Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā pirmdien, 11. janvārī, piešķirta Vilnim Vējam, portālu "Delfi" informēja Normunda Naumaņa biedrībā.

Balva un 1000 eiro stipendija piešķirta vizuālās mākslas kritiķim un kultūras procesu vērtētājam Vilnim Vējam, ko žūrija raksturojusi kā "ironiski nopietnu, vērtējošu, asprātīgu autou, kas prot pārtulkot vizuālo iespaidu literārā tekstā. Viņš mākslas darbu vienmēr aplūko kā daļu no dzīves procesiem, bet sevi – kā svarīgu darbojošos personu ikvienā savā tekstā."

Balvas pasniegšanas ceremonija norisinājās Jaunajā Rīgas teātrī, šogad pirmoreiz notikušā pasākums "NN nakts" ietvaros.

Pieteikumus balvai izvērtēja un laureātu izraudzījās žūrija, kuras priekšsēdētājs ir interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins un kurā darbojas Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente un muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins par šā gada laureāta izvēli norādījis: "Mūsu uzmanību izpelnījās dažādi autori un, izvirzot viņus kritikas balvai, tika ņemts vērā arī tas, ka uzvarētājam nav jābūt "nākamajam Naumanim". Kāds ir nopietnāks, kāds - ironiskāks. Cits raksta viegli, daudz un aizrautīgi, cits - lēnām un reti, taču ieguldot milzīgu darbu. Kopīgais ir tas, ka visu šo autoru rakstītais ir arī vērtība pati par sevi, nevis tikai aplūkotā mākslas notikuma blakusprodukts."

"Cerams, ka Normunda Naumaņa balva kļūs par katalizatoru, kas liks ne vien rūpīgāk novērtēt kritikas lomu un svaru kultūras procesos, bet arī saņemties pašiem kritiķiem, ļaujot uzaugt jaunai un motivētai autoru paaudzei," vēlēja Šlāpins.

Balvai varēja pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Šogad balvai tika izvirzīti Anda Baklāne, Jegors Jerohomovičs, Inese Lūsiņa, Silvija Radzobe, Santa Remere, Edīte Tišheizere, Vilnis Vējš un Margarita Zieda.

Godalgas mērķis ir rosināt kritisko domāšanu, kā arī atbalstīt un veicināt kritikas kvalitāti Latvijā. Balva tiks pasniegta reizi gadā.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvas kritikā dibinājusi pērn izveidotā Normunda Naumaņa biedrība. Biedrības mērķis ir teātra un kino kritiķa, publicista Naumaņa (1962–2014) radošā mantojuma popularizēšana, kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā un kultūras vērtību popularizēšana.

Kā jau ziņots, viens no pirmajiem biedrības ierosinātajiem pasākumiem bija Normunda Naumaņa personīgās bibliotēkas grāmatplaukta atklāšana Latvijas Nacionālās bibliotēkas Audiovizuālajā lasītavā. Līdzās grāmatām no Naumaņa bibliotēkas plauktā atrodamas viņa publikācijas, manuskriptu faksimili un citi unikāli dokumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!