Foto: LETA
Sestdien, 19. jūlijā, "Arēnā Rīga" tika apbalvoti pēdējie šīs koru olimpiādes čempiona titula ieguvēji piecās kategorijās – jauktie kamerkori, vīru kamerkori, laikmetīgā mūzika, populārā kormūzika un tautas mūzika, portālu "Delfi" informē olimpiādes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Salna.

Latvijas kori sestdien ieguvuši vēl divas Pasaules koru olimpiādes čempionu titulus. Emīla Dārziņa jauktajam korim (diriģents Artūrs Ancāns) laikmetīgās mūzikas kategorijā un jauniešu korim "Maska" (diriģents Jānis Ozols) tautas mūzikas kategorijā.



Pēc olimpiādes noslēguma Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde pauda gandarījumu par to, ka, ka ārzemju viesi savā pasaules kartē tagad Latviju un Rīgu iezīmēs kā vietu, kur satiekas senas kordziedāšanas tradīcijas ar mūsdienīgu izpildījumu un atvērtību pasaulei.

"Novēlu, lai koru olimpiādes misija – vienot nācijas un vairot mieru un saticību pasaulē – katrā nākamajā tikšanās reizē uzviļņo ar jaunu spēku," – tā kultūras ministre.

Savukārt Vācijas kultūras organizācijas "Interkultur" prezidents Ginters Tīčs, raksturojot aizvadītās olimpiādes vērienu, atzīmēja, ka Rīga un Latvija lieliski tikusi galā ar organizatoriskajiem izaicinājumiem.

"Pasaules koru olimpiādes dalībnieki uzrādījuši ļoti augstu māksliniecisko kvalitāti. Par to liecina gan sausā statistika – žūrija astotās olimpiādes dalībniekiem piešķīrusi rekordlielu medaļu skaitu, gan arī tam piekritīs ikviens, kas izmantoja iespēju astoņās Rīgas koncertzālēs klausīties olimpiādes konkursu uzstāšanās vai apmeklēt kādu no īpašajiem koncertiem vai meistarklasēm," norāda Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

Latvijas kori Pasaules koru olimpiādē čempionu sacensībās izcīnījuši sešus čempiona titulus un ieguvuši kopā 54 medaļas, no tām 29 zelta un 25 sudraba.

Pēdējā apbalvošanas ceremonijā apbalvoti arī 20 Latvijas kori, kas piedalījušies atklātajā konkursā, kopā saņemot 11 zelta, astoņus sudraba un vienu bronzas diplomu.

Savukārt atklātajā konkursā kopā Latvijas kori saņēmuši 30 zelta, 19 sudraba un trīs bronzas diplomus, turklāt pieci kori kļuvuši par savas kategorijas uzvarētājiem.

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kas no 9. līdz 19. jūlijam Rīgā pulcē piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27 000 dalībniekus. Tās mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu. Desmit dienu laikā Rīgas koncertzālēs un parkos norisinās konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpašie koncerti un koru draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi pasākumi. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000.gada un notiek reizi divos gados. Pasaules koru olimpiādi Rīgā rīko nodibinājums "Rīga 2014" sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju "Interkultur".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!