārtiku, priekšmetus, naudu un tml. Palīdzība jāmeklē, vēršoties pie pasākuma rīkotājiem, apsardzes darbiniekiem, informācijas centrā, pie policijas darbiniekiem.

Koncertu un pasākumu norises vietās jāierodas savlaicīgi

Daugavas stadionā – ierašanās divas stundas pirms pasākuma, Mežaparka Lielajā estrādē – ierašanās uz Noslēguma koncerta "Līgo" rīta ģenerālmēģinājumu 6.jūlijā no plkst. 9, vakara ģenerālmēģinājumu 6.jūlijā no plkst. 17, uz koncertu 7.jūlijā no plkst. 15.

Koncertos aizliegts ienest

• lietussargus,
• ēdienu un dzērienus (izņemot specializēto bērnu pārtiku),
• šaujamieročus, asus priekšmetus, pirotehniku, lāzerpildspalvas, bīstamas vielas un priekšmetus,
• alkoholiskos dzērienus un narkotiskās vielas,
• dzīvniekus,
• liela izmēra somas (to pārmeklēšana var aizņemt ilgu laiku, veidojot rindas),
• velosipēdus, skeitborda dēļus un citus aktīvā sporta piederumus.

Ieteikumi

Biļetes otrajā pusē ir virkne piktogrammu, kuras mēs iesakām izpētīt un lūdzam ievērot tās, nākot uz svētku norisēm. Biļešu reversā piktogramma norāda uz pilnīgu aizliegumu ienest fotokameras. Reaģējot uz 2008.gadā sabiedrībā izteikto neapmierinātību par pilnīgu aizliegumu fiksēt svētkus un pamatotu norādi, ka fotokameras ir iebūvētas gandrīz katrā mobilajā tālrunī, ir atļauts izmantot parastās fotokameras.

• Koncertu un pasākumu norises vietās ierodieties savlaicīgi!
• Esiet pacietīgi! Tik plaši apmeklētos koncertos viss aizņem vairāk laika, piemēram, biļešu un mantu pārbaude, ēdienu un dzērienu iegāde utt.
• Pret pārējiem izturieties tā, kā jūs vēlētos, lai izturas pret jums! Apsardzes un pārējie svētku nodrošināšanā iesaistītie darbinieki dara savu darbu, viņi nav noskaņoti pret jums. Tāpēc rūpīgi sekojiet viņu norādījumiem!
• Pirms došanās uz pasākumu jau laikus iepazīstieties ar informāciju par koncertu un izpētiet norises vietas plānu!
• Norises vietas atstāšana pēc koncerta arī var aizņemt laiku, ierēķiniet arī to!
• Lietus laikā ieteicams izmantot lietusmēteļus, jo lietussargus pasākumu norises vietās ienest būs aizliegts.
• Paņemiet līdz skaidru naudu! Ne visās tirdzniecības vietās pasākumu norises laikā būs iespēja norēķināties ar maksājuma kartēm.
• Atrasto un pazaudēto mantu gadījumā, lūgums vērsies Informācijas centros, kuri darbosies lielākajās svētku norises vietās!

Uzziņai:

Informācija 1188
Neatliekamā medicīniskā palīdzība 113
Ugunsdzēsēji, policija 112, 110

Publiskās skatīšanās vietas, lielie ekrāni

Rīgā – Doma laukumā, Esplanādē, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā
Jelgavas novada Vilces pagastā, Vilces muižas parkā
Kuldīgā, brīvdabas kinoteātrī "Goldingen Cinema"
Liepājā, Rožu laukumā
Līgatnē, Līgatnes kultūras namā
Siguldā, Dzelzceļa stacijas laukumā
Smiltenē, Jāņukalna estrādē
Valmierā, pie Valmieras kultūras nama

Informācija - + 371 67228985
Diennakts informācija, mob. tālr.: 25606699 (no 29.jūnija plkst. 9 līdz 8.jūlijam plkst.18).

Dziesmu un deju svētku dalībniekiem

ID kartes priekšrocības

Bez maksas

• apmeklēt Svētku Noslēguma koncertu "Līgo!",
• apmeklēt Saieta nama pasākumus Ķīpsalā,
• svētku nedēļas laikā apmeklēt tautas lietišķās mākslas izstādi "Dziesma top citādi" izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa",
• svētku nedēļas laikā apmeklēt pasākumus Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā,
• saņems speciālo e-talonu un brauks bez maksas Rīgas sabiedriskajā transportā.

