Foto: Publicitātes attēli
Pirmdienas pēcpusdienā atklāts gaismas festivāla "Staro Rīga" un Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta "Burtnieks" vēstījums, portālu "Delfi" informē projekta veidotāji.

Projektā "Burtnieks" uz jaunās bibliotēkas ēkas fasādes burtu pa burtam, vārdu pa vārdam tika izgaismotas latviešu tautas dziesmas, gadu pirms pabeigšanas iedzīvinot dvēseli ēkas sienās.

Bibliotēka četrus vakarus stāstīja savu stāstu. Tas bija vēstījums par latvisko dzīvesziņu un identitāti, stāsts par vārdu un vārda spēku un bibliotēku kā zināšanu krātuvi. "Burtnieku" radīja mākslinieki Raitis Šmits, Mārtiņš Ratniks, Rasa Šmite.

Tā ideju atzinīgi novērtējā arī jaunās bibliotēkas arhitekts Gunārs Birkerts: "Jaunie mākslinieki tiešām ir radījuši nozīmīgu mākslas darbu, apvienojot svētkus ar vēstījumu tautai. Latvijas kultūra ir apliecināta arī mūsu tautasdziesmās!".

Ikviens tautasdziesmu burtotājs varēja piedalīties konkursā un laimēt ekskluzīvu iespēju doties ekskursijā pa jauno ēku un uzkāpt stiklotajā spicē. Konkursā saņemtas 62 pareizas atbildes. Uzvarētājs ir Zigmārs Vilcēns.

Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas logos bija lasāmas tautasdziesmas:

17. novembrī
Kalējs kala debesīs
Ogles bira Daugavā
Es paklāju villainīti
Man iebira sudrabiņš

18. novembrī
Šam bij' vārdi, tam bij' vārdi
Man patiesi stipri vārdi
Dūru mietu Daugavā
Apturēju ūdentiņu

19. novembrī
Dieva dēli, saules meitas
Pār Daugavu rokas deva
Kā tie zelta gredzentiņi
Nesabira Daugavā

20. novembrī
Dieva dēli namu taisu
Zelta spāres galiņā
Saules meitas cauri teka
Ar vizuļu vainadziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!