Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, 20. un 21. septembrī, norisināsies starptautiska starpdisciplināra konference "Kultūras trauma un tās dziedināšana", kurā ar lasījumiem uzstāsies dažādu nozaru speciālisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Vācijas.

Aizvadītā Latvijas valsts simtgade ir bijis nozīmīgs atskaites punkts mūsu tautas pagātnes analīzei, šodienas spēka apzināšanai un nākotnes perspektīvu iezīmēšanai. Šveiciešu psihiatra un filozofa Karla Gustava Junga analītiskās​​ psiholoģijas​​ redzējumā šos laikus saista kāds nozīmīgs uzdevums – kultūras traumas dziedināšana. Kāpēc par to vajadzētu runāt tagad, kad pasaules kari, okupācijas, represijas, izsūtīšanas, piespiedu došanās trimdā un dzīve padomju režīmā jau sen aiz muguras? Izrādās, ka traumatiskā pieredze – sašķelta, noliegta, dziļi slēpta, noklusēta, varbūt racionalizēta, bet kopumā neintegrēta – tiek nodota​​ pēcnācējiem​, kā rezultātā mūsdienu cilvēka psihē šis neapzinātais mantojums mēdz ieņemt gana lielu vietu un turpināt savu destruktīvo darbību.

Ar traumas jēdzienu psihoterapijā saprot notikuma piedzīvošanu kā dzīvībai bīstamu, savukārt kultūras traumas gadījumā tas attiecas ne tikai uz indivīdu, bet uz veselu tautu. Atšķirībā no individuālās kultūras trauma skar daudz dziļākus psihes slāņus un šāda trauma ir ne tikai individuālas dabas, bet arī kultūrā iesakņojies ienaidnieks, ko rada ne tikai paša piedzīvota trauma, bet arī piederība upura grupai. Situāciju vēl sarežģītāku padara priekšteču saistība ar varmāku grupu vai abām paralēli, kas lielajos laikmeta griežos bieži vien ir bijusi izvēle neizvēloties.

Kultūras traumas dziedināšana nozīmē tās klusā ceļojuma pārtraukšanu vai vismaz tās ietekmes mazināšanu, dodot iespēju cilvēkiem palielināt ne tikai savu ārējo, bet arī​​ iekšējo brīvību, un atbrīvoties no šīs traumas kompleksiem. Tikpat nepieciešami ir arī dažādu profesiju pārstāvji – vēsturnieki,​​ sociologi,​​ antropologi, teologi, mākslinieki un psihoterapeiti, kas, veidojot pēc iespējas plašāku spektru kultūras traumas un tās dziedināšanas vienotā redzējumā, piedalās šajā konferencē.

Konferences programma

20. septembris

9.00 – 10.00 Reģistrācija.
10.00 – 10.30 Konferences atklāšana. Ginta Teivāne, Junga psihoanalītiķe, LJAP biedrības vadītāja.
10.30 – 12.00 Ursula Wirtz, Ph.D., Junga psihoanalītiķe. "Jūs varat noplūkt visus ziedus, bet nespēsiet apstādināt pavasari." Pablo Neruda." Trauma un individuācija: Cilvēciskās cieņas traģiskā gudrība".
12.00 – 12.30 Kafijas pauze.
12.30 – 13.00 Brigita Tamuža, vēsturniece. "II Pasaules kara latviešu bēgļu un to pēcnācēju kultūras trauma. Muzeja un pētniecības centra "Latvieši pasaulē" un projekta "Stāstu sega" pieredze".
13.00 – 13.30 Elona Lovčikiene, Junga psihoanalītiķe. "Dzimtene – mana līgava: analītiskas refleksijas par Lietuviešu partizānu sapņiem".
13.30 – 15.00 Pusdienu pauze.
15.00 – 15.30 Indulis Paičs, teologs, Lutera draudzes mācītājs, psiholoģijas doktorants. "Vecā Derība kā nācijas konsolidācijas un dziedināšanas pieredze caur mitopoētiskās valodas līdzekļiem".
15.30 – 16.15 Ginta Teivāne, Junga psihoanalītiķe. "Ievainotā maskulinitāte, tās stiprināšana dzīves atšķirīgos vecumposmos".
16.15 – 17.00 Viesturs Kairišs, kino, teātra un operas režisors. "Asinszeme/Kultūrtrauma".
17.00 Konferences dalībnieku vakariņas restorānā Klīversala (ar ielūgumiem).

21. septembris

10.00 – 10.30 Evija Volfa Vestergaard, Ph.D., dzīļu psiholoģe. "Latviskā kultūrtrauma, pamestības komplekss un dziedināšanas ceļi".
10.30 – 11.00 Gražina Gudaite, Ph.D., Junga psihoanalītiķe, Viļņas Universitātes psiholoģijas profesore. "Konfrontācija ar kultūras traumas sekām: autorizācija un atkārtota autorizācija personiskos stāstījumos".
11.00 – 11.30 Pille Varmann, M.D., Junga psihoanalītiķe. "Klusuma pārtraukšana.
Kultūras traumas kolektīvie dziedināšanas mehānismi Igaunijā".
11.30 – 12.00 Kafijas pauze.
12.00 – 12.30 Valts Ernštreits, Dr.phil., Latvijas Universitātes un Tartu Universitātes vadošais pētnieks, Latvijas Universitātes Lībiešu institūta vadītājs. "Pametot Lībiešu krastu: pārmaiņas lībiešu kultūrā 20.gadsimtā.".
12.30 – 13.00 Artis Ostups, kritiķis, literatūrzinātnieks. "Melanholijas temporālie un ētiskie aspekti mūsdienu latviešu prozā".
13.00 – 13.30 Dāvis Sīmanis, kinorežisors.
13.30 – 15.00 Pusdienu pauze.
15.00 – 15.30 Goda Rukšaite, Junga psihoanalītiķe. "Zaudētā laika meklējumos".
15.30 – 16.00 Guna Berga, Junga analītiskā psihoterapeite. "Kultūras traumas dziedināšana un tās nozīme individuācijas procesā".
16.00 – 16.30 Kora "Kamēr" uzstāšanās. Diriģents Aivis Greters
16.30 Konferences noslēgums. Ginta Teivāne.

Konference notiks latviešu un angļu valodā ar sinhrono tulkojumu.

Maksa par dalību: 9 – 120 eiro; konferences dienā – 150 eiro; studentiem un pensionāriem – 90 eiro. Reģistrēties konferencei iespējams šeit.

Konferenci rīko Latvijas Junga analītiskās psiholoģijas biedrība (LJAP). Vairāk informācijas – mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!