Saņemt bezmaksas biļeti braucienam vilcienā Rīgas robežās (šādos maršrutos: Rīga-Babīte-Rīga; Rīga-Tīraine-Rīga; Rīga-Dārziņi-Rīga; Rīga-Jugla-Rīga; Rīga-Ziemeļblāzma-Rīga).

Ar atlaidēm

• (Par vienu latu) no 4. līdz 7.jūlijam apmeklēt "Puķu balli" Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. "Puķu balles" laikā profesionālu floristu vadībā notiks vainagu pīšana, kurus dalībnieki varēs izmantot, pošoties gājienam.
• Svētku nedēļas laikā apmeklēt kino "Citadele" .

Par īpašām cenām apmeklēt Saules muzeju un radošo darbnīcu.
Ar 10% atlaidi, uzrādot dalībnieka ID karti, svētku norises vietās iegādāties svētku suvenīrus.

Ievērojami lētāk, uzrādot dalībnieka ID karti, visu svētku nedēļu Rīgas vecākajā un skaistākajā kinoteātrī Splendid Palace (Elizabetes ielā 61) noskatīties labākās jaunās latviešu filmas un aizvadītās sezonas pasaules kino šedevrus.

Info centri

Dziesmu svētku info centri būs: Esplanādē Rīga 2014 teltī, Ķīpsalas hallē, Vērmanes dārzā, Doma laukumā, Daugavas stadionā, Mežaparkā.
Info centros varēs iegūt informāciju par svētku norisi kopumā, saturisko un tehnisko informāciju saistībā ar norises vietām (kad, cikos, kur notiek, kā nokļūt, kādi ir organizatoru lūgumi konkrēto pasākumu apmeklētājiem, dalībniekiem u.tml.), informāciju par konkrētiem pasākumiem. Ja svētku norises vietās būs kas pazaudēts vai atrasts - info centrs būtu tā vieta, kur vērsties abos gadījumos. Info centros varēs iegūt arī drukātās svētku programmas.

Dalībnieki saņems:

"KDi Dienas" pielikumā varēs atrast ikvienam dalībniekam noderīgu informāciju – mēģinājumu grafikus, karti ar norišu vietām, info centriem, informāciju par transportu, guļvietām skolās, drošības ABC, svētku pasākumiem, informācija par publiskajām skatīšanās vietām, ID kartes priekšrocībām u.c.

Mantu vai ID Kartes atrašanas vai nozaudēšanas gadījumā jāvēršas tuvākajā Dziesmu svētku info centrā.

Svētku dalībniekiem – brīvdiena pēc pasākumiem.

2013.gada 22.jūnijā stājās spēkā grozījumi Dziesmu un deju svētku likumā, kas nosaka, ka XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieki var pretendēt uz brīvdienu.

Dalībniekam, pamatojoties uz Dziesmu un deju svētku likumu, ir jāuzraksta iesniegums darba devējam, lūdzot piešķirt brīvdienu 2013.gada 8.jūlijā.

Līdz 2013.gada 15.jūlijam attiecīgais darbinieks iesniedz darba devējam Latvijas Nacionālā kultūras centra izsniegtu svētku dalībnieka identifikācijas kartes kopiju un uzrāda tās oriģinālu.

Satiksmes organizācija Dziesmu un deju svētku laikā

Rīgas domes Satiksmes departaments informē, ka XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku gājienu laikā tiks noteiktas ievērojamas satiksmes organizācijas izmaiņas vairākās Rīgas pilsētas ielās.

XXV Vispārējo Latviešu dziesmu un XV Deju svētku pulcēšanās notiks 7.jūlijā no plkst.9.00 –
• 11. novembra krastmalā, Bīskapa gātē, Herdera laukumā, Doma laukumā, Jēkaba ielas posmā no Doma laukuma līdz Smilšu ielai;
• un - 11. novembra krastmala – Poļu gāte – Pils laukums – Torņa iela – Smilšu iela – Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris – Brīvības bulvāris – Brīvības iela līdz Dailes teātrim.

