Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 20.oktobrī, plkst.14:00 Jelgavas kultūras namā notiks Noras Bumbieres fonda rīkotā Latvijas jauno vokālistu konkursa fināls un koncerts, bet plkst.17:00 skvērā aiz Jelgavas kultūras nama atklās dziedātājas Noras Bumbieres piemiņas zīmi.

Noras Bumbieres fonda dibinātāja un valdes locekle dziedātājas māsa Māra Zustrupa informēja, ka tēlnieks Kārlis Īle sešus metrus augsto piemiņas zīmi patlaban esot pabeidzis, tāpēc 21.septembrī pārceltā atklāšana pieskaņota gaidāmajam vokālistu konkursam, kad paredzēts atklāt arī pieminekli.

"No mākslinieka mēs uzzinājām, ka, nosakot iepriekšplānoto termiņu kā svarīgāku par pieminekļa kvalitāti, viņš to būtu paspējis pabeigt septembrī, taču tad piemiņas zīmei nebūtu vajadzīgās kvalitātes. Īle nolēma, ka labāk neiekļausies termiņos un uzņemsies kritiku par to, nekā sasteigs piemiņas zīmi sliktā kvalitātē. Patlaban darbs pie tās esot beigts," skaidroja Zustrupa.

Neraugoties uz to, ka Bumbieres piemiņas zīmes paredzētajā atklāšanas dienā tā nebija pabeigta, fonds nevaino tēlnieku Īli necienīgā attieksmē. Dziedātājas fonds neuzskata, ka mākslinieka rīcība būtu bezatbildīga.

"Šis laiks nav bijis viegls Noras Bumbieres fondam, kas ir privāta sabiedriska iniciatīva un paveicis milzu darbu dziedātājas muzikālā mantojuma popularizēšanā, piemiņas zīmes konkursa realizācijā un tam nepieciešamo līdzekļu vākšanā. Diemžēl piemiņas zīmes realizācijas beigu posmā fonds saskārās ar iepriekš neparedzētām finanšu grūtībām un tam nebija iespējas laikus nodrošināt mākslinieku ar nepieciešamajiem līdzekļiem materiālu iegādei," skaidroja Zustrupa.

Īle ir zināms kā sava aroda lietpratējs un mākslinieks, kas nežēlo savu laiku, enerģiju un resursus, lai uzticēto darbu paveiktu godprātīgi un paredzētajā termiņā arī situācijās, kad apstākļi nav labvēlīgi, pauda Noras Bumbieres fonda dibinātāja.

20.oktobrī plkst.14:00 pirms pieminekļa atklāšanas Jelgavas kultūras namā notiks Noras Bumbieres fonda rīkotā Latvijas jauno vokālistu konkursa fināls un koncerts, savukārt šā konkursa pirmā kārta un pusfināls notika Mārupes kultūras namā 27.aprīlī. Finālam atlasīts 31 jaunais censonis, informēja Zustrupa.

Noras Bumbieres fonda mērķis ir popularizēt latviešu estrādes mūziku, īpaši akcentējot tās sākumu 60.-70.gados, kas saistās ar Raimonda Paula mūzikas šedevriem un to izpildītājiem. Saskaņā ar fonda mērķi tikai izveidots konkurss "Latvijas jaunie talanti", lai radītu jauniešos interesi par Latvijas estrādes ziedu laiku mūziku. Katrs no jaunajiem censoņiem konkursā izpilda vienu Raimonda Paula dziesmu, kuru kādreiz dziedājusi Nora Bumbiere.

Pirmais solistu konkurss norisinājās Jelgavā 2007.gada 9.jūnijā Pasta salas estrādē. Tolaik piedalījās 27 dziedātāji vecumā no 4 līdz 14 gadiem. Konkursu organizē divos posmos - pusfinālā un finālā. Labākajiem dziedātajiem tiek dota iespēja uzstāties kopā ar Latvijas labākajiem mūziķiem Noras Bumbieres piemiņas koncertā.

Kā ziņots, 21.septembrī pirms Bumbieres piemiņai veltītā koncerta "Vēl kāda dziesma skan", ap to laiku, kad sākotnēji bija plānota pieminekļa atklāšana, piemiņas zīmes vietā bija sapulcējušies cilvēki. Kārlis Īle sanākušajiem skaidroja, ka piemiņas zīmes atklāšana tika atcelta, jo nav spējis laikā pabeigt darbu, un solīja, ka piemiņas zīme tiks pabeigta mēneša laikā.

Zustrupa iepriekš pastāstīja, ka piemineklis būs 6,20 metrus augsta nerūsējošā tērauda skulptūra ar bronzas kļavu lapām, bet metāliskās piemiņas zīmes pamatne ir veidota no granīta.

Kārļa Īles metāla kompozīcija "... sadedz, savu balsi meklējot" tika izvēlēta vairāku kārtu balsojumos skiču konkursos kopš 2009.gada, un tai galīgo apstiprinājumu devusi Jelgavas pilsētas pašvaldības Estētikas komisija.

Apjomīgā piemiņas zīme tiks atklāta skvērā aiz Jelgavas kultūras nama. Zustrupa pastāstīja, ka, apspriežot pieminekli un tā izvietošanu, pašvaldības Estētikas komisijā izskanējuši vairāki ierosinājumi nākotnē skvēru aiz kultūras nama nodēvēt Bumbieres vārdā.

Par pieminekļa tapšanu Īle iepriekš skaidrojis, ka kompozīcijas ideja ir piemiņas zīmē atainot divas dziesmas - "Dziesmu par pēdējo lapu" un "Mēmo dziesmu", kas tautai esot tuvas un viena otru papildinot. Piemiņas zīmes skulptūras pamatnē, atsaucoties uz dziesmas vārdiem "... sadedz, savu balsi meklējot", ir stilizēts ugunskurs, no kura paceļas līgans virpulis, kas aizrāvis sev līdzi dažas kļavas lapas, un uz lielākās no tām ir plūstošs Bumbieres portrets un iegravēts uzraksts "... sadedz, savu balsi meklējot... Veltījums Norai Bumbierei", skaidrojis Īle. Naktīs skulptūru iecerēts izgaismot.

Noras Bumbieres fonds dibināts 2007.gadā Jelgavā, un līdztekus jauno solistu konkursu organizēšanai fonds sāka vākt līdzekļus dziedātājai veltītam piemineklim. Vairāk nekā trīs tūkstošus latu piemineklim 2009.gada beigās savāca Žorža Siksnas Tirkīzzilais Jelgavas koris, pateicoties skatītāju balsojumam "TV3" šovā "Koru kari".

Fonda un kora sarūpētajiem ziedojumiem pievienojās arī "Latvijas Valsts meži", privātpersonas, ceļu būvniecības sabiedrība "Igate", lielu ieguldījumu sniegusi arī Jelgavas pilsētas pašvaldība, tās aģentūras "Pilsētsaimniecība" un "Kultūra", par ziedotājiem informēja Zustrupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!