Foto: No Ojāra Feldberga privātā arhīva

Atbildot uz decembra sākumā izskanējušo ideju Neatkarības laukumā Rīgā izvietot mākslinieka Aigara Bikšes veidoto skulptūru “Gudrā pensionāre”, kā arī uz pēc tam izskanējušo kritiku, tēlnieks un Pedvāles mākslas parka vadītājs Ojārs Feldbergs medijiem pavēstījis, ka jau pirms vairāk nekā 10 gadiem vēlējies šajā laukumā izvietot savu skulptūru “Ugunskurs”.

"Skulptūru "Ugunskurs" biju iecerējis izvietot Jēkaba laukumā, Rīgā, integrējot to tur esošā centriski simetriskajā plānojumā. Laukuma stūrus diagonāli savieno pastaigu celiņi cauri apļveida laukumam, kuru ieskauj liepu koku stādīts aplis," raksta mākslinieks.

Skulptūras koncepciju veido ideja par vienotību un kopību. Iecerētās skulptūras kompozīciju veidotu četras granīta pagales formas, katra 3,50 metrus gara. Tās būtu saslietas piramīdveidā līdzīgi kā ugunskurs. Katra pagale simbolizē vienu no Latvijas novadiem – Kurzemi, Zemgali, Latgali un Vidzemi.

"Granīts, kas iecerēts pagaļu veidošanai ir bloki, kas veidoja manu barikādi Vecrīgā 1991. gada janvārī Jēkaba ielā. Šis akmens materiāls ir piesūcies ar barikāžu laika ugunskuru dūmiem un sevī nes atmiņu par to laiku. Pret šiem akmeņiem atdūrās OMON kaujinieki 21. augustā, kad LR AP pieņēma Konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu"," raksta Feldbergs.

Foto: No Ojāra Feldberga privātā arhīva

Kompozīcija "Ugunskurs" būtu uz apļveida granīta postamenta – laukuma, kura četrās pusēs, atbilstoši debespusēm un esošajiem parka celiņiem, būtu izveidoti pakāpieni – ieeja aplī un ugunskurā.

Feldbergs skaidro, ka skulptūras apļveida kompozīcija iecerēta kā rituāla satikšanās vieta, kas vieno dažādos Latvijas novadus un cilvēkus. Starp "Ugunskura" pagalēm būtu iespējams ieiet un iziet. Mākslinieks iecerējis, ka naktī skulptūra un laukums ap to būtu izgaismots.

"Jau 2006. gadā es biju izstrādājis ideju un izveidojis modeli skulptūrai "Ugunskurs", kas veltīta Latvijas neatkarības atgūšanai. 2012. gadā es to prezentēju nodibinājumam "Rīga 2014" un 2013. gadā manu projektu izskatīja Rīgas domes pieminekļu padome, kur tas neguva atbalstu. 2016. gadā žurnālā "Latvijas architektūra" (Burtnīca Nr. 123, 2016. februāris/marts) ir publicēta vizualizācija – skulptūra "Ugunskurs" Rīgā, Jēkaba laukumā," raksta tēlnieks.

"Četri granīta bloki joprojām guļ pie manis Pedvālē un gaida, kad tie tiks modināti, lai pārtaptu skulptūrā "Ugunskurs" un nostātos Neatkarības laukumā," stāsta Feldbergs.

Jau ziņots, ka 4. maija deklarācijas klubs nosūtījis Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai vēstuli, norādot, ka "diemžēl laukuma veidols neatbilst šodienas priekšstatam par mūsdienīgu skvēru, kam būtu jāsimbolizē 1918. gada 18. novembra valstiskuma proklamēšanas un 1990. gada 4. maija neatkarības atjaunošanas akti".

Klubs uzzinājis, ka Bikše piedāvājis Neatkarības laukuma centrā novietot "zeltītu pensionāres tēlu ar izstieptu roku". Tas kluba biedru ieskatā nesimbolizē Latvijas valstisko neatkarību, bet tieši pretēji – izrāda pret to attieksmi, kas ietver "bezcerību, nabadzību, vīziju, kurā nav nākotnes".

Klubs lūdz Saeimai noraidīt šādu ieceri un izvērtēt iespēju piešķirt līdzekļus. Saeima šo jautājumu plāno izskatīt 12. decembrī, pieaicinot visas ieinteresētās puses.

Savukārt Bikše paudis, ka viņa iecerētā skulptūra ir cieņas simbols un aicina 4. maija deklarācijas kluba biedrus uz domapmaiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!