XXV Vispārējo Latviešu dziesmu un XV Deju svētku gājiens notiks no plkst. 10.15 pa šādu maršrutu: Smilšu iela – Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris – Brīvības bulvāris - Brīvības iela līdz Dailes teātrim.

Savukārt 7.jūlijā no plkst.9.30 notiks Pūtēju orķestru "Karoga gājiens" pa šādu maršrutu:

Rīgas Latviešu biedrības nams – Merķeļa iela - Inženieru iela - Raiņa bulvāris - Brīvības piemineklis. Karogi nogriežas gar Brīvības pieminekli, pūtēju orķestri turpina gājienu pa Raiņa bulvāri līdz Krišjāņa Valdemāra ielai, šķērso Krišjāņa Valdemāra ielu un gājienu noslēdz pie Kongresu nama.

Transportlīdzekļu vadītājiem jāņem vērā, ka Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiena un Pūtēju orķestru ""Karoga gājiena" laikā tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme šādos ielu posmos:
07.07.2013. no plkst.00.01 līdz plkst.18.00:
- 11.novembra krastmalā no Akmens tilta līdz Vanšu tiltam;
- 11. novembra krastmalas paralēlajā ielā.
07.07.2013. no plkst.8.00 līdz gājiena beigām:
- Eksporta ielā posmā no Muitas ielas līdz Hanzas ielai (izņemot satiksmi uz un no Rīgas pasažieru ostas);
- Hanzas ielā posmā no Eksporta ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Skanstes ielā posmā un virzienā no Hanzas ielas līdz Zirņu ielai;
- Grostonas ielā;
- Vesetas ielā posmā no Hanzas līdz Zirņu ielai;
- Sporta ielā posmā no Skanstes līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Mālpils ielā posmā Vesetas ielas līdz Skanstes ielai;
- Poļu gātē;
- Miesnieku ielā;
- Pils ielā;
- Pils laukumā;
- Torņa ielā;
- Bīskapa gātē;
- Herdera laukumā;
- Doma laukumā;
- Smilšu ielā;
- Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī no iebraukšanas Jēkaba kazarmās līdz Kaļķu ielai;
- Aspazijas bulvārī no Krišjāņa Barona ielas līdz Kaļķu ielai;
- Brīvības bulvārī posmā un virzienā no Raiņa bulvāra līdz Elizabetes ielai;
- Brīvības ielā no Elizabetes ielas līdz Matīsa ielai;
- Raiņa bulvārī no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Krišjāņa Barona ielai;
- Inženieru ielā;
- Arhitektu ielā;
- Merķeļa ielā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības bulvārim;
- Elizabetes ielā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Brīvības bulvārim;
- Brīvības bulvārī no Elizabetes ielas līdz Kalpaka bulvārim;
- Kalpaka bulvārī no Brīvības bulvāra līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Elizabetes ielā no Brīvības bulvāra līdz Tērbatas ielai;
- Bruņinieku ielas posmā no Tērbatas ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Matīsa ielā no Brīvības ielas līdz Tērbatas ielai;
- Stabu ielā posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Tērbatas ielai;
- Ģertrūdes ielā posmā no Tērbatas ielas līdz Skolas ielai;
- Lāčplēša ielā posmā no Tērbatas ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Blaumaņa ielā posmā no Tērbatas ielas līdz Brīvības bulvārim;
- Dzirnavu ielā posmā no Tērbatas ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Baznīcas ielā no Elizabetes ielas līdz Bruņinieku ielai;
- Skolas ielā no Elizabetes ielas līdz Bruņinieku ielai.

Tāpat XXV Vispārējo Latviešu dziesmu un XV Deju svētku gājiena laikā ir lūgts Rīgas pašvaldības policijai sadarbībā ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldi- kontrolēt apstāšanas un stāvēšanas aizlieguma ievērošanu, kā arī ar autoevakuatora palīdzību atstātos transportlīdzekļus pārvietot uz tuvāko stāvēšanai atļauto vietu. Nodrošināt sabiedrisko kārtību pasākumu norises vietās norādītajā laikā.

