Foto: F64

Šogad 16. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī pasākuma "NN nakts" ietvaros tiks pasniegta Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā. Par darbu dažādu mākslas jomu kritikā šogad balvai izvirzīti četri kandidāti: Jegors Jerohomovičs, Artis Ostups, Edīte Tišheizere un Armands Znotiņš.

Šogad pirmo reizi žūrija aicināja pieteikt kandidātus Jaunā kritiķa veicināšanas balvai, saņemtie pieteikumi tika izvērtēti un veicināšanas balvas saņēmēja vārdu žūrija paziņos 16. janvāra pasākumā "NN nakts".

Gada balvas žūrijas priekšsēdētājs, rakstnieks, filozofs un interneta žurnāla "Satori.lv" redaktors Ilmārs Šlāpins uzskata, ka "viens no svarīgākajiem Normunds Naumaņa Gada balvas uzdevumiem ir paaugstināt profesionālo līmeni kultūras kritikā, ceļot kritiķa prestižu un pievēršot plašākas sabiedrības uzmanību tām personībām, kas darbojas šajā, bieži vien nepateicīgajā darbā. Ņemot vērā to, ka šī nav balva par mūža ieguldījumu, bet gan par paveikto aizvadītā gada ietvaros, esam izvirzījuši mazāku autoru skaitu, cerot, ka tas ļaus precīzāk novērtēt viņu devumu šajā periodā. Lielāku intrigu sola Jaunā kritiķa balvai pieteiktie septiņi kandidāti, veicināšanas balvas saņēmēja vārdu mēs nosauksim 16. janvārī "

Jegors Jerohomovičs izvirzīts par rakstiem "Kultūras Dienā", kuros vērtētas operas izrādes Eiropas operteātros. Artis Ostups kritiski izvērtējis dzeju "Kultūras Dienā", kā arī publicējies žurnālā "Studija". Edīte Tišheizere izvirzīta par teātra un operas izrāžu kritikām žurnālos "Teātra Vēstnesis" un "IR", Armands Znotiņš par mūzikas kritikas rakstiem interneta kultūras žurnālā "Satori.lv" un "Latvijas Avīzē". Galvenās balvas ieguvējs saņems arī naudas stipendiju EUR 1500, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

16. janvāra pasākums "NN nakts", kura ietvaros tiks cildināti Gada balvai izvirzītie un paziņots galvenās un Jaunā kritiķa veicināšanas balvu saņēmēji, būs veltīts mākslas un kritikas attiecībām, kritikas kā mākslas veida apcerei un apspēlei. Pasākuma režisors ir Viesturs Meikšāns, scenogrāfe Monika Pormale, tajā piedalīsies Baiba Broka, Vilis Daudziņš, Egons Dombrovskis, Rēzija Kalniņa, Ivo Martinsons, Ivars Puga, sarunāsies divi režisori – Viesturs Kairišs un Dāvis Sīmanis, būs Kaspara Vanaga pārdomas un Platona Buravicka mūzika. "NN nakts" jau otro gadu notiks Jaunajā Rīgas teātrī, sākums 16. janvārī plkst. 20.00. Biļetes pieejamas Jaunā Rīgas teātra kasē un internetā.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015. gadā nodbināja Normunda Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidota žūrija – interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Kopš šī gada Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu un atbalsta "NN nakts" norisi. Sarīkojumu informatīvi atbalsta laikraksts "Diena" un žurnāls "IR".

"NN nakti" organizē Normunda Naumaņa biedrība, kas dibināta 2015. gada 19. februārī, tās dibinātāji ir rakstnieki Andra Neiburga, Pauls Bankovskis, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, aktieris Ģirts Krūmiņš, mākslinieki Sarmīte Māliņa un Andris Breže, Latvijas Jaunā teātra institūta valdes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis, Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, komponists un dziedātājs Jānis Šipkēvics, Latvija Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina, Nacionālā Kino centra direktore Dita Rietuma un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!