Foto: F64

Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) par mēnesi ir pagarinājusi pieteikšanos konkursā uz rektora amatu.

Sākotnēji pieteikšanās termiņš bija noteikts 22. jūnijs, bet tagad tas pagarināts līdz 29. jūlijam. Augstskolas pašreizējā rektora Kristapa Zariņa pilnvaru termiņš beigsies 13. septembrī.

No kandidātiem tiek sagaidīts zinātnes vai profesionālais doktora grāds mākslās vai arī kandidātam jābūt ievēlētam par profesoru mākslas jomā jebkurā Latvijas vai ārvalstu augstākās izglītības institūcijā. Doktora grāds konkursā tiks uzskatīts par priekšrocību.

Tāpat no kandidātiem tiek prasīta vērā ņemama pieredze vai sasniegumi zinātnē, augstākajā izglītībā vai mākslās. Pieredze un sasniegumi vizuālajā mākslā, arhitektūrā un mūzikā vai radošajās industrijās tiks uzskatīta par priekšrocību.

Augstskola arī sagaida, ka rektora amata kandidāts ir ieguvis vadības pieredzi organizācijā, kuras pamatdarbība ir augstākā izglītība, kultūra, zinātne vai valsts vai pašvaldību institūcija vai tās dibināta kapitālsabiedrība, kuras kompetence ir saistīta ar augstākās izglītības, mākslas, mākslas izglītības vai zinātnes jomu.

Rektora amata kandidātam jāpārzina valsts valoda un vismaz divas svešvalodas, no kurām viena ir angļu valoda. Tāpat nākamajam LMA vadītājam jābūt nevainojamai reputācijai, izpratnei par izglītības sistēmu kopumā un kultūrizglītības sistēmu Latvijā.

Rektora amata kandidātam jābūt redzējumam par LMA mērķiem, akadēmijas vietu un attīstības virzību Latvijas un Eiropas kontekstā, cilvēkresursu, finanšu resursu un infrastruktūras efektīvu pārvaldību. Kandidātam jāspēj to prezentēt, argumentējot un balstot spēkā esošajā normatīvajā regulējumā un akadēmijas pieejamajos resursos.

Amata kandidātam jābūt arī motivētam darbam akadēmijā, jāizprot LMA pamatuzdevumi un rektora lomu to veikšanā. Rektora amata kandidāts nevar būt LMA padomes loceklis.

Rektoram noteiktā mēnešalga ir 5087 eiro.

Pašlaik augstskolas rektors ir Kristaps Zariņš. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka toreizējais prorektors jaunrades un administratīvajā darbā Zariņš amatā ievēlēts 2017. gada jūnija beigās.
Toreiz interesi par LMA rektora amatu interesi bija izrādījuši kopumā trīs akadēmijas darbinieki. Cīņā par akadēmijas rektora amatu iesaistījās arī LMA prorektors studiju un zinātniskajā darbā Andris Teikmanis un LMA Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas vadītājs Aigars Bikše.

Pirms tam augstskolas rektors bija Aleksejs Naumovs, kurš šo amatu ieņēma kopš 2007. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!