Foto: Publicitātes foto
Nākamnedēļ, no 3. līdz 7. oktobrim, ar plašu pasākumu programmu tiks aizvadīta ikgadējā Arhitektūras nedēļa. Tās noslēgumā notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 svinīgā apbalvošanas ceremonija.

Pasākums norisināsies piektdien, 7. oktobrī Latvijas Arhitektūras gada balvu 2021 saņēmušajā Mežaparka Lielajā estrādē, Kokaru zālē.

Šogad pasākumi norisināsies ne tikai Rīgā, bet arī Siguldā. Tur 3. oktobrī tiks aizvadītas "Arhitektūras dienas" par godu Pasaules arhitektūras dienai. Visas dienas garumā tiks apskatīti vairāki objekti – dažādas ēkas. Pēcpusdienā Krimuldā notiks Miķeļa Putrāma lekcija par labklājības arhitektūru. Savukārt vakarā tiks aizvadīts noslēguma pasākums kultūras namā "Gauja".

Arhitektūras nedēļas laikā notiks arī vairākas lekcijas un sarunas par arhitektūru. Viena no tām būs arhitekta, biroja "Didrihsons Arhitekti" vadītāja un Latvijas Arhitektūras gada balvas žūrijas pārstāvja Gata Didrihsona lekcija "Roche biroja ēka + Dienas gaisma un vairāk". Tā norisināsies 4. oktobrī pulksten 14 Arhitektu namā, Torņa ielā 11.

5. oktobrī pulksten 19 kopā ar Latvijas Mākslas akadēmiju galerijā "Smilga", Eduarda Smiļģa iela 34a, tiks organizētas sarunas "Salons. Rudens epizode #1. Kādai jābūt laikmetīgai arhitektūras izglītībai?". Savukārt 6. oktobrī pulksten 17 Arhitektu namā, Torņu ielā 11, notiks Jaunā Eiropas Bauhaus sarunu ekspresis "Atjaunošana, koprade, pētījumi. Jaunā Eiropas Bauhaus sarunu ekspresis Arhitektu namā".

Arhitektūras nedēļā ir padomāts arī par bērniem un jauniešiem. 4. oktobrī pulksten 15 Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē tiksies bērnu un jauniešu izglītības projekts par apbūvētās vides veidošanos "Skolnieks, Pētnieks, Pilsētnieks" bērnu balvas arhitektūrā "Zirnis" žūrija.
Arhitektūras nedēļa noslēgsies piektdien, 7. oktobrī. No pulksten 16.30 līdz 19 Mežaparka Lielajā estrādē noritēs vieslekcijas un ekskursijas. Savukārt pulksten 20 Kokaru zālē notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 apbalvošanas ceremonija. Ceremonijas laikā tiks paziņots, kuri ir tie objekti un procesi, kas saņēmuši augstākos apbalvojumus Latvijas arhitektūrā.

Laureātus izvēlēsies Latvijas Arhitektūras gada balvas starptautiskā žūrija: arhitekts, lektors Tomass Randals-Peidžs (Thomas Randall Page), arhitekte, fiziķe, Igaunijas arhitektūras žurnāla "Māja" galvenā redaktore Kaja Pae (Kaja Pae), arhitekts Vītauts Biekša (Vytautas Biekša), arhitekts, uzņēmuma "3XN" eksperts Henrijs Glogau (Henry Glogau) un arhitekte Andra Šmite ("Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022" atlases žūrijas priekšsēdētāja).

Jau no augusta beigām un septembra sākuma interesentiem ir pieejamas arī divas izstādes. Viena no tām ir "Latvijas Arhitektūras gada balva 2022", kas izstādīta pie Arhitektu nama, Torņa ielā 11, un kurā apskatāmi visi šī gada balvai pieteiktie darbi. Savukārt Latvijas Arhitektu savienības telpās, Torņa ielā 15, norisinās izstāde "Re:Vīzija". Tajā redzami darbi, kas Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikti pēdējo 20 gadu laikā. Abas izstādes iespējams apskatīt vēl līdz oktobra vidum.

Savukārt portālā "Delfi" iespējams nobalsot par savu favorītu no visiem nominantiem, kas šogad pretendē uz Latvijas Arhitektūras gada balvu.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, kas atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu. Turklāt pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!