Satiksmes departaments norāda, ka informācija par slēgtajiem ielu posmiem var tikt papildināta, tāpēc aicina uzmanīgi sekot līdzi jaunākajai informācijai Rīgas domes mājas lapā www.riga.lv un Satiksmes departamenta mājas lapā www.rdsd.lv.

Apstāšanās un stāvēšanas aizliegumi

Rīgas domes Satiksmes departaments informē, ka XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku norises laikā tiks noteikti ievērojami apstāšanās un stāvēšanas aizliegumi transportlīdzekļiem vairākās Rīgas pilsētas ielās.

Transportlīdzekļiem tiks aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot transportlīdzekļus ar organizatoru izsniegtajām speciālām caurlaidēm), kā arī atstātie transportlīdzekļi pārvietoti uz tuvāko stāvēšanai atļauto vietu:
no 29.06.2013. plkst. 8.00 līdz 06.07.2010. plkst.17.00:
- Herdera laukumā;
no 29.06.2013. plkst. 18.00 līdz 30.06.2013. plkst. 23.00:
- Rūpniecības ielā, posmā Hanzas ielas līdz Pētersalas ielai (abās ielas pusēs);
- Eksporta ielā, posmā no Hanzas ielas līdz Katrīnas ielai
no 29.06.2013. plkst. 9.00 līdz 07.07.2013. plkst. 20.00:
- Arhitektu ielā;
- Merķeļa ielā, posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Inženieru ielai;
no 30.06.2013. plkst. 8.00 līdz 06.07.2013. plkst. 8.00:
- Zunda krastmalas posmā no Āzenes ielas;
- Ķīpsalas ielā, posmā un virzienā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Kaiju ielai;
no 01.07.2013. plkst. 9.00 līdz 07.07.2013. plkst. 8.00:
- 11. novembra krastmalā, posmā no Poļu gātes līdz Muitas ielai;
no 01.07.2013. un 03.07.2013.no plkst. 8.00 līdz plkst. 23.00:
- Zirgu ielā, posmā no Meistaru ielas līdz Doma laukumam;
no 01.07.2013. no plkst. 8.00 līdz 07.07.2013. plkst. 20.00:
- Bruņinieku ielā, posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Tērbatas ielai (labajā pusē);
- Krišjāņa Barona ielā, posmā no Elizabetes ielas līdz Merķeļa ielai;
- Skanstes ielā, posmā no Sporta ielas līdz Jāņa Daliņa ielai;
- Grostonas ielā,
- Mālpils ielā, posmā no Grostonas ielas līdz Skanstes ielai;
no 01.07.2013. plkst. 8.00 līdz 07.07.2013. plkst. 20.00:
- Augšielā;
- Stadiona ielā;
- Jāņa Asara ielā, posmā no Ata ielas līdz Pērnavas ielai,

no 01.07.2013. plkst. 20.00 līdz 07.07.2013. plkst. 20.00:
- Vagonu ielā, posmā no Matīsa ielas līdz Augusta Deglava ielai;
- Suntažu ielā;
- Strenču ielā;
- Narvas ielā;
- Rūjienas ielā (izņemot sabiedrisko transportu);
- Pērnavas ielā, posmā no Matīsa ielas līdz Aleksandra Čaka ielai;
- Lauku ielā;
- Vārnu ielā;
- Zvaigžņu ielā;
- Terēzes ielā;
- Rūdolfa ielā;
- Ata ielā;
- Alauksta ielā;
- Laboratorijas ielā;
- J.Asara ielā;
- trolejbusu apgriešanās loks Jāņa Asara ielas un Pērnavas ielas krustojumā;
- A.Deglava ielā, posmā no Pērnavas ielas līdz Nīcgales ielai;
- Valmieras ielā, posmā no Pērnavas ielas līdz Augusta Deglava ielai.

no 03.07.2013. plkst. 8.00 līdz 08.07.2013. plkst. 7.00:
- Meža prospektā, posmā no Siguldas prospekta līdz Ezermalas ielai (izņemot sabiedrisko transportu);
- Kokneses prospektā, posmā no Siguldas prospekta līdz Meža prospektam;
- Ezermalas ielā, posmā no Annas Sakses ielas līdz Meža prospektam;
- Ostas prospektā;
- Lēdurgas ielā, posmā no Viestura prospekta līdz Mores ielai;
- Mores ielā, posmā no Lēdurgas ielas līdz Ostas prospektam;
- Janševska prospektā;
- Atpūtas alejā.

