Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā par darbību 2020. gadā žūrija nolēmusi piešķirt mākslas zinātniecei un kritiķei Santai Hiršai. Jaunā kritiķa veicināšanas balva piešķirta teātra kritiķei Jutai Ancei Rombergai.

Par darbu dažādu mākslas jomu kritikā 2020. gadā žūrija gada balvai bija nominējusi teātra kritiķi Valdu Čakari, mākslas kritiķi Santu Hiršu un literatūras kritiķi Ivaru Šteinbergu.

Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā ieguvēja Santa Hirša saņems naudas stipendiju EUR 1500, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde", Jaunā kritiķa veicināšanas balvu EUR 500 apmērā, kuru atbalsta "SIA Kurekss", saņems Juta Ance Romberga.

Normunda Naumaņa Gada balvas mākslas kritikā žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins: "Lai arī gads bijis smags kultūrai, tā laikā ir publicēts gana daudz interesantu, spilgtu un nozīmīgu rakstu, kuros aplūkoti notikumi, analizēti procesi un pausti viedokļi par parādībām, kas veido un uztur mūsu tautas gara dzīvi. Literatūra, teātris, kino, mūzika un māksla – sarunas par to ir ārkārtīgi svarīgas sabiedrības dzīvotspējai un kultūras turpinātībai.

Šoreiz mēs izceļam trīs dažādu paaudžu un atšķirīga temperamenta kritiķus – teātra zinātnieci Valdu Čakari, kas, būdama pieredzējusi un latviešu teātra tradīciju zinoša recenzente, nebaidās ieinteresēti aplūkot arī eksperimentālus un laikmetīgus teātra dzīves notikumus; mākslas kritiķi Santu Hiršu, kas ikvienu mākslas parādību vērtē ne vien mākslinieka radošās biogrāfijas kontekstā, bet arī samērojot to ar sociālo procesu aktualitātēm; dzejnieku Ivaru Šteinbergu, kas pārliecinoši pieteicis sevi ar jaunu, pārdomātu un pamatotu pieeju dzejas kritikai, ienesot tajā profesionālus kritērijus un izceļot objektīvas vērtības. Šādā sīvā konkurencē uzvarējusi ir Santa Hirša.

Bet Jaunā kritiķa balvu saņem Juta Ance Romberga, kas uzsākusi darbu kā žurnāla "Teātra Vēstnesis" galvenās redaktores vietniece un piedāvā savai paaudzei raksturīgu paradigmas maiņu – citu veidu, kā palūkoties uz mākslu, un citu veidu, kā to aprakstīt."

Žūrija vērtēja recenzijas, kas publicētas laikā no 2019. gada 1. decembra līdz 2020.gada 1. decembrim.

Ņemot vērā ierobežojumus, šogad nenotiek tradicionālā NN NAKTS ceremonija.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015.gadā iedibināja Normunda Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem un apbalvotajiem pieņēma biedrības izveidota žūrija: tās priekšsēdētājs filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, teātra kritiķe Undīne Adamaite, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe Anda Baklāne, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu.

Saruna ar Jutu Anci Rombergu, Jaunā kritiķa veicināšanas balvas ieguvēju

Saruna ar Valdu Čakari, Naumaņa balvas nominanti

Saruna ar Ivaru Šteinbergu, Naumaņa balvas nominantu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!