Žūrija Normunda Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā piešķīrusi Edītei Tišheizerei, bet Jaunā kritiķa veicināšanas balva piešķirta Tomam Čeveram, portālu "Delfi" informēja pasākuma organizatori.

"Edītes Tišheizeres teātra recenzijas raksturo iedziļināšanās režisora domā un aktieru darbā, kritika ir rūpīga un cieņpilna. Edīte neapstājas pie iestudējuma dziļākās nozīmes skaidrojuma, viņas teksti arī paši par sevi ir literāri pašvērtīgas esejas, kuros māksla ir izmantota kā pateicīgs materiāls, kas dots, lai saprastu, kas notiek ar un ap mums. Savos rakstos viņa nebaidās būt subjektīva, pareizāk sakot, p! ersoniska, viņa veiksmīgi darbojas gan žurnāla "Teātra vēstnesis" formātā kā nozares profesionālis, gan lakoniskākos, plašākai publikai paredzētos rakstos žurnālā "IR"," pamatojusi žūrija.

Kopā ar balvu Edīte Tišheizere saņem 1500 eiro stipendiju, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

Gada balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins, raksturojot Jaunā kritiķa veicināšanas balvas saņēmēja Toma Čevera darbu, saka: " Toms Čevers, pamatdarbā strādādams visai atšķirīgā nozarē, ir spējis atrast savu kritiķa valodu un intonāciju, lieliski apzinoties, ko nozīmē profesionāli runāt par teātra mākslu - ar patiesu interesi par teātri, prasīgi un vienlaikus saprotoši, pastāstot lasītājam gana daudz, taču vienmēr saglabājot iespēju un nepieciešamību vērtēt arī pašam."

"2016. gads parādījis, ka Latvijā joprojām netrūkst autoru, kas spēj un vēlas profesionāli strādāt kultūras kritikas jomā. Jau zināmiem vārdiem nākuši klāt arī jauni, prieks, ka iesācēji autori turpina aktīvi darboties un nezaudē kritiķim tik nepieciešamo pastāvīgo iesaisti kultūras procesos. Pieteikumi jaunā kritiķa balvai liecina arī par to, ka šīs profesijas prestižs ir audzis, un tas liek cerēt uz atbildīgāku attieksmi pret kritiķa misiju ne tikai pašu autoru vidū, bet arī sabiedrībā," uzskata žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!