no 05.07.2013. plkst. 8.00 līdz 08.07.2013. plkst. 7.00:
- Viestura prospektā, posmā no Meža prospekta līdz Ostas prospektam (Mežaparka pusē);
- Gatartas ielā;
- Bergenas ielā;
- Mātera ielā;
- Ernsta Bergmaņa ielā;
- Siguldas prospektā;
- autobusu apgriešanās lokā Meža prospekta un Gatartas ielas krustojumā (izņemot sabiedrisko transportu);

no 06.07.2013.plkst.20.00 līdz 07.07.2013.plkst.18.00:
- 11. novembra krastmalā, posmā no Kaļķu ielas līdz Muitas ielai;
- 11.novembra krastmalas paralēlajā ielā;
- Eksporta ielā, posmā no Muitas ielas līdz Hanzas ielai;
- Hanzas ielā, posmā no Eksporta ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Skanstes ielā, posmā un virzienā no Hanzas ielas līdz Zirņu ielai
- Grostonas ielā,
- Vesetas ielā, posmā no Sporta ielas līdz Zirņu ielai;
- Sporta ielā, posmā no Skanstes ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Mālpils ielā, posmā no Grostonas ielas līdz Skanstes ielai;
- Jāņa Dikmaņa ielā, posmā no Grostonas ielas līdz Skanstes ielai;
- Jāņa Daliņa ielā, posmā no Grostonas ielas līdz Skanstes ielai;
- Zirņu ielā, posmā no Skanstes ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Miesnieku ielā;
- Pils ielā;
- Poļu gātē;
- Bīskapa gātē;
- Herdera laukumā;
- Pils laukumā;
- Torņa ielā,
- Daugavas gātē;
- Doma laukumā;
- Smilšu ielā;
- Mūku ielā;
- Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī, posmā no iebraukšanas autostāvvietā "Jēkaba arkāde" līdz Kaļķu ielai;
- Aspazijas bulvārī, posmā no Kaļķu ielas līdz Krišjāņa Barona ielai;
- Raiņa bulvārī, posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Krišjāņa Barona ielai;
- Brīvības bulvārī;
- Brīvības ielā, posmā no Elizabetes ielas līdz Pērnavas ielai;
- Matīsa ielā, posmā no Brīvības ielas līdz Krišjāņa Barona ielai;
- Bruņinieku ielā, posmā no Tērbatas ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Stabu ielā, posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Tērbatas ielai;
- Ģertrūdes ielā, posmā no Tērbatas ielas līdz Skolas ielai;
- Lāčplēša ielā, posmā no Tērbatas ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Blaumaņa ielā, posmā no Tērbatas ielas līdz Brīvības bulvārim;
- Dzirnavu ielā, posmā no Tērbatas ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Cēsu ielā;
- Elizabetes ielā, posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Tērbatas ielai;
- Baznīcas ielā, posmā no Elizabetes ielas līdz Bruņinieku ielai;
- Skolas ielā, posmā no Elizabetes ielas līdz Bruņinieku ielai;
- Kalpaka bulvārī, posmā no Brīvības bulvāra līdz Krišjāņa Valdemāra ielai;
- Merķeļa ielā, posmā no Krišjāņa Barona ielas līdz Brīvības bulvārim;
- Reimersa ielā;
- Arhitektu ielā.

no 06.07.2013.plkst 24.00 līdz 07.07.2013. plkst.10.00:
- Krišjāņa Barona ielā posmā un virzienā no Raiņa bulvāra līdz Aspazijas bulvārim

no 29.06.2013.plkst.9.00 līdz 08.07.2013.plkst.8.00:
Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra Bastejkalna pusē no Kaļķu ielas līdz Smilšu ielai (gājēju pārejai).
no 01.07.2013. .plkst.8.00 līdz 07.07.13. plkst.24.00
Tomsona ielā no Alojas ielas līdz Mālpils ielai;

Satiksmes departaments norāda, ka nepieciešamības gadījumā no 04.07.2013. plkst. 20.00 ierobežos vai slēgs transportlīdzekļu satiksmi (izņemot transportlīdzekļus ar organizatoru izsniegtajām speciālām caurlaidēm un vietējo iedzīvotāju transportlīdzekļus):
- Augšielā;
- Stadiona ielā;
- Jāņa Asara ielā, posmā no Ata ielas līdz Pērnavas ielai.

