Foto: F64
Filmu studija "Mistrus Media" sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu Latvijā, domājot par 1991. gada janvāra notikumiem Latvijā un Baltijā, kā arī sākot darbu pie Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas "Janvāris", uzsākusi podkāstu sēriju jeb audiosarunas "Pagrieziena punkts" par to, kā veidojas mūsu atmiņas par salīdzinoši neseniem vēstures notikumiem, kas norisinājās Latvijā un Baltijā pirms 30 gadiem. Ir tapis pirmais šīs sērijas podkāsts "30 gadi pēc 1991. gada janvāra barikādēm. Vēstures rekonstrukcija".

2021. gadā paiet 30 gadi kopš 1991. gada janvāra barikāžu notikumiem Latvijā un Lietuvā, savukārt režisors Viesturs Kairišs ir sācis darbu pie savas jaunās spēlfilmas "Janvāris", par to, kā šie notikumi ietekmēja tā laika jauniešu pieaugšanu. Filma reizē būs mīlasstāsts vēturisku notikumu fonā. 1991. gada janvāra notikumi Rīgā un Viļņā ir vēsturiskais fons jaunā varoņa Jaža piedzīvojumiem, un reizē tas ir arī viņa dzīves pavērsiena punkts.

Mūsdienās filmas kļūst par vēstures tēmu komunikācijas līdzekli, tāpat mūsdienu kino tematika izmanto lielus vēstures notikumus vai pagrieziena punktus nācijas, tautas, valsts vēsture. Katrs laikmets un tajā dzīvojošie autori ar kinematogrāfisku un citu komunikācijas līdzekļu palīdzību no jauna veido attiecības ar attiecīgā laikmeta vēstures tēmām vai arī padara tās aktuālas, apstiprinot priekšstatu, ka vēsture ir stāsts, ko katrā laikmetā ne tikai vēsturnieki, bet arī kinematogrāfisti, rakstnieki, žurnālisti un citi mākslinieki rada no jauna, tādējādi veidojot jaunu vai citādu skatījumu uz vēstures tēmam, par kurām jau iepriekš ir ticis veidots vēstījums politiskā kultūrā. Līdzīgi tas ir ar 1991.gada barikāžu notikumiem.

Podkāstā par vēstures atmiņas izmaiņām mūsdienās un to, kā paaudžu vidū mainās salīdzinoši nesenu vēstures notikumu uztvere, piedalās LU asociētā profesore, socioloģe Baiba Bela, Latvijas Radio žurnālists Eduards Liniņš, jaunais vēsturnieks Kārlis Sils, kino režisora Jura Podnieka mazmeita Alise Podniece, kinooperators un režisors Zigurds Vidiņš, kinooperatora Andra Slapiņa dzīvesbiedre Natālija Djušena, filmas "Janvāris" režisors Viesturs Kairišs, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, kā arī filmas galvenās lomas atveidotājs aktieris Kārlis Arnolds Avots.

"Esmu pateicīga, ka saistībā ar 1991. gada barikāžu atceres dienu mums izdevās izveidot šo podkāstu. Mēs ceram,, ka tajā iekļautās idejas varēs noderēt gan kā laikmeta liecība, gan arī - tas piedāvās iespēju jauniem cilvēkiem iedziļināties šajos notikumos, iepazīt - kādu nozīmi cilvēkiem dod brīvība un demokrātija. Arī mūsdienās aktīva pilsoniska sabiedrība ir pamats demokrātijas un brīvības nosargāšanai. Mēs būsim priecīgi, ka šī ziņa tiks nodota tālāk," Konrāda Adenauera fonda Baltijas valstīs vadītāja Elizabete Bauere.

Podkāstu audioformātā iespējams klausīties "Spotify", bet video ar subtitriem angļu valodā tas skatāms "Mistrus Media" "Vimeo" kontā.

Videostāsta veidošanā izmantoti Zigurda Vidiņa privātie arhīvi. Pie podkāsta izveides strādāja Žaklīna Zābere, Rūdolfs Henčelis, Toms Krauklis, Gints Grūbe, tā tapšanu atbalsta Konrāda Adenauera fonds Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!