No 26. līdz 28. maijam mākslas centrā "Totaldobže" (Rīgā, Viskaļu ielā 36) norisināsies 12. sezonas atklāšanas festivāls. Pasākuma programmā paredzēti akadēmiskās un elektroniskās mūzikas koncerti, laikmetīgās dejas izrāde, dzejas slams, izstāde, DJ seti, kakao ceremonijas un bungu nodarbība, kā arī aktivitātes bērniem, "Delfi" informē centra pārstāvji.

12. “Totaldobžes” sezonā sešu mēnešu garumā mākslas centra darbībā iesaistīti 17 jaunieši, kuri apgūst kultūrvietas vadīšanu un pasākumu producēšanu, veido mākslas centra jauno identitāti, dokumentē pasākumus un koordinē dažādus centra projektus.

Totaldobžes” 12. sezona tiks atklāta piektdien, 26. maijā, centra koncertzālē ar Lindas Leimanes skaņdarba “Fidelity.Infidelity” pirmatskaņojumu stīgu kvarteta SPONTE izpildījumā, kurā spēlē Marta Spārniņa, Liene Neija-Kalniņa, Ivars Brīnums un Ēriks Kiršfelds. Festivāla pirmajā dienā tiks atskaņots arī Platona Buravicka skaņdarbs stīgu kvartetam un elektronikai “Zvaigznājs Δ (Delta)”, kas rakstīts tieši kvartetam SPONTE un pirmatskaņojumu piedzīvoja “Totaldobže” koncertzālē pirms gada. Pēcāk būs skatāma laikmetīgās dejas izrāde “Sansara”, ko izveidojuši un izpilda jaunie horeogrāfi Arina Buboviča, Ksenija Simonova un Ģirts Dancītis.

Sestdien, 27. maijā, pasākumu ievadā apmeklētāji tiek aicināti piedalīties muzikālā meditācijā brīvā dabā, ko vadīs meksikāniete Irali un čīliešu izcelsmes perkusionists Andi Andean. Pirms meditācijas ikviens varēs nobaudīt kakao, kas uzlabo asinsriti, vairo skābekli ķermenī, rada laimes un pilnības sajūtas, kā rezultātā cilvēku pārņem labsajūta un miers. Pēc meditācijas ikviens varēs iesaistīties Andi vadītajā bungu spēlēšanas nodarbībā. Vakarpusē norisināsies dzejas slams, kurā varēs piedalīties ikviens, kurš vēlas nolasīt savu dzejoli auditorijas priekšā.

“Es ticu, ka “Totaldobže” 12. sezonas atklāšanas festivāls būs viens no tiem pasākumiem, kas atbrīvo no ikdienā uzkrātiem sārņiem un atver čakras jauniem savienojumiem ar visumu, lai nomainītu ļauno ar labo, naidu ar mīlestību, bailes ar brīvību,” saka “Totaldobže” mākslas centra vadītājs Kaspars Lielgalvis. “Festivāla programmu veido neliela saujiņa iepriekšējos “Totaldobže” pasākumos pārbaudītu mākslinieku, kas savā daiļradē rada citiem iespēju piedzīvot kaut ko īpašu, ko vārdos es nemāku aprakstīt.”

Svētdien, 28. maijā, iesāksies ar meditāciju, kas turpināsies ar dejām “downtempo” un “house” mūzikas ritmos svaigā gaisā, bet plkst. 19.00 norisināsies galvenais festivāla notikums – kanādiešu elektroniskās mūziķes un komponistes Sāras Davači (Sarah Davachi) koncerts.

Sāra Davači pasaulē ir pazīstama ar savu spēju radīt mūziku ar tonizējošu efektu. Viņa izmanto elektriskās ērģeles, taču to skanējums neatgādina ierasto ērģeļu skaņu, drīzāk sintezatorus, taču ar izteiktāku skaņas vibrāciju.

Izskaņā festivāls atgriezīsies pie akadēmiskās mūzikas – izskanēs Franca Šūberta stīgu kvarteta Nr. 14 skaņdarbs “Sinfonietta Rīga” stīgu kvarteta izpildījumā.

Visa festivāla garumā uzstāsies seši elektroniskās deju mūzikas producenti un DJ no Berlīnē bāzētas “downtempo” un “house” mūzikas apvienības “We-Küyen”, kā arī trīs tehno un “house” mūzikas DJ no Rīgā bāzētās ārvalstu apvienības LED.

Festivālā apmeklētājiem būs iespēja apskatīt mākslinieču Ainas Bikšes un Lidijas Zaneripas pērn Hamburgā izstādīt eksperimentālās mākslas izstādi CAN NONS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!