Foto: LETA

Aizvadītajā nedēļā noslēgusies Pasaules koru olimpiādes sākotnējā pieteikšanās, kurā pieteicies rekordliels dalībnieku skaits - 260 kori no 41 pasaules valsts, otrdien žurnālistiem stāstīja nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle. Teju pusi pieteikumu iesnieguši Latvijas kori.

Tik liela koru aktivitāte pirmajā pieteikšanās posmā piedzīvota pirmo reizi. Iepriekš, kad koru olimpiāde notika ASV pilsētā Sinsinati, sākotnējā pieteikšanās posmā dalībai Pasaules koru olimpiādē pieteicās 88 kori no 12 valstīm, stāstīja Vācijas kultūras organizācijas "Interkultur" pārstāve Jeļena Danhauere.

Patlaban visvairāk pieteikušies kori no Latvijas - 100 kori, no Krievijas pieteikušies 25 kori, Ķīnas - 24 kori, Dienvidāfrikas 14 kori. Savu dalību Pasaules koru olimpiādei pieteikuši kori no Austrālijas, Kanādas, ASV, Jordānas, Kenijas, Gibraltāra, Itālijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī daudzām citām valstīm.

Pasaules koru olimpiāde notiks nākamgad Rīgā no 9.jūlija līdz 19.jūlijam. Pasaules koru olimpiādes laikā norisināsies koru sacensība "Čempionu konkursā" un "Atklātajā konkursā" 29 dažādās kategorijās. Patlaban populārākās kategorijas ir garīgā mūzika - "a cappella" un garīgā mūzika ar pavadījumu, kur abās koru sacensībās pieteikušies pa 20 koriem. Tāpat liela interese ir par bērnu un skolēnu koriem, folkloras kategoriju un kamerkoriem.

Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags minēja, ka viņam nav ne mazāko šaubu, ka Pasaules koru olimpiādei kopumā pieteiksies 400 kori. Tāpat liels prieks ir par to, ka Latvijas kori ir izrādījuši lielu aktivitāti, piesakoties koru olimpiādei dažādās kategorijās. Pirmo reizi Pasaules koru olimpiādes vēsturē šoreiz iespējams pieteikties arī senioru koriem, ko aktīvi izmantojuši arī Latvijas kori.

No Vanaga teiktā izriet, ka Latvijas kori būs pārstāvēti gandrīz visās kategorijās. "Nākamā gada vasara būs īpaša, jo Rīgā būs ko redzēt. Tik plašu koru pārstāvniecību Latvija vēl nebūs piedzīvojusi. Novēlu Latvijas koriem panākumus, jo esam pieraduši, ka mūsu koriem tādi ir," sacīja Vanags, piebilstot, ka Pasaules koru olimpiāde būs milzīgi internacionālu koru svētki.

Šajā nozīmīgajā pasākumā piedalīsies arī pašmāju koru mūzikas profesionāļi, kuri piedalīsies gan vērtēšanā, gan meistarklasēs. Vācijas kultūras organizācijas "Interkultur" pārstāvis Ralfs Eisenbeiss norādīja, ka olimpiādes rīkotājiem ir svarīgi, lai žūrijā darbotos augstas klases diriģenti un profesionāļi, tādēļ darbam žūrijā tiek izvēlēti pasaules līmeņa kormūzikas pārstāvji. "Interkultur" datubāzē ir apkopoti aptuveni 300 šādi profesionāļi, bet uz Rīgu dosies 80 starptautiski atzīti mūziķi un diriģenti no visas pasaules. "Atklātajā konkursā" dalībniekus vērtēs žūrija piecu cilvēku sastāvā, bet "Čempionu konkursā" - septiņu cilvēku žūrija. Katrā kategorijā žūrijas sastāvā būs vismaz viens pārstāvis no Latvijas, bet pārējie būs no dažādiem kontinentiem.

Vanags ar lepnumu atzina, ka visi viņa uzrunātie Latvijas speciālisti ir piekrituši kļūt par žūrijas dalībniekiem un to vidū ir gan diriģenti, gan komponisti. No Latvijas dalībniekus vērtēs Aira Birziņa, Rihards Dubra, Ēriks Ešenvalds, Sigvards Kļava, Mārtiņš Klišāns, Mārtiņš Ozoliņš, Selga Mence, Uģis Prauliņš, Māris Sirmais un citi. "Šie pasaules profesionāļi vērtēs ne tikai koru sniegumu, bet vadīs arī meistarklases. Šādas meistarklases ir papildu pienesums olimpiādei, jo tās sniedz papildu pievienoto vērtību," pauda Vanags.

Pasaules koru olimpiāde ir nozīmīgs notikums arī pazīstamajam latviešu komponistam Ērikam Ešenvaldam. Viņš vadīs gan meistarklasi un piedalīsies žūrijā, gan arī olimpiādes laikā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos viņa radītais dziesmu cikls. Dziesmu cikla atskaņošanā piedalīsies grupa "The King’s Singers" no Lielbritānijas, vokālā grupa "Latvian Voices" un "Xylem trio". Dziesmu ciklā briti dziedās arī latviešu valodā, bet "Latvian Voices" - angļu valodā, būs motīvi no latviešu un britu tautasdziesmām, bet kopumā dziesmu cikls būs par mīlestību.

Pasaules koru olimpiādes laikā notiks ne tikai koru sacensība un meistarklases, bet arī lielkoncerti un dalībnieku gājiens, tajā skaitā arī īpaši veidots koncerts Mežaparka Lielajā estrādē. Sagaidāms, ka koru koncerti notiks arī ārpus Rīgas, piemēram, Siguldā.

Pieteikšanās pasaules koru olimpiādei turpināsies līdz 1.decembrim. Plašāka informācija par koru olimpiādi pieejama oficiālajā mājaslapā "www.singriga.lv" un Vācijas organizācijas "Interkultur" mājaslapā "www.interkultur.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!