Deju ansamblis "Daiļrade" dāvina saviem skatītājiem vienu no dejām, kas iekļautas vērienīgā horeogrāfiskā latviešu skatuves dejas vedību uzveduma "Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim".

Uzvedumā Kurzemes puisis prec Latgales meiteni. Vedību notikumi rit no precībās braukšanas līdz mičošanai jeb mārtošanai.

Šoreiz saviem skatītajiem "daiļradieši" dāvina deju "Sēdēja mouseņa aiz galdeņa", kas ir filmēta Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā projektā "Ausa saule pār Latviju", kas tika demonstrēts skatītājiem šā gada 11. novembrī. Projekts ir tapis sadarbībā ar kino un video studiju "Wind Films" un "LMT Straume".

"Ir tik patīkami dāvāt vislabāko, ko tu spēj, – mīlestību. Valsts svētku mēnesī savā priekā, dejas un mūzikas mīlestībā vēlamies dalīties ar mūsu līdzcilvēkiem Latvijā un visā plašajā pasaulē!" tā DA "Daiļrade" dejotāji par dejas video.

Viss uzvedums "Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim" pirmizrādi piedzīvoja 2019. gada 13. jūlijā Siguldā, IX Starptautiskajā tautas deju festivālā "Sudmaliņas". Tas ir lielākais festivāls skatuviskās dejas jomā Latvijā. Uzvedumu augstu ir novērtējuši gan deju nozares speciālisti, gan festivāla viesi un skatītāji.

Vedību uzvedums sastāv no sešām dejām. Uzvedumam izmantots vienots muzikālais materiāls, dziesmas no grupu "Auļi" un "Tautumeitas" kopīgi izdotā albuma "Lai māsiņas rotājas". Uzveduma māksliniecisko koncepciju realizējuši horeogrāfi Ilmārs Dreļs un Lilija Lipora, kā arī ansambļa mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

DA "Daiļrade" šogad, 14. novembrī, nosvinēja 30 gadu jubileju un pašlaik attālināti turpina darbu pie jubilejas koncertuzveduma, kura norise plānota uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves. Ansamblī dejo 80 dalībnieku – jaunieši un pieaugušie. Pēdējos gados "Daiļrade" plūc laurus kā viens no vislabākajiem deju kolektīviem valstī. 2018. gada Dziesmu un Deju svētku deju kolektīvu skatē tas triumfēja kā divu galveno Lielo balvu ieguvējs – A (jauniešu deju kolektīvu) un D (pieaugušo deju kolektīvu) kategorijās, un tika atzīts par vislabāko deju ansambli.

Savukārt 2019. gada maijā Valsts prezidents Raimonds Vējonis Ivetai Pētersonei-Lazdānei pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni par ieguldījumu latviešu tautas deju kultūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!