Foto: Evija Trifanova
Ceturtdien, 28. oktobrī, no pulksten 11 līdz 15.15 notiks Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 konference "Pieredze un mācībstundas nākotnei", kuras uzmanības lokā būs XIII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku metamorfozes Covid-19 pandēmijas ietekmē.

Konference notiks attālināti, tās ieraksts būs pieejams Svētku sociālo tīklu platformās un mājaslapā nacgvilet.lv.

Kā atgādina rīkotāji, gatavojoties XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem (turpmāk – Svētki), tika nodefinētas trīs Svētku vērtības – radošums, atbildība un sadarbība. Covid-19 pandēmijas izaicinājumi gan bērniem un jauniešiem, Svētku veidotājiem un pašvaldībām, gan visai Svētku tradīcijai bija smagi, bet pārvarami. Dažreiz par spīti, bet dažreiz pateicoties tai, lai taptu šī laika citādo Svētku notikumi.

"Šo Svētku pieredze ir unikāla 2021. gada Latvijas laiktelpā, īpaši katram notikumos tieši iesaistītajam. Kas notika? Kā notika? Kā Svētkos īstenojās vērtības radošums, atbildība un sadarbība? Kas paliek pēc Svētkiem? Par ko esam pateicīgi? Ko paņemam līdzi? Atbildes konferences laikā tiks meklētas pieredzes stāstos un savstarpējās sarunās," raksta organizatori.

Konferences pamatā ir trīs sadaļas: organizatoru, pašvaldību un dalībnieku – bērnu un jauniešu – pieredze. Organizatoru pieredzes daļā piedalīsies Svētku projektu māksliniecisko grupu pārstāvji, atbalstītāji, dokumentētāji un kolektīvu vadītāji, tās centrā būs nemateriālā kultūras mantojuma ekspertes, folkloras programmas "Rotā saule, rotā bite" projekta vadītājas Māras Mellēnas priekšlasījums "Tradīcijas pārradīšana".

Pašvaldības daļā būs Latvijas pašvaldību savienības priekšsēža padomnieces izglītības un kultūras jautājumos Ināras Dundures referāts "Pašvaldību izaicinājumi svētku organizēšanā", savukārt ar pieredzes stāstiem piedalīsies Kurzemes, Zemgales, Sēlijas, Latgales, Vidzemes, Pierīgas pašvaldību pārstāvji, vada dziesmu un deju ceļa "Saulesvija" projekta vadītāja Inga Krišāne.

Noslēdzošajā daļā, kuras centrā ir bērnu un jauniešu pieredze, kuru ievadīs Dr.psych, izglītības un skolu psiholoģes Ilzes Dambergas priekšlasījums "Bērnu un pusaudžu iesaistes nozīme pandēmijas laikā", tajā piedalīsies bērni, jaunieši un vecāki, sarunu vadīs Māra Sleja.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas apliecina, ka senās latviešu dziedāšanas, dejošanas un muzicēšanas tradīcijas tiek turpinātas un turētas godā. Ar dziesmu un deju svētkiem saistītā bērnu un jauniešu mākslinieciskā jaunrade noris kultūrizglītības pulciņos un kolektīvos – koros, deju kolektīvos, pūtēju orķestros, mazajos mūzikas kolektīvos, tautas mūzikas ansambļos, vizuālās un lietišķās mākslas, kā arī teātra mākslas kolektīvos un bērnu un jauniešu folkloras kopās. XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotājs – Valsts izglītības un satura centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!