Savukārt no 05.07.2013. no plkst. 15.00 līdz plkst. 18.00, 06.07.2013. no plkst. 7.00 līdz plkst. 24.00, 07.07.2013. no plkst. 7.00 līdz plkst. 24.00 un 07.07.2013. no plkst. 17.00 līdz 08.07.2013. plkst. 7.00 ierobežos vai slēgs transportlīdzekļu satiksmi (izņemot transportlīdzekļus ar organizatoru izsniegtajām speciālām caurlaidēm un sabiedriskā transporta satiksmi un vietējo iedzīvotāju transportlīdzekļus):

- Ezermalas ielā, posmā no Meža prospekta līdz Stokholmas ielai (izņemot sabiedrisko transportu un vietējo iedzīvotāju transportlīdzekļus);
- Meža prospektā, posmā no Ezermalas ielas līdz Siguldas prospektam (izņemot sabiedrisko transportu);
- Janševska prospektā;
- Kokneses prospektā, posmā no Siguldas prospekta līdz Meža prospektam (izņemot sabiedrisko transportu).

Satiksmes departaments norāda, ka saraksts ar ielām, kurās tiks noteikti apstāšanās un stāvēšanas aizliegumi var tikt papildināts, tāpēc aicina uzmanīgi sekot līdzi jaunākajai informācijai Rīgas domes mājas lapā www.riga.lv un Satiksmes departamenta mājas lapā www.rdsd.lv .

Satiksmes departaments aicina rīdziniekus un Rīgas viesus būt saprotošiem un ievērot noteiktās satiksmes organizācijas izmaiņas.

'Pārvietojies gudri'

Eiropas Komisijas iniciatīva "Pārvietojies gudri" (Do The Right Mix) aicina rīdziniekus Dziesmusvētku noslēguma koncertu un ģenerālmēģinājumu apmeklēt ar velosipēdu, sabiedrisko transportu vai kājām. Tas mazinās sastrēgumus pilsētā, izplūdes gāzu daudzumu, pilsētnieku izdevumus, kā arī ļaus pārvietoties ātrāk. Turklāt pirmo reizi Dziesmusvētku noslēguma koncerta un ģenerālmēģinājuma laikā, 6. un 7. jūlijā Mežaparkā, Zaļā teātra teritorijā būs iespēja velosipēdus novietot apsargātā maksas velonovietnē, kurā būs vieta 2000 velosipēdiem.

Eiropas Komisijas iniciatīva ilgtspējīgai mobilitātei pilsētā "Pārvietojies gudri" aicina būt par gudrajiem pilsētniekiem – dažādot pārvietošanās un transporta veidus, izvērtējot, kāds pārvietošanās veids katrā situācijā ir visērtākais. "Mūs sauc par gudrajiem pilsētniekiem, jo mēs pārvietojamies pārdomāti – elastīgi kombinējam dažādus transporta veidus, lai pēc iespējas ātrāk un lētāk nokļūtu vajadzīgajā vietā - mēs ejam kājām, kad ir ērti, braucam ar velosipēdu, kā arī izmantojam sabiedrisko transportu un personīgo automašīnu", saka
"Gudrā Pilsētniece" Ruta Millere.

Dziesmusvētku laikā satiksmes ierobežojumu dēļ rīdziniekiem būs īpaši izdevīgi būt "Gudrajiem Pilsētniekiem". Tradicionāli Dziesmusvētku laikā Rīgā pasliktinās satiksme – ir dažādi ierobežojumi, pasākumu norises vietā koncentrējas lielas cilvēku masas, un pietrūkst vietu, kur novietot automašīnu. Ejot ar kājām vai braucot ar sabiedrisko transportu, nav jādomā, kur novietot automašīnu, un nav par to jāmaksā. No Rīgas centra līdz Mežaparkam ved velo celiņš, tādējādi ikviens droši var nokļūt līdz gala punktam ar velosipēdu.

