Foto: F64
14. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī sarīkojumā "NN nakts" tiks pasniegta Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā. Par darbu dažādu mākslas jomu kritikā žūrija balvai izvirzījusi piecus kandidātus: Undīni Adamaiti, Intu Balodi, Elīnu Reiteri, Uldi Rudaku un Līgu Ulberti, portālu "Delfi" informē balvas rīkotāji no Normunda Naumaņa biedrības.

Žūrija tāpat aicināja pieteikt kandidātus Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai, saņemtie pieteikumi tika izvērtēti un veicināšanas balvas saņēmēja vārdu žūrija paziņos 14. janvāra pasākumā "NN nakts". Žūrija vērtēja recenzijas, kas publicētas laika posmā no 2017.gada 1. decembra līdz 2018.gada 1. decembrim.

Gada balvas žūrijas priekšsēdētājs, rakstnieks, filozofs un interneta žurnāla "Satori" redaktors Ilmārs Šlāpins uzskata, ka "Kultūras kritika pilda svarīgu funkciju, kas dara dzīvu visu kultūras procesu, tā ne tikai skaidro, mēģina saprast un atspoguļoto, kas notiek dažādās mākslas sfērās, bet arī uztur nepieciešamo sarunu starp māksliniekiem, skatītājiem, klausītājiem un kultūras procesu veidotājiem, ļaujot pilnvērtīgāk apzināt un piepildīt notiekošo, saglabāt to vēsturei un veicināt kolektīvo līdzdalību. Kultūras kritika ir tas, kas fiksē un attīsta mūsdienu mākslu. Mēs pievēršam uzmanību kultūras kritikai, lai veicinātu un darītu nozīmīgāku tās pastāvēšanu Latvijā."

Undīne Adamaite izvirzīta par teātra izrāžu recenzijām "Kultūras Dienā" un "Teātra Vēstnesī". Žūrijas ieskatā Undīnes Adamaites kritiskie raksti paši ir māksla. Viņas secinājumi var būt negaidīti un metaforas pārsteidzošas, jo tā ir kritika no mākslas darba iekšpuses, analīze izriet no iejušanās, pat iemiesošanās izrādē.

Inta Balode nominēta par dejas mākslas vērtējumu "Kultūras Dienā", viņa ir kompetenti vērtējoša autore, kura spēj trāpīgi un bez liekvārdības dejas mākslas mikrokosmosu pārtulkot literārā tekstā. Viņa savās recenzijās nebaidās būt tieša un saukt lietas īstajos vārdos, tā rosinot lasītāju vērtēt arī pašam.

Elīna Reitere nominēta par kino filmu recenzijām interneta žurnālā "Kino Raksti", žūrija uzskatīja, ka Elīnas Reiteres rakstītās recenzijas raksturo analīzes dziļums, kino medija kontekstu un vēstures pārzināšana, kā arī prasme veidot tekstu kā intelektuālu piedzīvojumu, kurā apvienota gan korekta pieeja analizējamajam materiālam – filmai, gan atrasta saistoša dramaturģiska forma, kas ir atbilstoša katras analizējamās filmas specifikai.

Žūrijas vērtējumā Latvijas rokkultūras pārzinātāja Ulda Rudaka raksti plūst kā dzīve, kurā sajūtu, atmiņu, vīziju mutulī savērpjas gan paša autora bagātīgā pieredze un erudīcija, gan viņa kompetentais skatījums uz pašmāju un pasaules pop un rokkultūras kultūras norisēm. Ulda Rudaka raksti nes pārliecinošu autorības zīmogu, kurā nereti esejai raksturīga izpausme savijas ar precīzu racionālu analizējamā darba analīzi. Uldis Rudaks izvirzīts par populārās mūzikas vērtēšanu "Kultūras Dienā"

Līga Ulberte nominēta par teātra izrāžu recenzijām interneta žurnālā "Satori" un "Kultūras Dienā". Žūrijas ieskatā Līga Ulberte raugās uz skatuves mākslu ar teātra zinātnieces lietišķo interesi, katru novitāti skata no vēsturiskās perspektīvas, un tāpēc palaikam spēj ieraudzīt radošas uzvaras asnus jau tad, kad tie tik tikko izspraukušies. Viņas mīlestībā pret teātri nav sentimenta, toties ir jaunatklājējas azarts.

Galvenās balvas ieguvējs saņems arī naudas stipendiju 1500 eiro, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde"

14. janvāra sarīkojuma "NN nakts" tiks cildināti Gada balvai izvirzītie kritiķi, paziņoti Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvu saņēmēju vārdi. Šī gada "NN NAKTS" devīze ir "Kur māksla ar kritiku spēlējas", to veido Ģirts Šolis, Jānis Skutelis, Monika Pormale, Juris Pīlēns, Mikus Frišfelds, u.c.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015. gadā nodbināja Normunda Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidota žūrija: žūrijas priekšsēdētājs interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, teātra kritiķe Edīte Tišheizere, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe Anda Baklāne, publicists Valdis Ābols un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!