Foto: LETA

Latvijas Okupācijas muzejs pēc rekonstrukcijas dāvinājumā saņems mākslinieka Aleksandra Karpova grafikas, kurās attēlots genocīds pret latviešu tautu, informēja muzejā.

"Mans brālis, mākslinieks Aleksandrs Karpovs (1953 -1994), savos mākslas darbos "Vēsture apsūdz" galvenokārt ir attēlojis genocīdu pret latviešu tautu. Lai Okupācijas muzejs veicinātu tautu apzināt savu vēsturi, es kā "Aleksandra Karpova mākslas fonda" vadītājs vēlos dāvināt Okupācijas muzejam pēc tā pārbūves atklāšanas galvenos Aleksandra Karpova grafikas mākslas darbus, kuros attēlots genocīds pret latviešu tautu," vēstulē raksta Karpovs.

"Mākslinieks Aleksandrs Karpovs pārstāv sociālā reālisma novirzienu. Viņš vēršas pret ļaunumu, kuru mākslinieks redzējis gan ASV, gan arī vērojis atgriežoties Latvijā - savu senču zemē. Amerikā ļaunumu iemieso materiālisms, karš, rasisms, policijas brutalitāte, savukārt Latvijā - genocīds pret Latvijas tautu un padomju okupācijas sekas, ko piedzīvojusi arī Karpovu ģimene. Vectēva brālis Jānis Volonts bija Labklājības ministrs Kārļa Ulmaņa valdībā un vairākus gadus arī Daugavpils pilsētas galva, tādēļ 1941. gadā Volontu ģimenes lielāko daļu izsūtīja uz Sibīriju, bet Aleksandra mātei Lūcijai izdevās no izsūtīšanas izglābties. Aleksandra Karpova darbi ir iepriekš rādīti Rīgā," raksta dāvinātāji.

2013. gadā Kara muzejā notika mākslinieka darbu izstāde, bet viņa daiļradei veltīts vakars notika arī Latvijas Okupācijas muzejā.

Okupācijas muzeja krājumā jau ir vairāku mākslinieku darbi. Labi zināma ir Kurta Fridrihsona akvareļu kolekcija. Rekonstruētajā muzejā ēkā līdzās pastāvīgajai ekspozīcijai ir paredzēta atsevišķa zāle tematiskajām izstādēm, kurā būs iespēja eksponēt arī mākslas darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!