Apsargātā velonovietne atradīsies Zaļā teātra teritorijā. Par velosipēdu stāvvietu būs jāmaksā 1 lats par visu dienu. Velonovietnes būs pieejamas 6. jūlijā plkst. 7.00 - 24.00, un 7. jūlijā no 7.00 līdz 8. jūlija 5.00.

Dziesmu svētku laikā uz Zaļo teātri varēs nokļūt no Mangaļiem pa Ostas ielu, pie Dziesmu svētku estrādes nogriežoties pa labi uz bērnu laukumu.

Savukārt no Mežaparka puses jādodas uz bērnu laukumu, neejot pa Atpūtas aleju, bet uz bērnu laukumu. Lai labāk varētu orientēties, Mežaparka teritorijā tiks izvietotas norādes uz velonovietni.

Gudro Pilsētnieku kustības vadītāji ir Ruta Millere un Ansis Egle – pilsētas satiksmē daudzus gadus rūdīti entuziasti, kuri ikdienā aktīvi kombinē pārvietošanās veidus, lai efektīvāk nonāktu izvēlētajā galamērķī.

Ruta jau vairāk nekā gadu pilsētā neizmanto personīgo automašīnu. Vasarā uz darbu viņa brauc ar velosipēdu, bet aukstajos gadalaikos izmanto sabiedrisko transportu. Arī nedēļas nogalēs pirms mērot ceļu uz izklaides vietām, Ruta izvērtē, kurš transporta līdzeklis būs izdevīgākais. Ja pasākuma norises vietā ir pieejama velonovietne, tad Ruta brauc ar velo. Tādēļ arī šogad uz Dziesmusvētkiem viņa brauks ar divriteni. Turklāt 6. un 7. jūlijā pulksten 16.00 Ruta ar Ansi svētku apmeklētājus pulcēs kopējā velobraucienā no Rīgas pilsētas sirds – Brīvības pieminekļa uz Dziesmusvētku norises vietu – apsargāto velonovietni.

Ansis ir pilsētas transporta lietotājs ar 30 gadu stāžu. Ikdienā viņš priekšroku dod sabiedriskajam transportam un motorollerim, kas palīdz izvairīties no sastrēgumiem un ātri nokļūt galamērķī. Siltās dienās Ansis pārsēžas uz velosipēdu un apvieno darba gaitas ar treniņu.

"Pārvietojies gudri" mērķis ir aicināt cilvēkus dažādot transporta veidus, vienlaikus risinot vairākas Eiropas Savienības iedzīvotājiem aktuālas problēmas – samazināt satiksmes sastrēgumus pilsētās, mazināt atmosfēru sasildošo izplūdes gāzu apjoms un uzlabot eiropiešu veselības stāvokli.

Izvēloties iet kājām, braukt ar riteni vai ar sabiedrisko transportu, nav jādomā, kur nolikt automašīnu. Atkrīt izmaksas par stāvvietu pilsētā. Turklāt riteņbraukšana un pastaiga kājām labvēlīgi ietekmē veselības stāvokli, jo vienlaikus ir treniņš, kas ļauj izlietot ēdienreizē uzņemtās kalorijas, uzlabot sirdsdarbību un pašsajūtu.

Tradicionālajās sastrēgumstundās no pulksten 7.30 līdz 9.00 no rīta un no pulksten 17.00 līdz 18.30 vakarā pārvietoties ar kājām vai velosipēdu var daudz ātrāk, nekā braucot ar automašīnu. Savukārt sabiedriskais transports ir ekonomiski izdevīgāks par privāto auto, jo, stāvot sastrēgumā, automašīnas patērē vairāk degvielas nekā varētu iegādāties par biļetes cenu.

Iniciatīva neprasa atteikties no personīgās automašīnas, bet gan mudina izmantot to atbilstoši situācijai. Proti, ja uz darbu jābrauc vienam pašam, labāk izvēlēties kādu citu transporta veidu vai paņemt automašīnā kolēģi, bet ģimenes izbraucienos ārpus pilsētas droši sēsties savā auto.

Eiropas Komisijas iniciatīva "Pārvietojies gudri", kas vienlaikus norisinās vairākās ES dalībvalstīs, ilgs vismaz divus gadus. Šobrīd tās notiek arī Lielbritānijā, Itālijā, Rumānijā, Grieķijā un Bulgārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!